Передплата 2024 ВЗ

Ароматний фрукт із жіночою фігурою

Груша допоможе травленню, серцю і судинам

Груші
Груші

Жіночна форма груші - результат цілих століть селекції. Груші-дички, від яких походять перші культурні сорти, були круглими як яблука. Але, намагаючись підвищити врожайність окультурених дерев, селекціонери виявили у груші дивовижну здатність: щоб розмістити на гілці більше плодів і «відкрити» їх сонячним променям, груша змінила форму, ставши стрункішою зверху і залишаючись огрядною знизу.

Саме зараз груші на піку зрі­лості, соковитості, смаку, аро­мату та користі.

За невисокої калорійності (50 ккал/100 г) лише одна гру­ша містить до 20% денної норми клітковини. Ці харчові волокна необхідні для стабільної робо­ти травної системи й є їжею для корисних бактерій. За со­лодкістю груша не поступаєть­ся яблуку, у ній теж багато фрук­тових цукрів, але, крім того, є й сорбіт — природний цукрозамін­ник, тому для людей, які праг­нуть знизити споживання цу­кру, груші кращі ніж яблука. Не варто очищати груші від шкір­ки, адже так ви позбавите себе флавоноїдів, корисних для сер­ця та судин. Ці рослинні пігмен­ти знижують ламкість капілярів, мають антисептичні властивос­ті й активізують роботу трав­них ферментів. Багаті груші й на арбутин — речовину, здат­ну боротися з інфекціями та за­паленнями, натуральний імуно- стимулятор. Крім того, груша — гіпоалергенна.

Стиглість груші складно ви­значити на вигляд: забарвлен­ня залежить від сорту, отож стиглими можуть бути і зеле­ні, і червоно-жовті, і коричне­ві фрукти. Судити про стиглість можна за м’якістю: груша до­зріває від серцевини до шкірки, тому раніше за всіх стає м’якою шийка груші поблизу черешка. Злегка натисніть на це місце — якщо м’якоть піддасться, груша і всередині буде солодкою й со­ковитою. Запах теж чудовий ін­дикатор стиглості: стигла груша випромінює тонкий апетитний аромат.

Пакет із незрілими грушами можна залишити на підвіконні, сонячні ванни підуть їм лише на користь.

Грушу можна фарширувати шоколадом, горіхами, сирною масою із родзинками та несо­лодкими начинками — гострим сиром із пліснявою чи копче­ним м’ясом. З них готують ва­рення на червоному вині за старовинним молдовським ре­цептом. У компот з груш мож­на додати малину, смородину або ожину — для багатшого сма­ку та насиченого кольору. Груші є й чудовим гарніром до м’яса — яловичини, баранини чи сви­нини.

Рулет зі свинини з грушами та сиром

800 г свинячої вирізки, 2 ве­ликі груші, 150 г несолоного адигейського сиру, 1 цибули­на, пучок кропу, 2 гілочки ба­зиліку, 2 ст. ложки олії, сіль і перець — до смаку.

М’ясо вимити, промокнути. Зробити у центрі шматка надріз, не доходячи до кінця приблизно 1 см. Надрізати шматок вправо і вліво, так само не доходячи до кін­ця 1 см. Розкрити шматок м’яса як книгу. Надсікти потовщені місця.

Накрити м’ясо харчовою плів­кою та відбити на тонкий пласт.

Груші вимити, розрізати на 4 частини та вирізати серцеви­ну. М’якуш нарізати соломкою. Сир натерти на тертці. Зелень вимити, подрібнити. Цибулю очистити і дрібно нарізати. Пе­ремішати груші, сир, цибулю та зелень.

Викласти начинку рівним ша­ром на м’ясо, залишаючи неза­повненими близько 1,5 см з кра­їв. Згорнути рулетом.

Розігріти духовку до 200°С. Ру­лет перев’язати у кількох місцях мотузкою. Змішати олію з сіллю і перцем. Змастити рулет з усіх боків, загорнути у фольгу. Запіка­ти в духовці 1 год 30 хв. За 20 хв до закінчення розрізати фольгу, щоб рулет підрум'янився.

Бісквіт із грушами

1 склянка борошна + для під­сипання, 0,5 ч. ложки розпушу­вача, 3 яйця, дрібка солі, 2 вели­кі груші, 1 ст. ложка вершкового масла, ¾ склянки цукру.

Для тіста яйця збити із цукром на густу піну. Борошно просіяти із сіллю та розпушувачем, змішати з яєчною масою.

Одну грушу очистити від шкір­ки, зберігши «хвостик». Дру­гу очистити від шкірки, розрізати вздовж навпіл і вирізати серцеви­ну. Кожну половину розрізати на 3 часточки. Жаростійку форму діам. 24 см змастити олією і присипати борошном. Влити тісто, в середи­ну встановити цілу грушу, часточ­ки розкласти довкола. Випікати за температури 180°С 20−25 хв.

Груші, запечені із сиром

4 тверді стиглі груші, 100 г сиру, 4 мигдальні печива, 4 ст. ложки меду + для пода­чі, сік ½ лимона, 0,5 ч. лож­ки меленої кориці, свіжі яго­ди — для прикрашання, краще малина.

Груші розрізати навпіл. Вий- няти ложкою серцевину. З про­тилежного боку зрізати трохи м’якоті, щоб груша була стійкою. Скропити груші лимонним со­ком. Обсмажити із 20 г вершко­вого масла з двох боків по 2 хв.

Перекласти груші в жаростій­ку форму, вистелену пергамен­том. Сир змішати із корицею та медом. Начинку розподіли­ти по грушах, втискаючи їх у по­глиблення. Запекти у духовці за 180°С, 10 хв.

Печиво розламати, пере­класти у пакет і прокачати ка­чалкою до утворення дрібних крихт. Груші посипати мигдаль­ною крихтою та запікати ще 10 хв. Розкласти груші на таріл­ки, скропити медом, посипати крихтою, що залишилася, і при­красити ягодами.

Схожі новини