Передплата 2024 ВЗ

Природні антидепресанти

Продукти з магнієм допоможуть заспокоїтися й уникнути інфаркту

Магній може захисти­ти від багатьох захво­рювань.
Магній може захисти­ти від багатьох захво­рювань.

У неспокійний воєнний час більшість українців охоплює занепокоєння. Ми тривожимося про рідних та близьких, не можемо довго заснути, а вдень почуваємося виснаженими. І цей стан може не полишати нас по кілька днів, а іноді й довгі місяці. Крім медикаментів та заспокійливих чаїв, на допомогу можуть прийти суперпродукти, багаті на магній.

Магній може захисти­ти від багатьох захво­рювань. Він (особливо у поєднанні з кальцієм) знижує ризик ранніх переломів, може впливати на м’язову силу, до­помагає залишатися активни­ми у літньому віці. Магній також включають у протиковідну тера­пію разом з вітаміном D — для профілактики та зміцнення іму­нітету. Крім цього, магній значно зменшує ризик розвитку серце­во-судинних захворювань та діабету 2-го типу.

За статистичними даними, до 95% хворих у випадках го­строго інфаркту міокарда мають дефіцит магнію. Низький вміст магнію в крові, тобто гіпомаг­ніємію, навіть розглядають як окреме захворювання з Міжна­родної класифікації хвороб.

До продуктів, багатих на маг­ній, належать цілі зерна, темно- зелені листові овочі і молочні та кисломолочні продукти, йогурт. Також магній є в продуктах, ба­гатих на білки: нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепро­дукти. Його багато в бобах, го­росі, сочевиці, арахісі, мигдалі, кеш’ю та соєвих продуктах.

Переможцем за вмістом маг­нію можна назвати гарбузове насіння і кунжут, їх можна дода­вати до салатів. Мигдаль, вівся­ні висівки, какао, волоські горі­хи, курага, урюк, кеш’ю, арахіс, мак також містять достат­ньо магнію. Він є ще й у зелені.

Та під час приготування їжі, особливо за термічної обробки, втрачається чимало корисних речовин. Те саме стосується і магнію. За обробки й переме­лювання злакових втрачається до 80% магнію, а під час терміч­ної обробки та заморожування продуктів — близько 40−50%. Ба­гато губиться під час чищення — адже велика кількість його саме у шкірці. Втрати корисних речо­вин під час приготування можна знизити.

Овочі під час варіння мають бути повністю вкриті водою, а кришка закритою — інакше в бульйон потрапляє зайвий ки­сень, який руйнує чимало віта­мінів та корисних речовин. З цієї ж причини не варто доливати холодну воду у разі википання. Додаючи заморожену овочеву суміш у суп, попередньо не роз­морожуйте її. І пам’ятайте, чим менше овочі будуть у воді, тим кориснішими залишаться.

Паштет із квасолі і горіхів

200 г білої квасолі, 1 л води, 50 г волоських горіхів, 1 ріпчаста цибулина, 2 зубчики часни­ку, 2 ст. ложки олії, сіль і перець — до смаку, по дрібці спецій — паприки, мускатного горіха.

Паштет із квасолі роблять у різних варіаціях. Можна всі інґредієнти змолоти до пастоподібної маси кремової консистенції або приготувати па­штет із відчутними шматочками горіхів. У паштет також можна додати шматочок вершкового масла.

Суху квасолю перебрати і ретельно промити. Щоб зменшити час варіння, замочити її у воді на ніч. Зливши воду, залити квасолю свіжою водою — рідина має покривати зерна приблизно на 4 см. Залежно від сорту бобової культури період варін­ня становить від 60 до 90 хв.

За 10 хв до готовності посолити воду (якщо це зробити раніше, зерна можуть стати твердими). Квасоля має бути максимально м’якою, навіть роз­вареною, щоб збити її в пасту. Після варіння воду злити в окрему ємність, вона може знадобитися.

Очистити головку цибулі та зубчики часнику, нарізати кубиками, злегка обсмажити на патель­ні в олії до прозорості та легкої золотистості, по­тім разом з олією перекинути до теплої вареної квасолі.

Горіхи трохи підсушити на сухій пательні, по­дрібнити ножем, додати до квасолі.

Усі інґредієнти невеликими порціями вкласти у контейнер блендера, влити трохи відвару з-під квасолі. Збити на високій швидкості, регулюючи необхідну густоту паштету, трохи підливаючи від­вар. Також масу приправити сіллю та іншими спе­ціями до смаку. Можна змолоти все на м’ясорубці кілька разів із найгустішим ситечком. Має вийти однорідна пастоподібна суміш, яку легко намащу­вати на хліб.

Шоколадне печиво з кунжутом

80−100 г пшеничного борошна, 30 г куку­рудзяного борошна, 60 г масла, 60 г цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки какао, 3 ст. ложки кунжуту, ванільний цукор, дрібка солі.

Кунжут підсмажити на сухій пательні і відразу ж викласти його на тарілку, щоб швидше охолонув.

Яйце злегка збити з цукром та сіллю. Додати м’яке масло і знову збити.

Додати какао і ванільний цукор. Перемішати. Всипати обидва види борошна і кунжут.

Вимісити тісто, схоже на пластилін.

Від тіста відщипувати невеликі шматочки, ска­чувати їх у невеликі кульки, викладати на деко. Ви­делкою злегка притиснути тісто для візерунку.

Випікати печиво у розігрітій до 180°С духовці 15 хв.

Печиво буде м’яким, але після вистигання ста­не розсипчастим.

Схожі новини