Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що підвищує гемоглобін?

Гречка, печінка, буряк і горіхи

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Люди, яким діагностували анемію, варто знати, які продукти підвищують гемоглобін. Так називають залізовмісний білок, який входить до складу еритроцитів і транспортує кисень до всіх клітин організму, а також очищує їх від вуглекислого газу. За його нестачі розвивається анемія, проявляється кисневе голодування, спостерігаються запаморочення, швидка втомлюваність, сонливість, апатія. У важких випадках лікар призначить лікарські засоби, а за незначних порушень виправити ситуацію допоможе правильне харчування.

Халва містить залізо у най­вищій концентрації. Най­більше цінують кунжутний десерт (у 100 г — 50 мг заліза). До його складу також входять кальцій, калій, мідь, магній, цинк, фосфор, вітаміни С, Е та гру­пи В. У соняшниковій халві залі­за менше (33 мг на 100 г). Халва не лише відновлює склад крові, а й покращує функціонування нер­вової, опорно-рухової та крово­носної систем організму.

Печінка займає центральне місце серед продуктів, що підви­щують гемоглобін. Хоча вона по­ступається халві (20 мг заліза на 100 г), слід зважати на те, що з тваринної їжі макроелемент за­своюється на 20%, а з рослинної - лише на 5%. Печінка, крім залі­за, містить у високій концентрації інші мінеральні елементи (мідь, магній, калій, натрій, фосфор), вітаміни (Е, К, Н, групи В) і білок, що сприяє відновленню клітин.

Щодня слід з'їдати близько 100 г печінки.

Горіхи насичені залізом (50 мг), калієм, магнієм, віта­мінами А, Е та групи В, білком та жирними омега-кислота­ми. Достатньо з'їдати щодня по 5−6 горіхів, щоб підтримувати на необхідному рівні склад кро­ві, позбутися втоми та зміцнити імунну систему.

Ще один продукт для підви­щення гемоглобіну — сушені гри­би (близько 30 мг заліза). Щоб повернути у норму систему кро­вотворення, слід регулярно го­тувати грибний суп або щодня з'їдати по 50 г грибів. Необхід­но включати у свій раціон рибу та морепродукти. Концентра­ція макроелемента в них близь­ко 30 мг.

Серед важливих продуктів, що підвищують гемоглобін у кро­ві, — буряк. До складу коренепло­ду, крім заліза, входять білки та вітаміни. Буряк активує процес кровотворення, очищає печінку, загальмовує старіння організму, знижує ризик виникнення сер­цево-судинних патологій. Варто щодня з'їдати 100 г вареного бу­ряка або випивати 30−40 мл соку. Щоб буряковий сік краще засво­їв організм, йому потрібно дати постояти в холодильнику 40−50 хв. Дуже корисний буряк людям із цукровим діабетом, оскільки знижує концентрацію глюкози.

У сушених фруктах концен­трація заліза підвищується у 4−5 разів. Як продукти підвищення рівня гемоглобіну варто додати у раціон курагу, чорнослив, урюк, родзинки, інжир, фініки, суше­ні яблука. Сухофрукти віднов­люють метаболізм, покращують серцеву діяльність, підвищують працездатність.

У 100 г морської капусти — 12 мг заліза. В її складі є й інші мінерали, необхідні для пра­вильного функціонування всіх систем організму. Потрібно що­дня з'їдати 2−3 чайні ложки мор­ських водоростей. Багаті на за­лізо крупи, особливо гречка і вівсянка. Але їсти їх треба без молока, оскільки кальцій не дає засвоюватися залізу. Слід знати, що танін, який входить до складу кави та міцного чаю, подібно до кальцію, погіршує засвоєння за­ліза, а вітамін С — покращує.

Буряковий салат із оселедцем

300 г буряка, 150 г філе оселедця, 50 г кореневої се­лери, 1 ріпчаста цибулина, 1 варене яйце, 2−3 ст. ложки майонезу, солодка гірчиця — до смаку, 1 ст. ложка винно­го оцту, 0,5 ст. ложки цукру, сіль і перець — до смаку.

Буряк завчасно зварити, остудити.

Цибулю нарізати півкільця­ми, залити винним оцтом, дода­ти цукор, перемішати і залиши­ти маринуватися.

Філе оселедця і буряки на­різати тонкими скибочками, скласти у салатник. Додати ма­риновану цибулю.

Селеру нарізати соломкою або натерти на тертці для ко­рейської моркви, додати в са­латник. Останніми додати ма­йонез, солодку гірчицю, перець та, за бажання, сіль.

Перемішати і дати салату на­стоятися кілька хвилин. Прикра­сити маринованою цибулею і вареним яйцем.

Тушкована печінка з гречкою

1 склянка гречки, 1 ци­булина, 1 морквина, сіль — до смаку, 2 ст. ложки олії, 200 г курячої печінки, 2 склян­ки води.

Цибулю нарізати півкільця­ми, моркву натерти на тертці (можна для корейської моркви). Викласти овочі на пательню з олією та обсмажити, періодично помішуючи, 3−5 хв до м’якості.

Зачистити від прожилок та згустків крові печінку, проми­ти її та розрізати на кілька час­тин. Додати в пательню до ово­чів, трохи посолити та смажити все разом 2−3 хв. Влити трохи води (50 мл), накрити кришкою, довести до кипіння і тушкувати 5 хв. Гречану крупу перебрати, промити кілька разів і додати до печінки та овочів. Ще трохи по­солити та розрівняти (не пере­мішуючи).

Суміш залити водою (350 мл), довести до повторно­го закипання, накрити кришкою і варити на мінімальному вогні 15 хв, до повного випаровуван­ня рідини.

Зняти пательню з вогню і дати страві настоятися під кришкою. Перемішати і подава­ти теплою.

Халва без цукру

400 г очищеного насін­ня соняшнику, 150 г рідкого меду, 100 г арахісу, 60 г родзинок, 60 мл соняшникової олії.

Родзинки промити і просу­шити на серветках.

На деко викласти насіння со­няшнику і 50 г арахісу. Підсу­шити у духовці за температури 150°C до легкого золотистого відтінку. Потім насіння та арахіс викласти у чашу блендера, по­дрібнити.

Потім вміст чаші бленде­ра перекласти у миску, додати родзинки і решту арахісу, посі­ченого ножем, перемішати. До­дати олію та рідкий мед. Все ак­тивно перемішати — ложкою або руками — до отримання однорід­ної пластичної маси.

Форму вистелити харчовою плівкою і викласти приготова­ну масу, розрівняти ложкою або руками, утрамбовуючи на пласт. Поставити в холодильник на 3−4 год.

Потім пласт халви виклас­ти нарізати на шматочки. Хал­ву можна зберігати в холодиль­нику в закритому контейнері 1−2 місяці.

Схожі новини