Передплата 2024 «Добра кухня»

Від такої дорогої цибулі плакати хочеться...

У супермаркетах – аж 18,49 гривні за кіло!

“У мене стався шок, коли побачила ціни на цибулю в одному з супермаркетів мережі “Близенько”. Кілька днів тому купувала там цибулю по 7,90 гривні за кілограм (це була акція), а за два дні ціна виросла до... 18,49 гривні! А синя цибуля — 18,99, - обурюється львів’янка Оксана Миколаївна. - Зайшла в інший супермаркет на закупи. Там цибуля по 10 гривень, на ринках — по 15.

Продавці розводять руками. Кажуть, не знають, чому цибуля така дорога. Мовляв, усе подорожчало: ще вчора картопля була по 4,5 гривні за кілограм, а сьогодні - більше п’яти...”.

Журналіст “ВЗ” перевірила ціни на цибулю в кількох супермаркетах. У “Домашньому кошику” - 12 гривень за кіло, у “Сільпо” - 8,88 гривні (ріпчаста), біла цибуля — 12,99 грн., у “Рукавичці” - 9-12 грн.

Зауважила, фасувальники овочів та більшість продавців на касі в супермаркеті “Сільпо” працюють у... масках. Запитую, що трапилося. “Ми усі хворі на грип”, - нарікає працівник супермаркету. Запитую, чому не йдуть на лікарняний. “Усі не підемо, а хто працювати буде?” - відповів чоловік.

На цій ятці вартість овочів та фруктів не надто зашкалює.
На цій ятці вартість овочів та фруктів не надто зашкалює.

Вирушаю на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, що там коїться з цінами на овочі та фрукти. У супермаркетах банани сягають 40-гривневої позначки (раніше були по 23-28 гривень), лимони — 45-50 гривень, болгарський перець — 85. Стрибок цін на заморські овочі та фрукти ще якось виправданий. Вони залежать від курсу долара, який лихоманить. Але чому підвищують ціни на буряк, цибулю чи картоплю?

Продавці Привокзального ринку кажуть, що ціни на продукти суттєво підстрибнули напередодні нового року. Після свят дещо подешевшало, крім овочів. Чому так — не можуть пояснити. Мовляв, овочі гниють у підвалах, їх ніде зберігати. Кажуть, навесні морква перетне 15-гривневу позначку, а картопля дійде до 10 гривень (зараз кіло гарної моркви можна придбати за 7-10 гривень, а у деяких сільських бабусь і по 6 гривень. - Авт.).

На першій-ліпшій ятці запитую про вартість цибулі. “По 10 гривень за кілограм, - ввічливо відповідає продавчиня. - Це з Херсона - гарна, соковита, швидко не зігниє. Вибирайте, яку хочете. Ще маю цибульку по 6 гривень за кілограм. Вона трохи надбита, десь підігнивша. Її треба давати до борщу чи зупки, бо довго не полежить”. Купую кілограм цибулі і жменю родзинок (по 65 гривень за кілограм) і прямую до інших продавців.

На деяких ятках цибуля коштує 12-13, домашня — 15 гривень. “Чому така дорога? - перепитує продавчиня літнього віку. - Бо домашня! Домашнє, панусю, усе дорожче. То вам не цибуля з “Шувару”, а натурпродукт! Домашнє яйце коштує майже 4 гривні, а магазинне — 2,50-2,80 Маленький пучок зеленої цибулі — 5 гривень”.

За кілограм буряків просять 5-6 гривень, деякі продавці правлять 8 гривень, капуста — 10-12 гривень, квашена капуста — 10 гривень за горнятко, картопля — 5, часник — 65, гарбуз — 10 гривень за кілограм. Капуста броколі, яку ще місяць тому можна було купити по 35 гривень за кілограм (була навіть акційна ціна — 25 гривень), тепер на ринку по 60 гривень. На одній ятці побачила цвітну капусту: головка — 35 гривень за кіло, а розділена на суцвіття — 30. Кілограм баклажанів — 70 гривень, упаковка стебел селери — 35 гривень.

Зараз морожену тушку хека можна придбати по 56 гривень за кіло. Продавці кажуть, з 1 лютого буде дорожче.
Зараз морожену тушку хека можна придбати по 56 гривень за кіло. Продавці кажуть, з 1 лютого буде дорожче.

Запитую продавця, чому настільки підстрибнула ціна на броколі? “А чому подорожчали усі продукти? Запитайте краще у того в окулярах... У Яценюка! - відрізав продавець. - Броколі та баклажани зараз імпортні. Купуємо їх у Польщі. Ціни на них залежить від курсу долара”. Продавчиня мороженої риби шокувала ціновим прогнозом: “З 1 лютого усі продукти стрімко подорожчають. Бо долар буде по 30 гривень. Отож купуйте рибу зараз, бо потім буде не по кишені”...

Ціни на фрукти на Привокзальному ринку такі: гранат — 50 гривень (акційна ціна — 30 гривень), лимони — 46, яблука — 10-14, апельсини — 35-40 (єгипетські, іспанські), а турецькі — 20, мандарини — 30-45, банани — 33-36, ківі — 40.

Коментар для «ВЗ»

Євген МОКРИК, начальник відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”

- Немає об’єктивних підстав для подорожчання “борщового набору”, особливо цибулі. Якщо окремі мережі супермаркетів накручують ціну, то це на їхній совісті. Мабуть, цибуля по майже 19 гривень — це імпорт. Гуртівні отримують цей овоч з Херсона та Одеси (до 10 гривень за кілограм).

За останній тиждень на “Шуварі” на 20 копійок подорожчала картопля, а буряк - на гривню (був по п’ять, став по шість). Вартість буряку виправдана. Після нового року його складніше зберігати, цей овоч гниє. Більшість овочесховищ не мають пристосованих умов зберігання. Що вже говорити про приватні комори? На гуртових ринках буряку відчутно поменшало. Його торік менше викопали, неурожайний був рік. Навесні ціна буряку буде ще вищою.

Ціна цибулі на “Шуварі” залишилася незмінною — 8 гривень за кілограм, моркви теж — 9 гривень. Загалом “борщовий набір” на “Шуварі” подешевшав на 2,5%. Ціни трохи підстрибнули напередодні нового року, а потім впали.

- Які прогнози щодо цін на овочі на весну?

- Якщо не буде сильних перепадів температури, то ціни будуть стабільні. Якщо ні — тоді суттєво зростуть, бо зберігати буде складніше. Якщо буде рання весна, то на ринках швидше з’являться зеленина, свіжі овочі. Завдяки цьому можна буде якось тримати цінову планку на овочі старого урожаю.

Фото автора

Схожі новини