Передплата 2024 «Добра кухня»

Коломба паскуале — в Італії, козунак — у Болгарії, бабка — у Польщі

Традиційна святкова випічка в Європі

Традиційна святкова випічка в Європі
Традиційна святкова випічка в Європі

Світле Христове Воскресіння — велике свято для християн усього світу. І хоча за часом святкування православного Великодня не завжди збігається з Великодніми днями в інших християн, традиції багато в чому дуже близькі. У тому числі ті, що пов’язані з великоднім застіллям.

У католицьких країнах головна страва на святко­вому столі у Великдень — м’ясна.

У Франції, Великій Брита­нії, Італії святковий стіл не об­ходиться без ягнятини чи моло­дої баранини — задньої ноги чи лопатки, запеченої у духовці з травами чи в тісті. У Болгарії ж швидше куштуватимуть шашлик з баранини. А от у Сербії та Хор­ватії на Великдень обов’язково подадуть шунку — великий шма­ток вареної шинки глазурують і запікають. Часто на Велик­день в Австрії тушкують окіст із квашеною капустою, що надає м’ясу незвичного аромату. Про­те невід'ємною окрасою столу австрійців у свято завжди була шинка у хлібному тісті. Найчас­тіше її подають зі свіжим на­тертим хроном, соліннями, до­машніми яйцями та сиром. У скандинавських країнах чільне місце на святковому столі відво­дять рибі.

Великодній стіл немисли­мий і без особливої випічки. І тут розмаїтості немає меж! Солод­кі та пікантні пироги, кекси, бу­лочки та баби, печиво і тістечка.

«Великодній голуб» — колом­ба паскуале — є частиною італій­ських великодніх традицій. Пас­хальний голуб символізує птаха, який повернувся на ковчег до Ноя з оливковою гілкою у дзьо­бі. Ця випічка, покрита глазур’ю та прикрашена мигдалем, вихо­дить неймовірно м’якою та аро­матною.

Козонак, або козунак, — тра­диційний великодній хліб у Схід­ній Європі, Румунії, Болгарії, Сербії, Північній Македонії, Гре­ції… По суті, це близький родич нашої традиційної великодньої паски — містить велику кількість здоби. Але різниця між ними таки є. Завдяки особливому формуванню — коли тісто роз­тягують у два джгути, які потім сплітають і викладають у вигля­ді вінка, текстура козунака стає шаруватою, що чудово відбива­ється на смаку випічки.

Крім здобних булочок з хрес­том, британці печуть кекс Сім­нел із сухофруктами та домаш­нім марципаном. Прикрашають кекс 12 марципановими кулька­ми за кількістю апостолів.

Круглий кекс з солод­кою глазур’ю на Великдень є обов’язковим у поляків. Кожна господиня пече бабку за своїм рецептом, але в основі завжди є масло, яйця, борошно, цукор, сік та цедра лимона.

Традиційну фінську пасхаль­ну страву — мяммі - готують із житнього борошна, солоду, солі, цукру, цедри апельсина. Кашу запікають за низької тем­ператури, охолоджують і потім подають з молоком або вершка­ми. Ласощі готують заздалегідь, бо у холодильнику мяммі треба протримати 3−4 дні.

У Страсний тиждень в Іспа­нії подають пампушки. Готують їх без дріжджів та прикрашають цукровою пудрою.

Під час Великого посту мек­сиканці готують пудинг із хлі­ба, схожого на багет, та сиро­пу із цукру, кориці і гвоздики. Традиційно пудинг — капіро­таду — прикрашають горіхами, сухофруктами, яскравою кон­дитерською посипкою. Стра­ва символізує розп’яття Хрис­та: палички кориці - хрест, хліб — Господнє тіло.

Польська бабка

4 великі яйця, 200 г верш­кового масла, сік і цедра 1 лимона, 180 г цукру, 1 ст. ложка ванільного цукру, 160 г борошна, 90 г карто­пляного крохмалю, 1 ч. ложка розпушувача, шматочок мас­ла — для змащування, паніру­вальні сухарі або мелені горі­хи — для обсипання, цукрова пудра — для оздоблення.

Форму для випікання (діам. 22−25 см) змастити маслом і присипати сухарями або меле­ними горіхами. Вершкове масло розтопити у сотейнику, додати сік і цедру лимона, зняти з вог­ню. У високій мисці збити яйця з цукром упродовж 10 хв на пухку масу. Додати ванільний цукор. В іншій мисці змішати борош­но, крохмаль і розпушувач. Сухі інґредієнти пересипати в мис­ку із збитими яйцями, зміша­ти міксером на малих обертах до однорідності. Потім дода­ти розтоплене вершкове масло і знову добре перемішати. Тісто буде схоже на пудинг. Перелити у форму і випікати у розігрітій до 170°С духовці 45 хв або до сухої шпажки. Готову бабку остудити і посипати цукровою пудрою.

Болгарський козунак

10 яєць, 5 жовтків, 200 мл вершків 20%, 100 мл моло­ка, 350 г вершкового масла, 100 мл олії (можна горіхової), 2 кг борошна, 500 г дрібного світло-коричневого цукру, 50 г ванільного цукру, посі­ченого мигдалю, 60 г свіжих дріжджів, 1 ч. ложка солі.

Опара. Розкришити дріжджі і розчинити їх у теплому (37°С) молоці з дрібкою цукру. Коли дріжджі запіняться, у великій мисці збити 4 яйця з вершками, додати 150 г цукру, сіль і 200 г просіяного борошна, змішати з дріжджами, накрити і залишити в теплому місці на 1,5 год.

Збити жовтки з яйцями і ре­штою цукру, змішати з опарою, всипати 1,2 кг борошна, виміси­ти. Накрити і залишити на 2 год.

Решту просіяного борошна із ванільним цукром додати у тісто і місити, розтягуючи і збираючи. Тісто має бути однорідної консистенції. Влити олію в мис­ку і, занурюючи в неї руки, ви­мішувати тісто, поки олія не за­кінчиться. Потім по шматочку вмішати м’яке масло, вимішува­ти 10 хв. Опісля відбити тісто об стіл (разів 50).

Сформувати з тіста кулю. По­класти в чисту каструлю або миску, накрити і залишити на 5 год. Потім додати у тісто горі­хи, розділити на 3 частини, кож­ну розтягнути у джгут. Сплести із джгутів косу і покласти у кру­глу форму з отвором посереди­ні. Дати підійти, 30 хв. Змастити жовтком, змішаним із розтопле­ним маслом, і випікати козунак за температури 180°С 35−40 хв.

Коломба — італійський кекс

1 склянка молока, 5 яєць, дрібка солі, 150 г цукатів, 10 г сухих дріжджів, 550 г борош­на, 50 г очищеного мигдалю, 300 г масла, цедра ½ лимо­на, 170 г цукру.

Розчинити дріжджі у 2−3 ст. ложках теплої води. Додати 100 г борошна, замісити тіс­то, скачати у грудку, зробити на ньому глибокий хрестоподібний надріз. Покласти в миску, вли­ти 1 склянку теплої води, накри­ти і залишити в теплому місці на 1 год.

Решту борошна просіяти з сіллю, додати цукор, подріб­нену цедру лимона, 4 яйця і розм’якшене масло. Додати в миску закваску. Влити моло­ко. Ретельно вимісити. Приси­пати тісто борошном, накрити і залишити в теплому місці ще на 1 год.

Цукати нарізати невелики­ми шматочками і додати в тіс­то, що піднялося. Перемішати, щоб рівномірно розподілилися. Накрити і залишити ще на 1 год.

Форму вистелити змаще­ним пергаментом. Викласти тіс­то, дати вистоятися ще 15 хв. Змастити верх ледь збитим яй­цем, викласти очищений миг­даль. Розігріти до 200°С духо­вку, випікати 40 хв. Зменшити температуру до 170°С і випікати ще 30 хв. Якщо верх кексу почне пригоряти, накрити фольгою.

Схожі новини