Природні антидепресанти
Продукти з магнієм допоможуть заспокоїтися й уникнути інфаркту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/483393/mahnyi.jpg)
У неспокійний воєнний час більшість українців охоплює занепокоєння. Ми тривожимося про рідних та близьких, не можемо довго заснути, а вдень почуваємося виснаженими. І цей стан може не полишати нас по кілька днів, а іноді й довгі місяці. Крім медикаментів та заспокійливих чаїв, на допомогу можуть прийти суперпродукти, багаті на магній.
Магній може захистити від багатьох захворювань. Він (особливо у поєднанні з кальцієм) знижує ризик ранніх переломів, може впливати на м’язову силу, допомагає залишатися активними у літньому віці. Магній також включають у протиковідну терапію разом з вітаміном D — для профілактики та зміцнення імунітету. Крім цього, магній значно зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету 2-го типу.
За статистичними даними, до 95% хворих у випадках гострого інфаркту міокарда мають дефіцит магнію. Низький вміст магнію в крові, тобто гіпомагніємію, навіть розглядають як окреме захворювання з Міжнародної класифікації хвороб.
До продуктів, багатих на магній, належать цілі зерна, темно- зелені листові овочі і молочні та кисломолочні продукти, йогурт. Також магній є в продуктах, багатих на білки: нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти. Його багато в бобах, горосі, сочевиці, арахісі, мигдалі, кеш’ю та соєвих продуктах.
Переможцем за вмістом магнію можна назвати гарбузове насіння і кунжут, їх можна додавати до салатів. Мигдаль, вівсяні висівки, какао, волоські горіхи, курага, урюк, кеш’ю, арахіс, мак також містять достатньо магнію. Він є ще й у зелені.
Та під час приготування їжі, особливо за термічної обробки, втрачається чимало корисних речовин. Те саме стосується і магнію. За обробки й перемелювання злакових втрачається до 80% магнію, а під час термічної обробки та заморожування продуктів — близько 40−50%. Багато губиться під час чищення — адже велика кількість його саме у шкірці. Втрати корисних речовин під час приготування можна знизити.
Овочі під час варіння мають бути повністю вкриті водою, а кришка закритою — інакше в бульйон потрапляє зайвий кисень, який руйнує чимало вітамінів та корисних речовин. З цієї ж причини не варто доливати холодну воду у разі википання. Додаючи заморожену овочеву суміш у суп, попередньо не розморожуйте її. І пам’ятайте, чим менше овочі будуть у воді, тим кориснішими залишаться.
Паштет із квасолі і горіхів
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D1%96%D0%B9-%D0%BF%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B5%D1%82.jpg)
200 г білої квасолі, 1 л води, 50 г волоських горіхів, 1 ріпчаста цибулина, 2 зубчики часнику, 2 ст. ложки олії, сіль і перець — до смаку, по дрібці спецій — паприки, мускатного горіха.
Паштет із квасолі роблять у різних варіаціях. Можна всі інґредієнти змолоти до пастоподібної маси кремової консистенції або приготувати паштет із відчутними шматочками горіхів. У паштет також можна додати шматочок вершкового масла.
Суху квасолю перебрати і ретельно промити. Щоб зменшити час варіння, замочити її у воді на ніч. Зливши воду, залити квасолю свіжою водою — рідина має покривати зерна приблизно на 4 см. Залежно від сорту бобової культури період варіння становить від 60 до 90 хв.
За 10 хв до готовності посолити воду (якщо це зробити раніше, зерна можуть стати твердими). Квасоля має бути максимально м’якою, навіть розвареною, щоб збити її в пасту. Після варіння воду злити в окрему ємність, вона може знадобитися.
Очистити головку цибулі та зубчики часнику, нарізати кубиками, злегка обсмажити на пательні в олії до прозорості та легкої золотистості, потім разом з олією перекинути до теплої вареної квасолі.
Горіхи трохи підсушити на сухій пательні, подрібнити ножем, додати до квасолі.
Усі інґредієнти невеликими порціями вкласти у контейнер блендера, влити трохи відвару з-під квасолі. Збити на високій швидкості, регулюючи необхідну густоту паштету, трохи підливаючи відвар. Також масу приправити сіллю та іншими спеціями до смаку. Можна змолоти все на м’ясорубці кілька разів із найгустішим ситечком. Має вийти однорідна пастоподібна суміш, яку легко намащувати на хліб.
Шоколадне печиво з кунжутом
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/02/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D1%96%D0%B9-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BE.jpg)
80−100 г пшеничного борошна, 30 г кукурудзяного борошна, 60 г масла, 60 г цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки какао, 3 ст. ложки кунжуту, ванільний цукор, дрібка солі.
Кунжут підсмажити на сухій пательні і відразу ж викласти його на тарілку, щоб швидше охолонув.
Яйце злегка збити з цукром та сіллю. Додати м’яке масло і знову збити.
Додати какао і ванільний цукор. Перемішати. Всипати обидва види борошна і кунжут.
Вимісити тісто, схоже на пластилін.
Від тіста відщипувати невеликі шматочки, скачувати їх у невеликі кульки, викладати на деко. Виделкою злегка притиснути тісто для візерунку.
Випікати печиво у розігрітій до 180°С духовці 15 хв.
Печиво буде м’яким, але після вистигання стане розсипчастим.