У Дрогобичі обрали найвправнішу господиню

І зібрали понад 43 тисячі гривень для ЗСУ

Фото автора
Фото автора

Пампушки з усілякими начинками, струцлі, найрізноманітніші пляцки і тістечка, головний символ свят — кутя, а також гарячі страви, канапки, наливки… Чого тільки не наготували вправні дрогобицькі ґаздині! Гастрономічний фестиваль домашнього печива «Ґаздиня Фест» вдруге провели у Дрогобичі, на Замковій горі. Кошти від продажу наїдків — понад 43 тисячі гривень — господині передали на потреби захисників.

Організувало смачне свято Управління культури та розви­тку туризму, смаколики можна було скуштувати чи придбати за символічні кошти. Кожен на­селений пункт територіальної громади, а також управління та відділи міської ради, бібліо­течна система міста та музич­ні школи Дрогобича презен­тували 40 столів із різдвяними стравами. Частувалися місце­ві мешканці, гості з області, а також українці з гарячих точок України, яких прихистила гос­тинна Дрогобицька земля.

Як розповіла начальни­ця відділу культури та мис­тецтв Леся Татарська, мета фестивалю — благодійна, а та­кож плекання наших традицій, пропагування смачної галиць­кої випічку та об'єднання тери­торіальної громади спільною ідеєю: різдвяним духом, який, попри війну, маємо примножу­вати.

Частування оцінювало ком­петентне журі, у складі якого — міський голова Дрогобича Та­рас Кучма, депутат Львівської обласної ради Сергій Оленич, депутатка Дрогобицької місь­кої ради Марта Слотило та інші. Голова журі - українська акторка кіно і театру Наталія Васько — не приховувала свого захоплення від вправності дро­гобицьких ґаздинь.

Найкращими господинями 2023 року стали ґаздині із му­зичної школи № 2, найкреатив­ніша господиня живе у селі Но­вошичах, а найщедріший стіл накрили ґаздині зі села Бико­ва.

Сирник з маком і вишнями

Сирно-макова маса: 1,2 кг кисломолочного жир­ного сиру, 6−8 яєць, 100 г масла, 60 г манки, 200 г цу­кру, 150 г сухого маку, 100- 150 г заморожених або кон­сервованих вишень, цедра 1 лимона, 50 г кукурудзяного або картопляного крохмалю, 1 пачка ванільного цукру.

Корж-основа: 250 г бо­рошна, 120 г масла, 1 яйце, 100 г цукру, 2 ст. ложки ка­као, 1 ч. ложка розпушува­ча, 1−2 ст. ложки сметани.

Шоколадна глазур: 4−5 ст. ложок сепарованої сме­тани, 2 ст. ложки какао, 1 ст. ложка цукру, 50 г масла.

Сирно-макова маса. Мак залити окропом і варити на се­редньому вогні 10−15 хв, помі­шуючи час від часу.

Відкинути на сито, зали­шити, щоб стекла зайва ріди­на, додати 2−3 ст. ложки цукру, швидко перемішати і змолоти на м’ясорубці.

Або мак сухий змолоти у ка­вомолці, залити крутим окро­пом і варити 10 хв.

Змішати сир, жовтки, цукор, манку, крохмаль, масло і ва­нільний цукор, збити бленде­ром.

Збити окремо охолодже­ні білки з дрібкою солі на піну і обережно з'єднати за допомо­гою лопатки з сирною масою.

Від загальної кількості сир­ної маси відважити 600 г і змі­шати з маком, усе ретельно перемішати за допомогою він­чика.

Корж-основа. Усі складові змішати (тіста виходить на два сирники). Половину тіста вико­ристати, а другу заморозити для наступного разу.

Пергаментом застелити дно форми, боки змастити мас­лом.

Викласти шоколадне тісто і за допомогою склянки рівно­мірно розподілити по формі.

Залишити в морозилці на 30 хв. Тоді викласти: корж — вишні (притрусити крохмалем) — ма­ково-сирна маса — біла сирна маса. Випікати за температури 180° С 45−55 хв.

Спечений сирник залишити вистигати у вимкненій духовці.

Охолоджений сирник поли­ти шоколадною глазур’ю.

Шоколадна глазур. Усі ін­ґредієнти змішати і на серед­ньому вогні довести до кипін­ня, постійно помішуючи. Не кип’ятити!

Готовий сирник бажано за­лишити на ніч у холодильнику.

Схожі новини