Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Яскравий рецепт: маринована капуста з буряком

Хрустка, соковита та яскрава — маринована капуста з буряком стане справжньою окрасою вашого столу. Завдяки простим інгредієнтам і легкому способу приготування, ви зможете створити оригінальну закуску з насиченим смаком. Дізнайтеся, як легко приготувати цю смакоту, яка стане ідеальним доповненням до святкового чи повсякденного меню!

Маринована капуста з буряком
Маринована капуста з буряком

1,5−2 кг білокачанної капусти, 1 середній буряк, ½ головки часнику.

Для маринаду: 1 л води, 3 ст. лож­ки цукру, 3 ст. ложки грубої солі, 10 горошин перцю, 1 лавровий листок, ½ склянки оцту 9%.

З капустини зняти верхнє листя і ви­різати качан. Листя нарізати на великі шматки.

Буряк очистити і нарізати тонкою со­ломкою або натерти на грубій тертці. Часник очистити і нарізати тонкими ски­бочками. Змішати капусту, буряк і час­ник, перекласти у 3-літрову банку.

Для маринаду в каструлю налити води, додати сіль, цукор, перець і лав­рове листя. Кип’ятити 10 хв, опісля ви­йняти перець і лаврове листя, додати оцет. За бажання можна додати 1 стру­чок червоного гострого перцю (з на­сінням або без) та/або кілька зубчиків часнику.

Гарячим маринадом залити капусту. Дати охолонути і поставити в холодиль­ник на добу. Готову мариновану капусту з буряком можна зберігати в холодильни­ку під поліетиленовою кришкою.

Можна замаринувати капусту не лише з буряком, а й з виноградом. Головне, купити правильний виноград — недо­стиглий і втриматися від бажання його помити. Як і у випадку з вином, для фер­ментування знадобиться тонкий наліт, який є на ягодах.

Капустину вагою 1 кг і 2−3 середні морквини тонко нарізати. Листя базилі­ку (50 г) промити і обсушити. Виноград відокремити від гілочки. У скляну банку скласти у 2−3 шари капусту, виноград, моркву і базилік.

Приготувати маринад із 500 мл води, 50 мл меду і 10 г солі. Коли маринад за­кипить, залити капусту, накрити банку кришкою і залишити за кімнатної тем­ператури. Через 2 доби капуста готова. Перед вживанням краще охолодити.