Передплата 2024 «Добрий господар»

Голубці з млинцями — унікальні

Страву пропонують внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Радивилівська громада на Рівненщині подала заявку про приєднання традиції приготування і частування голубцями з млинцями до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Голубці у Радивилові готу­ють оригінально — із млин­цями. Рецепт приготуван­ня передають із покоління у покоління, й він може бути од­нією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівнен­щини. Про це розповіла ди­ректорка Рівненського об­ласного центру народної творчості Ірина Рачковська.

Цьогоріч до національно­го переліку долучено тради­цію культури приготування і частування голубцями у Кі­ровоградській області. Та чи­мало регіонів України мають свої особливості приготуван­ня страви.

— Радивилівські голубці унікальні тим, що їх готують на основі капустяного лис­тя, млинця і фаршу. Специфі­ка у тому, що млинець може бути різним, приготованим на основі яйця, муки, моло­ка і мати жовте забарвлен­ня, а коли господиня додає до млинця шпинат чи зелене листя — він стає зеленого за­барвлення, колір соку буряка надає червоного забарвлен­ня, і страва набуває зовсім іншого смаку й унікально­го вигляду, — пояснила ди­ректорка Радивилівського міського будинку культури Інна Шаблій.

Рецепт голубців із млинця­ми поширений від жінки, яка замолоду була у наймах у за­можних людей у селі Переня­тині (раніше — торгове містеч­ко Перенятин). Вона принесла рецепт у свою родину. Голубці з млинцями готували лише на великі свята: Великдень, Різд­во, храмове свято…

Жителі громади не лише зберегли, а й популяризують самобутню оригінальну страву. Співпрацюють з місцевим лі­цеєм зі спеціалізацією у куліна­рії, де ввели у навчальний план процес їх приготування, також працюють із закладами освіти, щоб на уроках трудового на­вчання старшокласниці здобу­ли знання щодо унікальних міс­цевих наїдків.

Голубці з млинцями

1 головка капусти, 500 г свинячого або курячого фар­шу, 3 середні цибулини, 1 морквина, 2 ст. ложки олії, сіль і чорний мелений пе­рець — до смаку.

Для млинців: 1 склян­ка молока, 1 склянка води, дрібка соди, 1 яйце, 1 склян­ка борошна, 1 ст. ложка цу­кру, сіль — до смаку.

Для заливки: 1 склянка бульйону, 100 г сметани.

Для подачі: 100 г сме­тани, 2 ст. ложки томатно­го соусу або 100 г сала — на шкварки, пучок зелені.

Приготувати тонкі млинці. У глибокій мисці змішати борош­но, цукор, соду і дрібку солі. До­дати яйце, молоко і воду, ре­тельно перемішати, щоб не залишилося грудочок. Смажи­ти млинці на добре розігрітій па­тельні. Капустяне листя зали­ти невеликою кількістю окропу, щоб зм’якло. Залишити на 15 хв.

Приготувати начинку. Сви­нину або куряче філе разом з цибулею і морквою змолоти на м’ясорубці. Додати сіль, пе­рець, лаврове листя. З капус­тяного листка зрізати товсті прожилки. На листок виклас­ти млинець. З одного боку ви­класти ложку начинки, підгор­нути краї всередину, щільно скрутити рулетиком. Поскла­дати голубці у каструлю і зали­ти бульйоном та сметаною.

Запікати в духовці, розігрітій до 200°C, 30−45 хв.

Подавати зі сметаною, то­матним соусом або шкварками й подрібненою зеленню.

Схожі новини