Овоч із лікувальними властивостями, багатий на вітаміни та мікроелементи
Цей червоний овоч ще здавна використовувався як лікарська рослина. Вважалося, що буряк здатний рятувати від хвороб і страхів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/475611/buriak.jpg)
Овоч чудово зберігається і має чудовий смак. Навіть після готування зберігає багато корисних речовин. Правда, варять овоч не довше ніж 15 хвилин. Цей продукт вживають свіжим у салатах і роблять із нього сік.
З давніх-давен овоч використовували й для догляду за шкірою, і як декоративну косметику, підфарбовуючи ним щоки і губи. Буряк здатний омолоджувати організм. Він містить усі біологічно активні речовини, необхідні для регенерації старих і хворих клітин, відновлює сполучну тканину, зміцнює шкіру й стінки судин, сприяє росту клітин, нейтралізує отруйні речовини в організмі, виводить токсини, воду й кислоту, сприяє засвоєнню білків, активізує вироблення червоних кров’яних тілець і постачання клітин киснем, зміцнює нігті й волосся.
Цей овоч — один з найбагатших йодом, завдяки чому поліпшується робота щитовидної залози й обмін речовин. Містить необхідні організму магній, калій, кальцій, залізо й інші мінеральні речовини. Все це зміцнює нервову систему, регулює роботу серцево-судинної системи, перешкоджає розвитку гіпертонії. Бетаїн, що міститься в бурякові, поліпшує дихальні процеси в клітині в 10−12 разів, а також сприяє розщепленню й засвоєнню їжі, зміцнює капіляри, знижує вміст холестерину у крові, поліпшує жировий обмін і чинить протисклеротичну дію. У коренеплоді міститься фолієва кислота (на 1 г буряка — 1 мкг), що забезпечує відновлення сполучної тканини, вироблення шлункової кислоти, червоних кров’яних тілець. У буряку є клітковина, що виводить холестерин і регулює роботу кишечнику, вітаміни, сахароза, фруктоза, глюкоза, пігменти, щавлева та яблучна кислоти тощо.
Валентина Миколів.