Налітайте на дешеві лайми: кілограм – 40 гривень!
На ринку теляча шинка-вирізка подорожчала на 20 гривень, але «борщовий набір» дешевшає
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/422696/bazar.jpg)
Жовтень — сезон овочів «борщового набору», а також гарбузів і фруктів — на будь-який смак і гаманець. Цьогоріч українці мають привід частіше готувати овочеві рагу, бо овочі значно дешевші, ніж торік — не більше ніж 10 гривень за кілограм. А ось м’ясо тепер трохи подорожчало: свинина — орієнтовно на 10 гривень, а телятина — на 20. Продавці пояснюють це сезонними коливаннями. І кажуть, що селяни вирощують усе менше і менше свиней і телят.
Подорожчали також фермерські яйця — за десяток правлять 30 гривень (ще кілька днів тому коштували 27 грн). Домашні яйця дорожчі — по 5 гривень за штуку. Продавці кажуть, у листопаді-грудні яйця будуть ще дорожчі, бо настане сезон, коли кури мало несуться.
…На львівському Привокзальному ринку торгівля стартує ще «з бордюру» біля базару. Тут можна придбати усе для вечері — від городини до домашніх закруток. Найбільше покупці питають за гарбузами. Цьогоріч цей популярний овоч не подорожчав — 10 гривень за кілограм. А в середині ринку гарбуз можна придбати по 12−14 гривень за кіло.
На ринку людей багато, більшість у масках. Зауважила, що зараз продавці носять маски значно краще, ніж раніше. На кілька хвилин приспускають лише тоді, коли на ходу перекушують і п’ють чай… Покупці переважно дотримуються дистанції. Деякі клієнти ринку торгуються навіть у рукавичках! Більшість купує сезонні фрукти — яблука, груші, виноград тощо. На одному з прилавків побачила вигідну пропозицію — кілограм лаймів по 40 гривень за кіло. Запитую, чому ціна така приємна. Продавець відповів, що товар закуповували великою партією в Іспанії, а тепер тут хочуть оперативно збути. «Ми купували за акційною ціною, — відповів продавець. — Лайм якісний, можете не сумніватися. Розбирають як гарячі пиріжки».
Запитую про овочі «борщового набору». Картопля — 9−10 гривень за кілограм, морква — 10 гривень, капуста — 7, цибуля — 10, синя цибуля — 19, буряк — 10 грн (або 15 — за два кілограми). У продажу вже є домашня квашена капуста. Не подорожчала, по 10 гривень за мірку. Продавці обіцяють знижку, якщо купуєш три мірки — 25 гривень.
Для порівняння, торік картопля коштувала 18−20 гривень за кіло, а решта овочів — у діапазоні 15−18 грн. Квашена капуста була по 15 гривень за мірку. Продавці кажуть, цьогоріч українці охоче купують овочі, бо вони дешевші. Якщо колись економили і брали по кілограму-два, то тепер можуть нести з ринку 3−5 кілограмів.
Серед сезонних овочів подорожчала броколі. Якщо кілька днів тому цей овоч можна було придбати по 35 гривень за кілограм, то тепер просять 45 грн. Кажуть, немає врожаю… Ціна цвітної капусти не змінилася — 30 гривень за кіло. Пів кіло молодої шпарагівки — 20 грн. Жовті та «чорні» помідори — 35 грн. Баклажани — 17 грн, кабачки — 12−15 грн.
Іду в м’ясний сектор ринку. Там людей теж багато (карантинних заходів дотримано на четвірку). Свиняча шинка — 95−110 грн, шинкова вирізка з ребром — 110−115 грн. Свиняча філейка — 130 грн, а теляча — 270. Сало трохи подорожчало — 60−80 грн, шпондер — 95 грн, але вирізку меншого діаметра продають по 70. Мішаний фарш з телячого і свинячого м’яса — 85 грн, фарш із телятини — 75 грн за кіло. Рулька — 30−60 грн. Свинячі ребра — 65 грн. Теляча шинка подорожчала, і тепер за неї правлять 150−160 грн (раніше коштувала 130−140 грн).