Паска апельсинова
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/488141/apelsinova-paska.jpg)
ДЛЯ ОПАРИ:
- 18 г свіжих пресованих дріжджів
- 100 г борошна
- 200 мл молока
- 15 г цукру
ДЛЯ ГЛАЗУРІ:
- 1 білок
- 150 г цукрової пудри
- 2 ст. ложки апельсинового соку
- апельсинова есенція
ДЛЯ ТІСТА:
- опара
- 350−400 г борошна
- 4 жовтки (85 г)
- 1 білок (34 г)
- 100 г цукру
- 1,25 ч. ложки солі
- 90 г вершкового масла
- 1,5−2 ст. ложки апельсинової цедри
- апельсинова есенція
- 150−200 г сухофруктів
- 50 мл коньяку (рому, куантро)
Напередодні увечері жовтки розтерти із сіллю і поставити на кілька годин у холодильник. Сухофрукти — апельсинові цукати — залити алкоголем.
Опара. Дріжджі розтерти із борошном, додати цукор і тепле молоко, перемішати до однорідного стану.
Миску з опарою нещільно закрити кришкою і залишити на 3 год. Опара має збільшитися у об'ємі в 3,5−4 рази, наприкінці бродіння почне опадати.
Тісто. Жовтки, білок і масло вийняти з холодильника за годину до замішування.
До опари додати цукор, 300 г борошна, жовтки та збитий на стійку піну білок. Вимісити недовго до повного зволоження борошна і залишити на 20 хв.
Розм’якшене масло розтерти з цедрою та кількома краплями апельсинової есенції.
Додати 2 ст. ложки борошна (решту додати під час замішування, за потреби) і вершкове масло, замісити тісто.
Тісто виходить дуже м’яким і липким.
Викласти тісто на стіл або силіконовий килимок, змастити робочу поверхню олією і вимішувати, розтягуючи і складаючи його. Через 7−8 хв тісто стане вже не таким липким, якщо сильно розтягнути — рватиметься. Дати тісту трохи відпочити, після чого розтягнути і скласти ще кілька разів. Добре вимішане тісто має бути гладким, еластичним, дуже м’яким і зовсім не липнути до рук.
Тісто покласти в миску, накрити ізалишити на 1,5 год за температури 28−30°С. У середині бродіння один раз обім'яти.
Сухофрукти відкинути на сито, додати їх до тіста, вимісити.
Дно форми викласти кружальцем змащеного паперу для випікання. Розкласти тісто у форми, заповнивши їх максимум на 1/3, залишити на 1,5 год за температури 28−30°С.
Випікати у заздалегідь розігрітій до 200°С духовці (2-й рівень знизу) 10 хв, потім знизити температуру до 180°С і випікати ще 40−45 хв. Якщо верхівки сильно зарум’яняться, прикрити фольгою.
Готовим паскам дати трохи охолонути у формі, вийняти і остудити на решітці.
Охолоджені паски полити глазур’ю.