Передплата 2024 «Добра кухня»

Налітайте на дешеві лайми: кілограм – 40 гривень!

На ринку теляча шинка-вирізка подорожчала на 20 гривень, але «борщовий набір» дешевшає

Жовтень — сезон овочів «борщового набору», а також гарбузів і фруктів — на будь-який смак і гаманець. Цьогоріч українці мають привід частіше готувати овочеві рагу, бо овочі значно дешевші, ніж торік — не більше ніж 10 гривень за кілограм. А ось м’ясо тепер трохи подорожчало: свинина — орієнтовно на 10 гривень, а телятина — на 20. Продавці пояснюють це сезонними коливаннями. І кажуть, що селяни вирощують усе менше і менше свиней і телят.

Подорожчали також фер­мерські яйця — за десяток правлять 30 гривень (ще кіль­ка днів тому коштували 27 грн). До­машні яйця дорожчі — по 5 гривень за штуку. Продавці кажуть, у лис­топаді-грудні яйця будуть ще до­рожчі, бо настане сезон, коли кури мало несуться.

…На львівському Привокзаль­ному ринку торгівля стартує ще «з бордюру» біля базару. Тут можна придбати усе для вечері — від горо­дини до домашніх закруток. Най­більше покупці питають за гарбуза­ми. Цьогоріч цей популярний овоч не подорожчав — 10 гривень за кі­лограм. А в середині ринку гарбуз можна придбати по 12−14 гривень за кіло.

На ринку людей багато, біль­шість у масках. Зауважила, що за­раз продавці носять маски значно краще, ніж раніше. На кілька хви­лин приспускають лише тоді, коли на ходу перекушують і п’ють чай… Покупці переважно дотримують­ся дистанції. Деякі клієнти рин­ку торгуються навіть у рукавичках! Більшість купує сезонні фрукти — яблука, груші, виноград тощо. На одному з прилавків побачила вигід­ну пропозицію — кілограм лаймів по 40 гривень за кіло. Запитую, чому ціна така приємна. Продавець від­повів, що товар закуповували ве­ликою партією в Іспанії, а тепер тут хочуть оперативно збути. «Ми купу­вали за акційною ціною, — відповів продавець. — Лайм якісний, можете не сумніватися. Розбирають як га­рячі пиріжки».

Запитую про овочі «борщового набору». Картопля — 9−10 гривень за кілограм, морква — 10 гривень, капуста — 7, цибуля — 10, синя ци­буля — 19, буряк — 10 грн (або 15 — за два кілограми). У продажу вже є домашня квашена капуста. Не подорожчала, по 10 гривень за мірку. Продавці обіцяють знижку, якщо купуєш три мірки — 25 гри­вень.

Для порівняння, торік карто­пля коштувала 18−20 гривень за кіло, а решта овочів — у діапазо­ні 15−18 грн. Квашена капуста була по 15 гривень за мірку. Продав­ці кажуть, цьогоріч українці охоче купують овочі, бо вони дешевші. Якщо колись економили і брали по кілограму-два, то тепер можуть не­сти з ринку 3−5 кілограмів.

Серед сезонних овочів подо­рожчала броколі. Якщо кілька днів тому цей овоч можна було придба­ти по 35 гривень за кілограм, то те­пер просять 45 грн. Кажуть, немає врожаю… Ціна цвітної капусти не змінилася — 30 гривень за кіло. Пів кіло молодої шпарагівки — 20 грн. Жовті та «чорні» помідори — 35 грн. Баклажани — 17 грн, кабачки — 12−15 грн.

Іду в м’ясний сектор ринку. Там людей теж багато (карантинних за­ходів дотримано на четвірку). Сви­няча шинка — 95−110 грн, шинко­ва вирізка з ребром — 110−115 грн. Свиняча філейка — 130 грн, а теля­ча — 270. Сало трохи подорожчало — 60−80 грн, шпондер — 95 грн, але вирізку меншого діаметра прода­ють по 70. Мішаний фарш з телячо­го і свинячого м’яса — 85 грн, фарш із телятини — 75 грн за кіло. Рулька — 30−60 грн. Свинячі ребра — 65 грн. Теляча шинка подорожчала, і тепер за неї правлять 150−160 грн (раніше коштувала 130−140 грн).

Схожі новини