Часникові стрілки як делікатес
Розщеплюють жири та нормалізують обмін речовин
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/492857/13stilky-hasnyk.jpg)
На ринку продають часникові стрілки — молоді, соковиті, хрусткі і духмяні пагони. Ціна минулого тижня вразила — 50 гривень за кілограм! А колись городники їх просто викидали, не знаючи, що вони корисні й з них можна приготувати чимало смачних ароматних страв.
Часникові стрілки забирають харчування у цибулин часнику, і щоб зубчики визріли великими і соковитими, пагони, тобто часникові стрілки, потрібно обрізати до цвітіння.
Розпізнати стрілки часнику легко — вони мають трубчасту форму, на відміну від плаского листя. Стріляє лише озимий часник, тобто той, що висадили восени і залишили на зимівлю в землі. Якщо хочете отримати насіння часнику, залишіть їх на кількох рослинах до кінця літа. У серпні насіння в квітці дозріє, і його можна буде зібрати.
Стрілки, як і весь часник, містить чимало вітаміну С, вітаміни А, В1, В2, Е, РР, мікроелементів, мабуть, має більше, ніж будь- яка зелень: хлор, натрій, сірка, калій і кальцій, фосфор, магній, марганець та мідь, германій, молібден, кобальт та цирконій, ванадій, титан, селен та свинець. Фітонциди, що у великій кількості є у стрілках часнику, мають антибактеріальні властивості, за що цінуються в народній медицині.
Вживання в їжу свіжих стрілок часнику благотворно впливає на організм людини: покращує травлення, сприяє профілактиці простудних і вірусних захворювань, вбиває мікроби, нормалізує тиск, покращує склад крові. Стрілки часнику використовують для боротьби з кишковими паразитами, для придушення процесів бродіння та гниття в кишківнику, вони можуть надати дієву допомогу у лікуванні атеросклерозу та гіпертонії.
Завдяки низькій калорійності (24 ккал на 100 г) вони є смачним дієтичним продуктом. Смажені часникові стрілки мають трохи більшу калорійність, ніж сирі, але фігуру такою їжею зіпсувати неможливо, а навпаки, можна схуднути, адже часник містить особливі речовини, які розщеплюють жири та нормалізують обмін речовин.
Зі стрілок готують соуси, бутербродні маси, додають у салати, перші та основні страви. У східній та азіатській кухнях стрілки швидко обсмажують у пательні, щоб уникнути втрати корисних властивостей, заправляють кунжутною олією, використовують у салатах або як самостійний гарнір. Європейці люблять всілякі соуси зі стрілками часнику, перемішують зелень із сирами, олією, соком лимона та спеціями. Стрілки маринують, засолюють та сушать, щоб і взимку мати джерело вітамінів.
Свіжі стрілки часнику поєднують з кабачками, буряками, шпинатом і навіть м’ясом, сирами, яйцями. Їх можна просто посмажити і подати до запеченої картоплі. Пікантності надають стрілкам часнику гірчиця та соєвий соус.
Можна приготувати мариновані стрілки часнику — маринад такий самий, як для огірків.
Песто із часникових стрілок
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/13_%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE.jpg)
300 г часникових стрілок, 200 мл оливкової олії, 50 г волоських горіхів, 25 г насіння гарбуза, 25 г насіння соняшнику, сік 1 лимона, 1 ч. ложка морської солі, 2 дрібки чорного меленого перцю.
У стрілок відрізати бутони, пагони нарізати.
Насіння підсмажити на сухій пательні, постійно помішуючи. Торкніться пальцем: якщо насіння гаряче, тобто обпалює пальці, знімайте з вогню.
Скласти стрілки в комбайн, додати оливкову олію, лимонний сік, сіль та перець, а також волоські горіхи та насіння. Змолоти у комбайні до стану густої кашки.
Розкласти у сухі простерилізовані скляні банки і зберігати у холодильнику.
Можна розкласти в контейнери і заморозити.
Ідеальний продукт для використання як начинки для пирогів, основи для піци, добавки до супу, різото, макаронів. Можна додати у заправку до салату, або просто намастити на багет чи чорний хліб.
Стрілки часнику з грибами та картоплею
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/07/13_%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8.jpg)
600 г стрілок часнику, 200 г грибів, 200 г картоплі, 4 ст. ложки оливкової олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
Розігріти духовку до 220°С. Змастити олією велике деко або пательню з бортиками. Вимити та обрізати часникові стрілки. Нарізати на шматки завдовжки 4−5 см.
Перемішати стрілки часнику, нарізані гриби (шампіньйони або гливи) і очищену нарізану картоплю у великій мисці з оливковою олією, сіллю та перцем.
Викласти овочі у підготовлену форму для запікання та накрити фольгою. Запікати 30−40 хв. Подавати страву гарячою.