Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ростуть і новобудови, і ціни на них…

Що варто знати, купуючи житло?

У Львові мінімальні ціни житла у новобудовах за рік зросли з 17 до 19 тисяч гривень за квадратний метр (вартість економ-класу на стадії фундаменту). За прогнозами фахівців, до кінця літа вартість зросте ще на 5%. Забудовники пояснюють: зросла собівартість будівництва, зарплати будівельників, подорожчали матеріали, інфляція… Попри це, у місті та на околицях блискавично зводять нові будинки, а досвідчені покупці розбирають найкращі варіанти ще на стадії проєктування, щоб згодом перепродати дорожче. Пересічному покупцю залишається обирати між дорогими та сумнівними варіантами… Щоб придбати квартиру мрії і при цьому не вскочити у халепу, фахівці радять, по-перше, не поспішати. По-друге, дотримуватись кількох ефективних правил.

«У першу чергу покупцю потрібно ви­значити бюджет і проаналізувати свій спосіб життя: де працює, відпочиває, а вже потім відкривати сайти з продажу квартир чи телефонувати забудовникам. А ще продумати бажану інфраструктуру: парк, школа чи дитячий садок неподалік, крамниці, транспортна розв’язка», — ра­дить експерт з нерухомості Михайло Богданенко.

Розглядати варіанти експерт радить спершу на сайтах посередників, де пред­ставлений каталог новобудов. На запит «купити квартиру у Львові» пошуковик «видає» десятки таких ресурсів. Зараз там можна переглянути житло у близько 300 новобудов у місті та неподалік міста. Щоб вирізнитись серед конкурентів та привернути увагу покупців, забудовни­ки вдаються до різних методів: пропону­ють розтермінування оплати на кількаде­сят років, дають вражаючу знижку, дехто навіть дарує телевізор за купівлю квар­тири…

Після огляду квартир на сайтах посе­редників фахівці радять переходити на сайти забудовників. Там можна отрима­ти детальнішу інформацію про вподоба­не житло і записатись на консультацію та оглядини.

«Коли розглядаєте варіанти, варто одразу дізнатись: чи сонячна сторона, куди виходять вікна, яке опалення, чи є у будинку паркінг і на яку кількість авто. Відтак відкинете невідповідні варіанти і зекономите час», — радить Михайло Бог­даненко.

Наступний важливий етап — перевір­ка репутації забудовника. Перше, що варто зробити, — перевірити новобудо­ву на сайті ЛМР — чи немає її у перелі­ку незаконних? Зараз у Львові таких об’єктів 30.

«Є забудовники, які „продають по­вітря“: не маючи відповідних дозволів, розпродують квартири з надією, що по­тім домовляться. Дехто на аферу йде свідомо. Таке будівництво у кращому ви­падку зупиняється на невизначений тер­мін, у гіршому — будинок просто зносять. Такі прецеденти вже були. Натомість є „великі“ забудовники, які зводять будин­ки роками, і ризик мінімальний. Тому не варто гарячкувати і купувати квартиру, скажімо, підозріло дешевшу за ринкову ціну», — розповів фахівець.

У разі обмеженого бюджету, на думку експерта, краще вкласти гроші у комп­лекс забудовника з доброю репутацією і зачекати кілька років до завершення бу­дівництва. Таким чином можна зеконо­мити 30−40% від вартості квартири у вже зведеному будинку.

Середня ціна однокімнатної кварти­ри у новобудовах Львова — 1,2 мільйо­на гривень. Вартість двокімнатної — 1,8 мільйона гривень, трикімнатне житло обійдеться орієнтовно у 2,3 мільйона, а чотирикімнатні апартаменти в середньо­му коштують 4,1 мільйона гривень. Най­дорожчі квартири — у центральній части­ні міста, найдешевші — на околиці чи за межами.

Найнижчі ціни житла у новобудовах Львова у Залізничному та Сихівському районах: там середня вартість за ква­дратний метр — 25 тисяч гривень. Трохи дорожчий «квадратний метр» у Шевчен­ківському, Франківському та Личаків­ському районах — приблизно 26 тисяч грн. Суттєво дорожчий Галицький район, де «квадрат» коштує у середньому 35 ти­сяч грн.

На ціни впливає також клас новобу­дови: елітне житло значно дорожче за «економваріант», навіть якщо будинки розташовані поруч. Середня ціна за ква­дратний метр квартири у будинку класу «економ» — 16 тисяч 400 грн кв. м, бізнес-клас — 29 тисяч грн кв. м, комфорт — 29 тисяч 400 грн кв. м, а елітне житло ко­штує у середньому 37 тисяч 200 грн кв. м.

Визначившись з варіантом житла, фа­хівці радять переглянути дозволи. Осо­бливо на комунікації — електрику, воду, газ тощо.

«Зараз чи не найбільша проблема за­будовників — суттєва затримка термінів здачі в експлуатацію. Тому треба диви­тись, чи прописана у договорі штраф­на санкція — тоді з забудовника можна стягнути кошти. Коли підписуєте угоду, обов’язково з’ясуйте, чи підключені ко­мунікації. Якщо будинок будується, а досі немає документів, це ознака того, що бу­динок буде „затриманий“», — розповів адвокат Богдан Янків.

Крім того, варто перевірити доку­менти на земельну ділянку. Це мож­на зробити на сайті Держгеокадастру. Обов’язково перед придбанням кварти­ри треба перевірити наявність містобу­дівних умов та обмежень — такі рішення є на сайті міськради. «Крім того, варто за­уважити, чи є експертний звіт проєктної документації, а також перевірити наяв­ність судових справ у забудовника», — за­значив адвокат.

Перед купівлею житла варто прокон­сультуватись з юристом про надійність схеми купівлі-продажу.

«Зараз є різні схеми інвестування: ку­півлі-продажу майнових прав, попере­дній договір купівлі-продажу, житлово-будівельний кооператив — вони однаково ненадійні. Натомість фонд фінансування будівництва та договір купівлі-продажу деривативу — надійніші, але такі пропо­зиції дорожчі на ринку нерухомості», — каже Богдан Янків.

Зрештою, ті покупці, які не хо­чуть витрачати час на пошуки кварти­ри та детально вивчати ринок, можуть звернутись по допомогу в агентство не­рухомості. Однак за свої послуги ріел­тори Львова «беруть» 3−5% від вартості квартири. Найчастіше маклери працю­ють з вторинним ринком нерухомості.

«Перевага вторинного ринку в тому, що одразу бачите готовий об’єкт. Хоч теж є нюанси. До прикладу, перед купів­лею потрібно перевірити, чи прописані у квартирі малолітні діти, бо можуть бути проблеми з відчуженням. А також дізна­тись, чи не перебуває квартира у процесі спадкової справи або чи має заборгова­ність за комунальні послуги», — зазначив юрист Богдан Янків.

Крім того, на вторинному ринку до­вірливому покупцю легше натрапити на аферистів. Історії про те, як шахраї неза­конно заволоділи квартирами львів’ян та продали їх за підробленими документа­ми, не рідкість. Щоб уберегти себе, ку­пуючи квартиру, варто звернутися до експертів, перевірити всі документи та виключити ризики. Фахівці наголошують: хоч їхні послуги не безкоштовні, однак це все-таки дешевше, ніж залишитись і без квартири, і без грошей…

Схожі новини