Передплата 2024 ВЗ

Часникові стрілки як делікатес

Розщеплюють жири та нормалізують обмін речовин

Часникові стрілки
Часникові стрілки

На ринку продають часникові стрілки — молоді, соковиті, хрусткі і духмяні пагони. Ціна минулого тижня вразила — 50 гривень за кілограм! А колись городники їх просто викидали, не знаючи, що вони корисні й з них можна приготувати чимало смачних ароматних страв.

Часникові стрілки заби­рають харчування у цибу­лин часнику, і щоб зубчики визріли великими і соковитими, пагони, тобто часникові стрілки, потрібно обрізати до цвітіння.

Розпізнати стрілки часни­ку легко — вони мають трубчас­ту форму, на відміну від пласко­го листя. Стріляє лише озимий часник, тобто той, що висади­ли восени і залишили на зимів­лю в землі. Якщо хочете отри­мати насіння часнику, залишіть їх на кількох рослинах до кінця літа. У серпні насіння в квітці до­зріє, і його можна буде зібрати.

Стрілки, як і весь часник, міс­тить чимало вітаміну С, вітаміни А, В1, В2, Е, РР, мікроелементів, мабуть, має більше, ніж будь- яка зелень: хлор, натрій, сірка, калій і кальцій, фосфор, магній, марганець та мідь, германій, молібден, кобальт та цирконій, ванадій, титан, селен та сви­нець. Фітонциди, що у великій кількості є у стрілках часнику, мають антибактеріальні власти­вості, за що цінуються в народ­ній медицині.

Вживання в їжу свіжих стрілок часнику благотворно впливає на організм людини: покращує травлення, сприяє профілактиці простудних і вірусних захворю­вань, вбиває мікроби, нормалі­зує тиск, покращує склад крові. Стрілки часнику використову­ють для боротьби з кишковими паразитами, для придушення процесів бродіння та гниття в кишківнику, вони можуть надати дієву допомогу у лікуванні ате­росклерозу та гіпертонії.

Завдяки низькій калорійнос­ті (24 ккал на 100 г) вони є смач­ним дієтичним продуктом. Сма­жені часникові стрілки мають трохи більшу калорійність, ніж сирі, але фігуру такою їжею зі­псувати неможливо, а навпаки, можна схуднути, адже часник містить особливі речовини, які розщеплюють жири та нормалі­зують обмін речовин.

Зі стрілок готують соуси, бу­тербродні маси, додають у са­лати, перші та основні страви. У східній та азіатській кухнях стріл­ки швидко обсмажують у патель­ні, щоб уникнути втрати корис­них властивостей, заправляють кунжутною олією, використову­ють у салатах або як самостійний гарнір. Європейці люблять всі­лякі соуси зі стрілками часнику, перемішують зелень із сирами, олією, соком лимона та спеція­ми. Стрілки маринують, засолю­ють та сушать, щоб і взимку мати джерело вітамінів.

Свіжі стрілки часнику поєд­нують з кабачками, буряками, шпинатом і навіть м’ясом, сира­ми, яйцями. Їх можна просто по­смажити і подати до запеченої картоплі. Пікантності надають стрілкам часнику гірчиця та со­євий соус.

Можна приготувати марино­вані стрілки часнику — маринад такий самий, як для огірків.

Песто із часникових стрілок

300 г часникових стрілок, 200 мл оливкової олії, 50 г волоських горіхів, 25 г насін­ня гарбуза, 25 г насіння со­няшнику, сік 1 лимона, 1 ч. ложка морської солі, 2 дрібки чорного меленого перцю.

У стрілок відрізати бутони, пагони нарізати.

Насіння підсмажити на сухій пательні, постійно помішуючи. Торкніться пальцем: якщо насін­ня гаряче, тобто обпалює паль­ці, знімайте з вогню.

Скласти стрілки в комбайн, додати оливкову олію, лимон­ний сік, сіль та перець, а також волоські горіхи та насіння. Змо­лоти у комбайні до стану густої кашки.

Розкласти у сухі простерилі­зовані скляні банки і зберігати у холодильнику.

Можна розкласти в контей­нери і заморозити.

Ідеальний продукт для вико­ристання як начинки для пиро­гів, основи для піци, добавки до супу, різото, макаронів. Мож­на додати у заправку до салату, або просто намастити на багет чи чорний хліб.

Стрілки часнику з грибами та картоплею

600 г стрілок часнику, 200 г грибів, 200 г картоплі, 4 ст. ложки оливкової олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.

Розігріти духовку до 220°С. Змастити олією велике деко або пательню з бортиками. Вими­ти та обрізати часникові стрілки. Нарізати на шматки завдовжки 4−5 см.

Перемішати стрілки часни­ку, нарізані гриби (шампіньйо­ни або гливи) і очищену наріза­ну картоплю у великій мисці з оливковою олією, сіллю та пер­цем.

Викласти овочі у підготовле­ну форму для запікання та на­крити фольгою. Запікати 30−40 хв. Подавати страву гарячою.

Схожі новини