Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рекорд України у приготуванні автентичних страв

Борислав презентував кухню західного регіону

Упродовж трьох днів варили, смажили, пекли… У Бориславі гідно прийняли виклик і представили Львівщину у встановленні рекорду України в категорії «Кулінарне мистецтво».

Рекорд полягав у найбіль­шій кількості одночасно приготовлених автентич­них страв української кухні. Ра­зом із Бориславом автентич­ні страви готували іще в трьох містах України — Києві, Дніпрі й Рівному. Організатор акції - Асоціація рестораторів і готе­льєрів міста Дніпра.

Загалом для рекорду при­готували 164 страви. І жод­на із них не повторювалася. Із них у Бориславі приготували 44 страви від ресторану «ТуС­тань» та 16 різновидів хлібних виробів від Брошнівської хлі­бопекарні. Борислав презен­тував кухню західного регіону України.

Борислав представляли по­дружжя рестораторів Ігор та Ірина Попелі, дійство відбува­лося у їхньому ресторані «ТуС­тань». Ігор Попель відомий в Україні як учасник популяр­ного кулінарного шоу «Мас­терШеф. Професіонали». Він багато навчався, їздив на ку­лінарні майстер-класи до Києва, потім вступив в Асоціацію шеф-кухарів, закінчив кулінар­ну академію. На «Рекорд України» відтворювали давні ре­цепти родини дружини Ірини. Також своїми дослідженнями поділилася власниця готель­но-відпочинкового комплек­су «У Дворі», що в Підгірцях на Сколівщині, Любов Кузик.

Стіл вражав розмаїттям: борщ залізний, гоцаки з лис­тя буряка, тістечка зі шкварок, ощипок, горохляники, пале­нички з квашеною капустою, сир лютий, зупка з білих гри­бів з кльоцками, чир, лиганці, лемішка, бубали зі смальцем з братрури, книш з бульбою з братрури, фасолєнка, підбив­на фасоля, тертюхи з гарбуза, ощипок, варення зі соснових шишок, мед з кульбаби, капер­си з чорнобривців, сироп з кві­тів бузини, пироги (вареники) з яфинами, узвар на горобині, яблуках та сливах.

Були хліби, аж 16 видів. Се­ред них: цибулевий, зі шматоч­ками смаженої цибулі, пече­ний на дровах; фруктовий — з родзинками, курагою та чор­носливом; зерновий — на пше­ничній опарі та житній заквас­ці; гречаний, на гречаному борошні з додаванням яблуч­ного варення; весільні короваї та калачі.

Кульмінацією свята ста­ло оголошення експертом Національного реєстру рекордів України Павлом Горішевським встановлення рекорду, вру­чення сертифікатів. Опісля урочистої церемонії гості де­густували страви. Казали, що смачно. Багато хто куштував деякі наїдки вперше.

Залізний борщ

500 г картоплі, 25 г картопляного крохмалю, 1,5 л молока, 35 г вершково­го масла, 2 лаврові листки, 3 горошини чорного перцю, 2 горошини духмяного пер­цю, 5 гілочок кропу, 1 дріб­ка сушеного чебрецю, сіль і перець — до смаку.

Почистити картоплю. Поло­вину нарізати довільними шма­точками, залити водою і вари­ти з дрібкою солі до готовності, близько 20−25 хв. Злити з го­тової картоплі воду і потовк­ти товкачем. Другу полови­ну картоплі натерти на тертці з дрібними отворами. Ретельно відтиснути руками, але сік не виливати, а змішати в окремій мисці зі 1,5 л молока.

Змішати у мисці варену кар­топлю з сирою натертою, до­дати картопляний крохмаль. Замісити тісто та сформувати з нього невеликі кульки — за­вбільшки як волоський горіх.

У каструлю вилити молоко з картопляною рідиною і до­вести до кипіння, посолити до смаку. Коли молоко закипить, викласти у каструлю кульки з картоплі та одразу перемішати дерев’яною ложкою або лопат­кою, щоб вони не прилипли до дна. Знову довести до кипіння та варити на невеликому вог­ні ще 5 хв. Додати в каструлю лаврове листя, чорний перець, дрібку сушеного чебрецю та духмяний перець. Варити ра­зом ще хвилину. Посікти зе­лень кропу і додати у каструлю разом із вершковим маслом та дрібкою чорного меленого перцю. Зняти з плити й зали­шити під кришкою ще на кіль­ка хвилин.

Подавати гарячим.