Замість цукру — натуральні підсолоджувачі
Діабетики можуть ласувати варенням
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516358/dzhem.jpg)
Варення для діабетиків можна зварити з будь-яких ягід та фруктів. А що використати замість цукру?
Користь фруктози перебільшена. Вона не така шкідлива, як сахароза, але її вживання потрібно обмежувати, бо фруктоза калорійна, сприяє ожирінню, призводить до підвищення інсулінорезистентності і в підсумку — до розвитку того ж діабету. Тому в рецептах варення використовують інші цукрозамінники — натуральний екстракт стевії та еририт. Їх продають у порошку окремо і часто в суміші. Можна використати будь-який варіант. Кожен підсолоджувач, зокрема стевія, має легкий гіркуватий присмак, отож для варення дуже важливо правильно підібрати дозу — щоб і солодкість була достатньою, і гіркуватість не дуже відчувалася.
Стевія — натуральний безкалорійний замінник цукру з листя медової трави, не має побічної дії на організм, солодша за цукор у 180−200 разів. Випускають у вигляді сухої трави для відварів, рідини, піґулок, дрібнокристалічного порошку.
Еритрол, еритритол, еририт, erythritol — це все одна назва натурального цукрозамінника. Прекрасна альтернатива цукру для хворих на діабет. Еритрол міститься у винограді, грушах, дині та інших фруктах. Еритритол виглядає як цукор і чудово підходить для приготування їжі, випікання та підсолоджування
А для приготування ягідного желе можна додати желейну речовину, наприклад, желатин, агар-агар, пектин.
Сливовий джем з шоколадом
1 кг слив, 150 г шоколаду (гіркого 99%) або порошок какао, 1 апельсин, 1 стручок ванілі або 1 ч. ложка ванільної есенції, 1−1,5 ч. ложки стевії, 4 ст. ложки лікеру куантро, темного рому, бренді або коньяку — за бажання.
Сливи очистити від кісточок, грубо нарізати. Одну чашку нарізаних слив відкласти.
Відокремити цедру апельсина, почистити, м’якоть нарізати, додати до слив. Подрібнити блендером на однорідну масу, потім додати чашку нарізаних слив.
Вилити сливове пюре в широку каструлю, додати ваніль, стевію і варити на малому вогні, періодично помішуючи, 20- 30 хв.
Вийняти стручок ванілі, розрізати вздовж навпіл, вишкребти тупим кінцем ножа насіння, повернути у сливову масу. Зняти з вогню. Додати посічений шоколад, вимішувати до розчинення.
Алкоголь можна додати в кінці. Якщо заготовка призначена для дорослих — він не лише покращує смак, а й сприяє кращій консервації. Якщо джем призначений для дітей — алкоголь додати в середині варіння, щоб він випарувався, і залишилися лише смак і запах, або не додавати взагалі.
Гарячий джем розлити в сухі чисті банки, закрити. Зберігати у холодильнику.
Ягідне желе
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5(1).jpg)
200 г смородини або порічок, 13 г желатину у порошку, 350 мл води + 170 мл води для замочування желатину, підсолоджувачі еририт або стевія — до смаку.
Простерилізувати банки (найкраще маленькі - 150- 200 мл) та кришки. Ягоди перебрати, скласти у друшляк, промити під проточною водою. Залишити у друшляку, щоб стекла вода, або перекласти на паперовий рушник і обсушити.
Желатин залити 170 мл холодної води на 15−20 хв. На пачці з желатином зазвичай написано, скільки брати води щодо ваги желатину.
Ягоди скласти у каструлю. 350 мл води закип’ятити і залити ягоди. Проварити 2−3 хв, щоб ягоди луснули. Злити ягоди через сито в іншу каструлю, розім'яти їх дерев’яною ложкою. Добре вичавити макуху. Якщо хочете зробити желе солодшим, додати в каструлю підсолоджувач і перемішати.
Поставити каструлю з відваром та соком на плиту і на середньому вогні довести до кипіння, варити 2−3 хв. Додати набряклий желатин, перемішати до його розчинення і прогріти 1 хв. Зняти з вогню та розлити у баночки. Для тривалого зберігання желе потрібно пастеризувати. Баночку об'ємом 150 мл достатньо пастеризувати 7−8 хв. Потім щільно закрити кришкою, перевернути, накрити рушником, остудити. Зберігати в сухому прохолодному місці.