Передплата 2024 «Добра кухня»

Цукровий діабет: його типи, симптоми, ускладнення

Цукровий діабет — хронічне захворювання, за якого підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, що регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 422 мільйони людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані з цим захворюванням

Кількість випадків і пошире­ність цукрового діабету зростають протягом останніх кількох десяти­літь. Є три основні типи цукрового діабету:

Цукровий діабет 1 типу, ін­сулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. Є хронічним станом.

Цукровий діабет 2 типу. Ви­никає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін по­вною мірою. Це найпоширеніший тип цукрового діабету.

Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після на­родження дитини.

Причини виникнення цукро­вого діабету 1 типу вивчені не­достатньо, тому запобігти за­хворюванню майже неможливо. Водночас достеменно відомо, що більшість випадків цукрового діа­бету 2 типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активнос­ті. Йому можна запобігти у 80% випадків.

Серед симптомів цукрового діабету: надмірне сечовиділення; спрага; постійне відчуття голо­ду; втрата ваги; постійне відчуття втоми; погіршення зору.

Із часом цукровий діабет (ЦД) призводить до серйозних пошко­джень серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів. Дорослі люди з цукровим діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2−3 рази вищий за інших. Загаль­ний ризик смерті серед людей, хворих на ЦД, як мінімум вдвічі більший порівняно з людьми того ж віку, які не хворіють на цю неду­гу, 6,2% смертей у світі пов’язано з ЦД. Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ура­женням нервових закінчень зна­чно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та пізніше — ампутації. Ураження сітківки очей — діабетична ретино­патія — виникає внаслідок уражен­ня дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти. Цукровий діабет є основною при­чиною ниркової недостатності.

Існує кілька видів діабету, які розрізняються залежно від при­чин виникнення захворювання. Головним показником, який пові­домляє про проблеми організму, є рівень глюкози у крові. З його допомогою можна дізнатися про проблеми вироблення інсуліну і поставити один із діагнозів.

Діабет I типу найчастіше вра­жає молодь, підлітків і дітей. Учені досі не з’ясували причину виник­нення захворювання. Секреція підшлункової залози порушуєть­ся, перестає вироблятися інсулін. Для забезпечення життєдіяльнос­ті організму людині доводиться постійно штучно вводити гормон.

Діабет II типу буває у людей після 40 років, він спостерігаєть­ся частіше за інші види. Діагноз ставлять, коли інсулін виробля­ється підшлунковою, але не до­сягає мети. Механізм роботи клітини дає збій, вона перестає взаємодіяти з гормоном і подає сигнал організму про брак глюко­зи. Підшлункова починає працю­вати інтенсивніше, через що ви­никає підвищений рівень інсуліну у крові. Тим часом у клітинах про­довжує відчуватися його нестача. Вторинний діабет з’являється як наслідок деяких захворювань, трапляється нечасто.

Латентна форма недуги не має яскраво виражених симптомів, з часом може перейти у II тип.

Гестаційний діабет розвива­ється у майбутніх матерів. Підви­щення цукру у крові відбувається через те, що глюкоза необхідна не тільки матері, а й плоду. Геста­ційна форма хвороби минає сама після пологів.

Лікуванням хвороби займаєть­ся лікар-ендокринолог.

Цукровий діабет провокує не­зворотні зміни багатьох органів. Важливо вчасно розпізнати й усу­нути проблему. За I типу захворю­вання і деяких важких форм II типу лікування неможливе. Людина протягом усього життя змушена робити собі ін'єкції інсуліну, щоб не допустити смертельного рівня цукру у крові. Існують спеціальні прилади для вимірювання цього показника — глюкометри.

Діабет II типу можна вилікува­ти, якщо дотримуватися всіх при­писів лікаря. Призначається ме­дикаментозне лікування і жорстка дієта, пацієнту рекомендується виявляти фізичну активність, контролювати свою вагу. Після усунення симптомів не можна повертатися до попереднього способу життя, це загрожує ре­цидивом. Дотримуватися дієти необхідно протягом усього життя.

Гестаційна форма захворю­вання не потребує особливого лікування і минає сама після на­родження дитини. За такого діа­гнозу достатньо контролювати ситуацію, вчасно здавати аналізи та правильно харчуватися. За на­явності захворювання лікарі при­значають спеціальну дієту. Вона стосується не тільки вживаних продуктів, а й способів їх приготу­вання. Рекомендують відмову від смаженої їжі, готувати їжу варто на парі, тушкувати або запікати.

За діабету I типу в організмі не виробляється інсулін. Хворим із цим діагнозом можна без об­межень вживати білкову їжу: сир, м’ясо, морепродукти тощо. Таке харчування не впливає на рівень цукру, сприяє насиченню.

Хворим на діабет II типу обов’язково потрібно рахувати споживані калорії. Мета їхньої дієти — не допустити збільшен­ня маси тіла. Тому на білкову та жирну їжу накладається низка обмежень. Основне завдання ді­єти — збалансоване харчування, що містить вітаміни та мікроеле­менти. За добу має бути 4−6 при­йомів їжі у чітко визначений час. Замість цукру потрібно вживати цукрозамінники. При цьому не варто захоплюватися фруктозою, адже, потрапляючи в організм, вона так само перетворюється на глюкозу. Дієту встановлює лікар з урахуванням індивідуальних осо­бливостей пацієнта, при цьому в раціон мають входити продукти для зниження цукру у крові.

Підготував Юрій Червінський.