Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Листя салату як пігулка для схуднення

Нормалізує травлення, покращуючи стан шкіри та імунітет

Листя салату
Листя салату

Зелений (листовий) салат має репутацію суперзірки. Це практично зразок здорового харчування та чудовий продукт для схуднення. Якщо намагаєтеся збільшити споживання фруктів та овочів, хочете скинути кілька кілограмів або просто налаштовані на їжу, яка приборкає невгамовний апетит, їжте більше салату.

Здоровим людям його можна включати до свого раціону щодня. Та не варто зловживати листям салату людям із сечокам’яною хворобою, деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту та захворюваннями, за яких протипоказано вживання сирих овочів.

У листі салату велика кількість фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію та заліза. Норми вживання клітковини становлять у середньому 20−25 г на добу. Якщо їсти зелений салат щодня, він стане додатковим джерелом харчових волокон, покращить стан здоров’я та нормалізує травлення, покращуючи стан шкіри та імунітет.

Вітамінно-мінеральний склад усіх видів листового салату приблизно однаковий. Рукола — найкалорійніша з усіх, має 25 ккал на 100 г продукту. У інших салатах калорійність не перевищує 14−19 ккал. В ідеалі, щоб отримувати максимальну користь, необхідно періодично включати до раціону всі види салатів або складати мікс. Якщо на якийсь із видів салату є алергія, його, звичайно, краще не їсти, щоб не дискредитувати інші.

Дослідження показали, що олія у заправці для салату справді допомагає організму ефективніше засвоювати жиророзчинні мікроелементи, що є у фруктах та овочах. Ці поживні речовини включають альфа- та бета-каротин, лікопін, лютеїн, вітамін Е, вітамін К та вітамін А.

Корисно додавати до листового салату (або міксу салатів) різні овочі, фрукти, бобові, горіхи та насіння і регулярно змінювати інгредієнти страви. І навіть якщо організм не заперечує проти щоденного поїдання листового салату, хоча б спочатку не їжте його щодня довше, ніж два тижні. Зробіть перерву.

Одна з причин, завдяки якій салат вважають здоровим вибором, — наявність у ньому клітковини, яка уповільнює швидкість травлення і змушує людину почуватися ситою значно довше, ніж після їжі з високим вмістом рафінованих вуглеводів або доданого цукру. Це може допомогти приборкати тягу до калорійних перекусів. Клітковина сприяє більш здоровій кишковій мікрофлорі, яка пов’язана з продуктивнішою втратою ваги.

Прагнення їсти листовий салат щодня — правильний спосіб переконатися, що мозок залишається у чудовій формі. Дослідження 2018 року показало, що вживання однієї порції салату на день покращує пам’ять літніх людей на 11 років. Навіть пів склянки зеленого салату достатньо, щоб сповільнити швидкість зниження когнітивних функцій.

Зелений салат з яблуком і лимоном

½ середнього лимона, 2 великі яблука, 1 ч. ложка меду, 2 ч. ложки гірчиці із зернятками, 2−3 ст. ложки олії, 200 г зеленого салатного листя, пластівці гострого перцю — за бажання, сіль і мелений чорний перець.

З лимона дрібною терткою зняти цедру, вичавити сік, змішати сік і цедру.

Яблука за бажання очистити від шкірки (якщо тонка, залишити), розрізати на четвертинки, вирізати серцевину. Нарізати яблука впоперек тонкими скибочками і відразу змішати з лимонним соком і цедрою. Посолити. Якщо використовуєте пластівці гострого перцю, посипати ними яблука.

Для заправки змішати мед із гірчицею та олією. Трохи посолити і щедро поперчити.

Якщо зелене салатне листя велике, нарвати його руками на зручні для їжі шматки.

Змішати його з яблуками, полити заправкою, перемішати і подавати.

Замість яблук або разом з ними можна додати інші сезонні фрукти: груші, персики, нектарини, сливи.

Зелений салат з огірками і цитрусовою заправкою

½ середнього лимона, ½ середнього апельсина, 1 ст. ложка гірчиці із зернятками, 1 ч. ложка звичної гірчиці, 2 ст. ложки нерафінованої олії, 200−300 г дрібних огірків, 200 г суміші зеленого салатного листя, сіль і мелений чорний перець.

Зняти з лимона й апельсина цедру за допомогою дрібної тертки. Вичавити із них сік. Змішати сік та цедру цитрусових з двома видами гірчиці і нерафінованою олією. Посолити. Дати трохи настоятися.

Нарізати огірочки товстими кружальцями, посолити. Заправку збити вінчиком, щоб вийшла емульсія. Змішати огірки із заправкою.
Розкласти салатне листя на тарілки. Викласти зверху огірки із заправкою. Поперчити і одразу ж подавати.

Зелений салат зі смаженими горіхами та насінням

0,5 ч. ложки копченої паприки + для подачі, 2 ст. ложки цукрової пудри, 100 г суміші будь-яких горіхів та насіння, 6 ст. ложок олії, 1 ст. ложка лимонного соку або яблучного оцту, 200 г зеленого салатного міксу, сіль і мелений чорний перець.

Змішати на тарілці паприку з цукровою пудрою і близько 0,3 ч. ложки солі. Додати перцю і перемішати.

Викласти суміш насіння і горіхів на пательню, полити 2 ст. ложками олії і поставити на середній вогонь. Обсмажувати, весь час помішуючи, поки не з’явиться запах дрібного насіння, близько 1 хв.

Викласти гаряче насіння і горіхи у суміш спецій з паприкою на тарілку і швидко перемішати. Висипати на пательню, що стоїть на вогні, буквально на 30 сек і знову викласти на тарілку. Остудити.

Для заправки змішати 4 ст. ложки олії з лимонним соком/оцтом, сіллю та перцем. Полити заправкою зелене листя, посипати горіхами та насінням, копченою паприкою і подавати.

Схожі новини