Фаршировані помідори
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497725/pomidory.jpg)
500 г пісного яловичого фаршу, 12 середніх великих міцних, але стиглих помідорів, 1 великий баклажан, 1 середня цибулина, 2 зубчики часнику, 3 ст. ложки булгуру, 6−8 гілочок м’яти, 6−8 гілочок петрушки, 1 ч. ложка меленої приправи, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль, чорний мелений перець.
Розігріти духовку до 200°С. Змастити форму 25×35 см олією або маслом.
Наколоти баклажан виделкою і запекти в духовці, кілька разів перевернувши, до темних підпалин, 10−15 хв. Перекласти на дошку, трохи остудити і очистити від шкірки. М’якоть перекласти разом з соком, що виділився, в глибоку миску і збити на пюре занурювальним блендером.
Відрізати верхівки помідорів і відкласти. Вийняти м’якоть чайною ложкою і збити у блендері з оливковою олією, сіллю й перцем на однорідну масу. Викласти соус у форму для випікання.
Цибулю та часник подрібнити і змішати з фаршем, пюре із печеного баклажана та булгуром. Приправити, посолити і поперчити. Додати дрібно нарізане листя м’яти та петрушки, відклавши трохи для подачі, і добре перемішати начинку.
Злегка посипати внутрішню частину помідорів сіллю. Наповнити помідори фаршем і накрити зрізаними верхівками. Перекласти помідори у форму та щільно накрити фольгою. Запікати у духовці 15 хв. Потім зняти фольгу і запікати, поки помідори не підрум'яняться і рідина на дні форми не загусне, ще 30−35 хв. Посипати фаршировані помідори зеленню, що залишилася. Помідори можна посипати натертим сиром — твердим або напівтвердим, прикрити їх «кришечками» і поставити в духовку.