Передплата 2024 ВЗ

Замість цукру — натуральні підсолоджувачі

Діабетики можуть ласувати варенням

Сливовий джем з шоколадом
Сливовий джем з шоколадом

Варення для діабетиків можна зварити з будь-яких ягід та фруктів. А що використати замість цукру?

Користь фруктози пе­ребільшена. Вона не така шкідлива, як саха­роза, але її вживання потріб­но обмежувати, бо фруктоза калорійна, сприяє ожирінню, призводить до підвищення ін­сулінорезистентності і в під­сумку — до розвитку того ж діабету. Тому в рецептах ва­рення використовують інші цукрозамінники — натураль­ний екстракт стевії та еририт. Їх продають у порошку окре­мо і часто в суміші. Можна ви­користати будь-який варіант. Кожен підсолоджувач, зокре­ма стевія, має легкий гіркува­тий присмак, отож для варення дуже важливо правильно піді­брати дозу — щоб і солодкість була достатньою, і гіркуватість не дуже відчувалася.

Стевія — натуральний безка­лорійний замінник цукру з лис­тя медової трави, не має побіч­ної дії на організм, солодша за цукор у 180−200 разів. Випус­кають у вигляді сухої трави для відварів, рідини, піґулок, дріб­нокристалічного порошку.

Еритрол, еритритол, ери­рит, erythritol — це все одна назва натурального цукро­замінника. Прекрасна альтер­натива цукру для хворих на діабет. Еритрол міститься у ви­нограді, грушах, дині та інших фруктах. Еритритол виглядає як цукор і чудово підходить для приготування їжі, випікання та підсолоджування

А для приготування ягідно­го желе можна додати желейну речовину, наприклад, желатин, агар-агар, пектин.

Сливовий джем з шоколадом

1 кг слив, 150 г шоколаду (гіркого 99%) або порошок какао, 1 апельсин, 1 стручок ванілі або 1 ч. ложка ваніль­ної есенції, 1−1,5 ч. ложки стевії, 4 ст. ложки лікеру ку­антро, темного рому, брен­ді або коньяку — за бажання.

Сливи очистити від кісточок, грубо нарізати. Одну чашку на­різаних слив відкласти.

Відокремити цедру апель­сина, почистити, м’якоть нарі­зати, додати до слив. Подріб­нити блендером на однорідну масу, потім додати чашку нарі­заних слив.

Вилити сливове пюре в ши­року каструлю, додати ваніль, стевію і варити на малому вог­ні, періодично помішуючи, 20- 30 хв.

Вийняти стручок ванілі, розрізати вздовж навпіл, ви­шкребти тупим кінцем ножа насіння, повернути у сливову масу. Зняти з вогню. Додати посічений шоколад, вимішува­ти до розчинення.

Алкоголь можна додати в кінці. Якщо заготовка призна­чена для дорослих — він не лише покращує смак, а й спри­яє кращій консервації. Якщо джем призначений для дітей — алкоголь додати в середині ва­ріння, щоб він випарувався, і залишилися лише смак і запах, або не додавати взагалі.

Гарячий джем розлити в сухі чисті банки, закрити. Зберігати у холодильнику.

Ягідне желе

200 г смородини або по­річок, 13 г желатину у по­рошку, 350 мл води + 170 мл води для замочування жела­тину, підсолоджувачі ери­рит або стевія — до смаку.

Простерилізувати бан­ки (найкраще маленькі - 150- 200 мл) та кришки. Ягоди пере­брати, скласти у друшляк, про­мити під проточною водою. За­лишити у друшляку, щоб стекла вода, або перекласти на папе­ровий рушник і обсушити.

Желатин залити 170 мл хо­лодної води на 15−20 хв. На пачці з желатином зазвичай написано, скільки брати води щодо ваги желатину.

Ягоди скласти у каструлю. 350 мл води закип’ятити і за­лити ягоди. Проварити 2−3 хв, щоб ягоди луснули. Злити яго­ди через сито в іншу каструлю, розім'яти їх дерев’яною лож­кою. Добре вичавити маку­ху. Якщо хочете зробити желе солодшим, додати в каструлю підсолоджувач і перемішати.

Поставити каструлю з відва­ром та соком на плиту і на се­редньому вогні довести до ки­піння, варити 2−3 хв. Додати набряклий желатин, переміша­ти до його розчинення і прогрі­ти 1 хв. Зняти з вогню та розлити у баночки. Для тривалого збері­гання желе потрібно пастеризу­вати. Баночку об'ємом 150 мл достатньо пастеризувати 7−8 хв. Потім щільно закрити криш­кою, перевернути, накрити руш­ником, остудити. Зберігати в су­хому прохолодному місці.

Схожі новини