Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скумбрія за 8 гривень: чи можна таку знайти на ринку у Львові?

Продавці були здивовані: третій покупець до обіду запитав саме за цю рибу, бо раніше торг перед новим роком мали лише від ікри, лосося та оселедця

Морожена скумбрія по 8 гривень за кілограм стала мейнстрімом. Перша леді України Олена Зеленська в етері одного з телеканалів дала поради українцям щодо смачного столу на новорічну ніч, аби це не надто вдарило по кишені: "Заморожена скумбрія, з якої можна приготувати безліч чудових страв коштує 8 гривень за кілограм. Самі приготували, самі купили прості не перероблені продукти».

Українці не можуть відійти від шоку. Олена Зеленська оконфузилася, як нардеп від «Слуги народу» Микола Тищенко, який кілька місяців тому говорив, що бачив гречку за символічну плату.

Читайте також: Президентська скумбрія по 8: як реагують соцмережі

Журналістка «ВЗ» вирішила відвідати продуктовий ринок, щоб дізнатися справжню вартість кілограма скумбрії. Та запитати як реагують продавці на рибу за 8 гривень.

... На календарі 30 грудня, на продуктовому ринку «Новий», як ніколи людно. В обід до прилавків з сезонними товарами вишикувалися черги. Найбільше купують цитрусові, м’ясні вироби, печериці, і, звісно, рибу. У попиті - оселедець, а саме філе у маринаді. Якщо брати на вагу, то доведеться викласти з гаманця 90 гривень. Тушка оселедця у маринаді (з кістками, без голови) - 70 грн.

Окремі покупці дозволяють собі придбати на новорічний стіл шматок філе сьомги у маринаді (на вагу) - 480 гривень за кілограм. Зазвичай купують шматок, кажуть продавці, який заважує не більше 150 гривень. Також купують 100-200 грамів мідій на вагу - 220 гривень за кілограм. Банка червоної ікри - понад 200 гривень. Якщо це не базарний мас-маркет, то треба викласти з гаманця 500 грн. На ринку торгують ікрою по «новорічній акції» - 150 гривень за банку. Запитала продавця про якість смаколика, відповів, що їсти можна…

Моє завдання - придбати до новорічного столу скумбрію. Навіть уточнила у колеги-кулінарки оригінальні рецепти. Вирішила запекти рибу у духовці з прованськими травами та сезонними овочами.

В одній з яток рибного відділу ринку побачила заморожену тушку скумбрії по 90 гривень за кілограм. Виявилося, що така ціна по всьому ринку. Копчена скумбрія, яку зазвичай купують до пива - 155 гривень за кілограм. У супермаркетах можна придбати морожену скумбрію по акції - 76 гривень за кіло. Готова страва, запечена скумбрія у кулінарному відділу супермаркету - 200 грн за кілограм.

Вибір на ринку... Ціни не по 8. Фото автора
Вибір на ринку... Ціни не по 8. Фото автора

«Що? Ви про що? Я добре вас почула? Скумбрія за 8 гривень за кіло? - здивовано уточнила продавчиня Алла. - Як це Олена Зеленська купує за 8 гривень?... Може, для неї свої цінники! У нас вже рік скумбрія коштує 90 гривень».

Придбала дві штуки мороженої скумбрії, заплатила 73 гривні.

Великі здивовані очі зробив і продавець рибної ятки, коли уточнила про скумбрію за 8 гривень. Чоловік сказав, що це не реально, або я просто пожартувала. Його сусідка була в курсі жарту, але не знала «звідки ноги ростуть».

«Пані ви вже третя до обіду запитуєте про скумбрію, - сказала продавчиня Надія. - Покупці чомусь жартували про 8 гривень, але на касі все одно платили так, як коштує товар - 90 гривень за кілограм. Я здивувалася: що таке! Минулих років торг перед новим роком ми мали лише від ікри, лосося та оселедця. А тепер вже третя жіночка купує в мене скумбрію. Смачного вам!».

Фото автора
Фото автора

Продавці ринку не беруться гостро коментувати «знання» першої леді України цінників на продукти. Кажуть, Олені Зеленській треба частіше виходити самій на закупи, тоді і не буде таких ляпів, з яких сміються усі українці.

Читайте також: Перша леді сходила "на закупи" з... правоохоронцями і собаками

Схожі новини