Пиріг «Яблучне задоволення»
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497729/pyrih.jpg)
Для тіста: 250 г борошна, 125 г холодного масла, 125 г цукру, 40 г сметани 15−20%, 2−3 ст. ложки молока, дрібка солі.
Для яблучного прошарку: близько 370 г яблук, бажано сорту Голден Делішес, 75 г цукру, 50 мл води, 1 стручок ванілі, ½ лимона.
Для верхнього шару: 2 яблука, бажано сорту Голден Делішес, ½ лимона.
Для покриття: 100 г абрикосового джему, 3 ст. ложки води.
Тісто. Змішати борошно, сіль і цукор. Додати холодне масло і перемішувати, доки не утвориться дрібна крихта.
Змішати сметану з водою, додати у борошняну суміш і замісити тісто. Розплющити його на корж завтовшки 2 см, загорнути у плівку і покласти у холодильник на 30 хв.
Яблучний прошарок. Яблука очистити, розрізати навпіл, вирізати серцевину. Змастити поверхню лимоном, щоб не потемніла. Нарізати кубиками 5×6 мм. Бажано, щоб шматочки були однакового розміру.
У сотейнику змішати цукор і воду, додати кубики яблук. Розрізати стручок ванілі і вишкребти насіння, все додати у сотейник, накрити кришкою і готувати на малому вогні близько 20 хв або доки яблука не стануть прозорими, а рідина не випарується. Кожні 5−7 хв обережно перемішувати яблука. Яблука не мають розваритися, а залишитися шматочками.
Зняти сотейник з вогню і відразу покласти яблука в миску або форму для запікання, щоб швидше остудити їх.
Тісто з холодильника розкачати і перекласти у форму діам. 24 см, закриваючи дно та бортики форми. Обрізати тісто, що виступає. Поставити в холодильник, поки вистигають яблука.
Розігріти духовку до 180°С.
Верхній шар. Очистити яблука, розрізати уздовж навпіл, вирізати серцевину. Покласти половину яблука на дошку зрізом донизу і нарізати впоперек скибочками завтовшки 3−4 мм. Скропити лимонним соком.
Вийняти форму з тістом з холодильника і заповнити кубиками яблук. Розрівняти.
На яблучний прошарок щільно розкласти скибочки яблук, починаючи із зовнішньої частини форми за спіраллю до центру.
Випікати пиріг близько 1 год або доки тісто не стане золотистим, а яблука — м’якими та рум’яними. Якщо скибочки яблук почнуть підгоряти, накрити центр пирога фольгою, але не закривати тісто. Вийняти пиріг з духовки і злегка остудити на решітці, не виймаючи з форми.
Покриття. У маленькому ковші змішати абрикосовий джем з водою та прогріти на середньому вогні 2−3 хв. Процідити через ситечко.
Вийняти пиріг із форми і перекласти на блюдо. Пензликом змастити поверхню пирога теплим покриттям.
Подавати пиріг теплим або кімнатної температури.