Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Овоч із лікувальними властивостями, багатий на вітаміни та мікроелементи

Цей червоний овоч ще здавна використовувався як лікарська рослина. Вважалося, що буряк здатний рятувати від хвороб і страхів

Буряк. Фото pexels
Буряк. Фото pexels

Овоч чудово зберігається і має чудовий смак. Навіть після готування зберігає багато корисних речовин. Правда, варять овоч не довше ніж 15 хвилин. Цей продукт вживають свіжим у салатах і роблять із нього сік.

З давніх-давен овоч використовували й для догляду за шкірою, і як декоративну косме­тику, підфарбовуючи ним щоки і губи. Буряк здатний омолоджувати організм. Він містить усі біологічно активні речовини, необхідні для реге­нерації старих і хворих клітин, відновлює сполуч­ну тканину, зміцнює шкіру й стінки судин, сприяє росту клітин, нейтралізує отруйні речовини в ор­ганізмі, виводить токсини, воду й кислоту, сприяє засвоєнню білків, активізує вироблення червоних кров’яних тілець і постачання клітин киснем, зміц­нює нігті й волосся.

Цей овоч — один з найбагатших йодом, завдяки чому поліпшується робота щитовидної залози й об­мін речовин. Містить необхідні організму магній, ка­лій, кальцій, залізо й інші мінеральні речовини. Все це зміцнює нервову систему, регулює роботу серце­во-судинної системи, перешкоджає розвитку гіпер­тонії. Бетаїн, що міститься в бурякові, поліпшує ди­хальні процеси в клітині в 10−12 разів, а також сприяє розщепленню й засвоєнню їжі, зміцнює капіляри, знижує вміст холестерину у крові, поліпшує жировий обмін і чинить протисклеротичну дію. У коренепло­ді міститься фолієва кислота (на 1 г буряка — 1 мкг), що забезпечує відновлення сполучної тканини, ви­роблення шлункової кислоти, червоних кров’яних тілець. У буряку є клітковина, що виводить холесте­рин і регулює роботу кишечнику, вітаміни, сахароза, фруктоза, глюкоза, пігменти, щавлева та яблучна кислоти тощо.

Валентина Миколів.

Схожі новини