Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ревінь — піґулка з грядки

Знижує рівень холестерину, виводить шкідливі речовини, очищує організм

Ревінь
Ревінь

На міських ринках з’явився румбарбар, або, як його ще називають, рабарбар, або ревінь. Вартість в’язки цілком доступна — 15 грн. Тож, придбавши кілька в’язок, можна і пиріг спекти, за яким точно скучили, й ароматний компот зварити. З нього можна приготувати й чимало смачних і, не лише солодких, страв. Їсти ревінь можна й просто з грядки, не піддаючи ніякій термічній обробці.

200 років тому ре­вінь вважали одним з найпопулярніших продуктів, його використовува­ли не лише в кулінарії, а й у ме­дицині. Батьківщина рослини — Центральний Китай. У травниках ревінь описаний ще за 2700 ро­ків до нашої ери! В Європу його завезли ченці-прочани з Індії.

Ревінь має цілющі властивос­ті, містить чимало вітамінів і мі­кроелементів. Сприяє поліп­шенню травлення, а залежно від дози може справляти як про­носний, так і закріплювальний вплив. Також ревінь містить ве­лику кількість вітаміну С і здатний не лише підвищувати імунітет, а й має антиоксидантні власти­вості. У ньому є багато вітамі- ну А, який так потрібний дітям, але корисний і для дорослих. У ревені більше заліза та магнію, ніж у яблуках, бурштинова кисло­та, що є в ньому, зміцнює серце та сприяє профілактиці інфарк­ту. Ревінь здатний «працювати» як загальнозміцнювальний за­сіб, він знижує рівень холесте­рину, здатний зв’язувати та ви­водити різні шкідливі речовини, очищує організм. Наявність пек­тинів робить ревінь чудовим за­собом для схуднення — нормалі­зує обмін речовин, що дозволяє позбутися ожиріння, лікує печін­ку та жовчний міхур.

З лікувальною метою вико­ристовують настоянки ревеню, сиропи та екстракти. Для приго­тування лікарських засобів ви­користовують коріння та коре­невища рослини. Шотландські вчені знайшли в корені ревеню речовину поліфенол, яка може бути профілактикою онкологіч­них захворювань.

У нас ревінь використовують здебільшого для приготування компотів, киселів і пирогів. У Єв­ропі та в Сполучених Штатах го­тують й салати, гарніри до м’яса та риби, заготовляють у вигляді пряних соусів.

Рослина зайняла гідне місце у багатьох національних кухнях світу, наприклад, у німців, дан­ців, шведів, естонців та лати­шів. У Англії до страв з ревеню зазвичай додають імбир і гвоз­дику, у США — корицю. У стравах ревінь поєднується з яблуками, полуницею, персиками, груша­ми, ягодами, імбиром.

Салат з ревеню з огірками

300 г ревеню, 4 серед­ні огірки, 1 ч. ложка гірчиці із зернятками, 2 ч. ложки меду, сік і цедра ½ лимона, 3 ст. ложки оливкової олії, сіль, мелений чорний перець, 2 гі­лочки тархуну або фіолетово­го базиліку — за бажання.

Очистити за допомогою ножа для чищення овочів зовніш­ню частину стебла ревеню від твердих волокон. Нарізати сте­бло впоперек якомога тоншими скибочками.

Очистити огірки від шкірки і нарізати їх тонкими кружальця­ми.

Якщо вирішили додати до салату зелень, то відокреми­ти листочки від стебел і дрібно їх посікти. Змішати цедру та сік лимона з медом, додати гірчи­цю та оливкову олію, посолити заправку і поперчити.

Змішати огірки і ревінь із зе­ленню та заправкою, дати на­стоятися 10 хв.

Пиріг з ревенем

Для тіста: 3 склянки бо­рошна, 30 г свіжих дріж­джів (або 1 пакетик сухих), 1 склянка молока, 4 ст. лож­ки цукру, 2 жовтки, 4 ст. лож­ки вершкового масла, 8 г ва­нільного цукру, сіль.

Для заливки: 1 яйце, 120 г жирної сметани, 12 г цедри лимона, 8 г ванільного цукру.

Для начинки: 500 г реве­ню, 4 ст. ложки цукру, 200 г пісочного печива.

Приготувати безопарне дріжджове тісто із вказаних про­дуктів.

Очищений від прожилків і на­різаний невеликими шматоч­ками ревінь посипати цукром і дати постояти, поки він не пус­тить сік. Відкинути ревінь на друшляк і трохи пом’яти рука­ми. Сік зберегти.

Печиво подрібнити у бленде­рі або покласти у пакет і розкри­шити качалкою. Розкачати тісто завтовшки 1 см і вистелити зма­щену маслом форму з бортика­ми, посипати крихтою печива і викласти відтиснутий ревінь.

Сік від ревеню змішати зі сметаною, яйцем, цедрою та ванільним цукром. Залити пиріг цією сумішшю на 10−15 хв, опіс­ля випікати у розігрітій до 180°С духовці 30 хв.

Щоб зробити заливку ніж­нішою, з шовковистою тексту­рою, кількість сметани можна збільшити до 1 склянки (загаль­ний об'єм соку ревеню та сме­тани не має перевищувати 1,5 склянки), додавши 1−2 ст. лож­ки борошна або крохмалю, які краще заздалегідь розчинити у соці.

Джем з ревеню і апельсинів

3−4 великі апельсини, 1 кг ревеню, 1 кг цукру, 2 ст. лож­ки червоного винного оцту.

Очистити ревінь від зовніш­ніх жорстких волокон, нарізати упоперек невеликими шматоч­ками завтовшки 1,5−2 см, поли­ти оцтом і перемішати. Засипа­ти цукром і залишити на 1 год.

Ретельно вимити апельси­ни щіткою. Обсушити і зняти цедру за допомогою спеціаль­ного ножа (або тонко зрізати і нарізати соломкою). Вичавити із апельсинів сік.

Додати апельсинову цедру і сік до ревеню із цукром, пере­мішати. Поставити на серед­ній вогонь, довести до кипіння. Зменшити вогонь до малого і варити, акуратно помішуючи, до загустіння, близько 25 хв.

Розкласти у дві 800-грамові простерилізовані банки і, за ба­жання, герметично закрити.

Схожі новини