Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мабуть, хліб буде в дефіциті. Залишаться тільки видовища?

Кабмін регулюватиме ціни на батони та олію

Кабмін на своєму останньому в році засіданні прийняв постанову, якою запровадив державне регулювання ціни на хлібні батони та соняшникову олію. Як йдеться на сайті Кабміну, батон та олію внесли у перелік харчових продуктів, подорожчання яких потрібно заздалегідь декларувати. Ці товари додали до вже раніше сформованого переліку тих, що мають істотну соціальну значущість. Відповідне регулювання діятиме, поки триватиме карантин, спричинений пандемією коронавірусу COVID-19.

Постанову “Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення” Кабмін прийняв ще 22 квітня 2020 року. Досі до переліку соціально-значущих входили такі продукти: гречана крупа; цукор-пісок; пшеничне борошно вищого ґатунку та вермішель з нього; молоко пастеризоване жирністю 2,5%, хліб житньо-пшеничний; яйця курячі категорії С1; тушка куряча; вода мінеральна негазована; масло вершкове жирністю 72,5%.

Тепер на житньо-пшеничний хліб та батон заборонено давати націнку, яка перевищує 10%.

Черговий “економічний сюрприз”, яким Кабмін “потішив” українців наприкінці року, має всі шанси призвести або до ще більшого зростання цін на ці продукти, або зникнення цих продуктів з полиць. Адже все це українці вже проходили у “буремні 90-ті”.

Не забарилися й перші наслідки такого “державного регулювання”: у лікарнях Львова почав зникати хліб, який досі завжди давали пацієнтам до раціону. “Нам уже три дні не дають хліба, хоча до Нового року весь час давали”, - розповідав “ВЗ” пан Андрій, який лікується в одній із лікарень Львова. Щоправда, на четвертий день хліб вже привезли. Очевидно, це був якийсь логістичний збій... Та, як кажуть, диму без вогню не буває…

Реакція соцмереж на державне регулювання цін на хліб

Соцмережі гудуть, обговорюючи нововведення... “Поки ми святкували, Уряд ввів державне регулювання цін на хліб та олію, - написав у своєму ФБ політичний експерт і громадський діяч Віктор Таран. - Це відбулось на фоні різкого стрибка цін на газ для виробників. Як показує практика, подібні обмеження призводять не до зниження цін, а до зникнення товарів з прилавків. Це лише початок, попереду нас чекають сюрпризи для виробників молочки… Так буває, коли до влади приходять нефахівці з соціалістичними замашками… Рік починається невесело…”.

Alex Kriloff: Простий нарід аплодуватиме цьому рішенню. Нарешті вони отримають те, про що мріяли: державне регулювання, дефіцит, черги і, не виключено, репресії.

Сергій Бойко: Привіт, СРСР.

Богдан Панкевич: Буде дефіцит хліба.

Віталій Лисенко: Е-е-е, Вася! Готуй тоді карткову систему: 125 г хліба, 100 г цукру, 50 г олії.

Лариса Маркова: Давайте вже по талонах і хай настане омріяний кінець епохи бідності.

Василь Павлюк: Хліба та видовищ. Якщо буде дефіцит хліба, то імперія розвалиться та імператора пошлють пасти гусей.

Наталія Коваль: У мене чоловік сім років працює регіональним менеджером на хлібному заводі. У вересні ціна на газ була 11, в листопаді 34, з 1 січня газ — 72 (уряд же зафіксував ціну для населення). Світло подорожчало з 3,40 до 6,50 + податкове навантаження з підняттям мінімалки. Сировина дорожчала з вересня, тому що зерно рекордно відвантажили на експорт. Питання: скільки має коштувати випічка, щоб завод залишив у себе всіх робітників (понад 300 осіб) і не прогорів. До речі - за газ треба розраховуватись наперед. Тобто в грудні завод наперед за січень заплатив 1 млн 300 тис. грн.

“Ціна на продукти не зросте, з полиць вони не зникнуть, а уряд готує для підприємців компенсацію”

«Ціна хліба і олії точно не зросте, тому що цією постановою вже встановлено обмеження на цю групу товарів, - розповів “ВЗ” заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Орест Гринів. - Чи ці продукти зникнуть? Думаю, не зникнуть. Хлібобулочні вироби та інші групи харчових товарів мають бути дотаційні, тому що суттєво підвищилася ціна на газ. Відповідно зараз Кабінет міністрів розробляє механізм дотацій цим підприємствам. Щоб вони могли знизити вартість газу, який закладений у виробництві їхніх товарів, хоча би на 50%. Тобто замість 54 тисяч гривень за тисячу кубів має бути хоча би 26-27 тисяч грн. Тоді це буде рентабельно, і ціна на кінцеву продукцію не зросте.

Запроваджене обмеження націнки у 10% - це по суті один із заходів, щоб ціна на соціально-значущі товари не зростала. Другий крок — це, як я вже казав, підтримка підприємств харчової промисловості (кондитерські, хлібопекарські підприємства та інші), щоб компенсувати їм цю вартість газу. Щоб ціна на газ не тягла за собою зростання цін на продукцію. Якщо уряд найближчим часом це зробить, відповідно товар не зникне з прилавків, підприємства не зупинять свою діяльність і не буде зростання цін. Думаю, за тиждень-два ці механізми компенсації вже будуть розроблені».

Читайте також: Рік починається невесело…

Схожі новини