Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гречка подешевшала!

Експерти пояснюють це багатим урожаєм і відсутністю умов для зберігання.

В одному із супермаркетів Львова застала таку картину: покупці вигребли вагову гречку, бо вона значно подешевшала у ціні. Зустріла знайому пані Юлію, яка розповіла: “Завжди купую гречку на одному з інтернет-магазинів. Останнім часом ціна сягала 40 грн. Але нещодавно побачила кілограмовий пакет цієї крупи за такою ж ціною, а іншої фірми — за 20,3 грн. Замовила дешевшу. Її привезли. Якістю задоволена, хоч фактично удвічі дешевша. Була приємно вражена”. Тенденція до зниження ціни на гречку помітна у всій Україні. У жовтні середні ціни на гречку знизилися на 8,2%, або до 20,35 грн. за кілограм.

Експерт на ринку продовольства Львівщини Іван Стефанишин заспокоює львів’ян: “Гречка не повинна дорожчати, оскільки і площ засіяно, і зібрано достатньо. Ціна може зрости, якщо буде змова переробників. Вартість теж може коливатися залежно від вартості електроенергії”.

Ця культура не надто притаманна нашому регіону, більше її сіють у Центральній та Східній Україні. В останні роки гречка входить у трійку найбільш рентабельних культур у рослинництві. “Аграрії Львівщини цьогоріч збільшили посіви гречки до 9,3 тис. га, що майже на чотири тисячі гектарів більше, ніж торік, — розповів начальник управління розвитку сільськогосподарського виробництва, продовольства та аграрного ринку Львівської ОДА Ігор Вус. — Цю культуру сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства сіють у всіх районах, окрім Сколівського та Турківського. Найбільше її засіяли у Стрийському, Самбірському та Мостиському районах. Урожайність теж вища, ніж торік, і становила у середньому 14 центнерів з гектара”.

Пригадаймо, ще кілька років тому, за уряду Азарова, гречка була збитковою культурою, її не сіяли, і у нас була нестача гречки. Був період, коли її навіть із Китаю завозили... Нині ж виникла інша проблема — аграрії не мають де її зберігати, тому хочуть швидко продати. Фермер із села Містки Пустомитівського району Петро Вовк засіяв цьогоріч 20 гектарів свого поля гречкою, стільки ж, як торік. Розповідає: “Ми здаємо на переробку у Тернопіль гречиху, де їх переробляють на гречану крупу, а потім беремо крупу або гроші. Минулого року приймали по 15 грн. за 1 кг, а тепер — по 8,5 грн. У себе не тримаємо, бо треба мати умови для зберігання. У стодолах же заводяться миші. Але все одно гречку сіяти вигідно. Вона поле обробляє, не потребує великих затрат”.

А тим часом...

Ціни на картоплю та капусту на Львівщині — найнижчі в Україні

На споживчому ринку області, за даними моніторингу цін станом на 30 жовтня, порівняно з іншими регіонами України, ціни на борошно пшеничне вищого ґатунку та сметану були одними з найнижчих серед регіонів України (2 місце), а на картоплю та капусту були найнижчими. Про це повідомили у департаменті економічної політики Львівської ОДА.

Нижчими за середні в Украї­ні були ціни на 19 товарів: хліб з борошна 1 ґатунку та ковбасу варену (14 місце), птицю (тушки курячі) (11 місце), масло вершкове жирністю 72-73% та сало (10 місце), макаронні вироби, крупу гречану (7 місце), рис, цукор та свинину (6 місце), молоко жирністю 2,5% та моркву (5 місце), цибулю (4 місце), олію соняшникову та буряк (3 місце).

Схожі новини