Передплата 2024 ВЗ

Прилетів з Америки, щоб годувати переселенців

Шеф-кухар Скотт Кохен готував страви у Страдчі

Скотт Кохен в оточенні українських дітей.
Скотт Кохен в оточенні українських дітей.

— Я буду дуже сумувати за вами. Мені пощастило, мав можливість допомагати у важкій боротьбі та викликах, які стоять перед українськими біженцями, — так емоційно та щиро прощався шеф-кухар Скотт Кохен, який готував страви для вимушено переміщених осіб, котрі знайшли тимчасовий прихисток у Будинку паломника від церкви Успення Пресвятої Богородиці, що у селі Страдчі Львівської області.

Журналістка «Високого Замку» мала нагоду поспілкуватись із цим надзвичайно жертовним, сміливим та позитивним чоловіком якраз напередодні його від'їзду з України.

64-річний американець Скотт Кохен, який мешкає в Істоні, дізнав шись із новин про війну в Україні, залишив свою родину — дочку та дружину — і попрямував до Східної Європи, щоб готувати страви для людей, які втікають від війни. В Америці у вихідні теж ходить допомагати людям, котрі цього потребують.

Шеф-кухар купував продукти власним коштом на ринку у Львові, щодня готував сніданки і вечері принаймні для 50 осіб.

— Чимало людей, які знають або чули, що я роблю, дивуються — чому? Цьому є багато причин — я можу це зробити, я хочу допомогти, я хочу щось змінити і позитивно вплинути на світ, в якому ми живемо… Дякую, що дозволяєте мені бути частиною вашої життєвої місії допомагати людям. Це справді честь.

Скотт захоплений мужністю та силою українського народу. У розмові неодноразово повторював, що справжніми героями цієї історії є отець Іван Колтун та інші священники, громада та волонтери, ті жінки, які щоденно варять їсти для переселенців.

Вони надають не просто притулок, а місце для сну та смачні страви. Скотт любив бувати на львівському базарі, спілкуватися з продавцями. Його знали, з ним потоваришували.

Знаючи, з якою благородною метою він приїхав в Україну, чимало продавців робили значну знижку або давали додаткові продукти.

Скотт готував страви із риби, індички, курки, телятини. У меню завжди були фрукти, овочеві салати. Частував навіть супом із баранячими ковбасками (власного приготування), квасолею, у поєднанні з м’ятою та спеціями.

На прощальну вечерю приготував запеченого лосося із картоплею і салат, а також запік улюблену усіма індичку. Скотт дбав про здорове харчування, також про те, щоб не було жодних відходів.

Священники зі Страдча показали гостю чарівний Львів. Скотт пообіцяв, що обов’язково приїде в Україну із дружиною після перемоги.

Скотт за фахом — художник, митець, творець інсталяцій. Вважає, якщо людина записує свої мрії, чого хочете досягти у житті, то це перший крок до їх реалізації.

Філе лосося, запечене у духовці

400−500 г лосося, 1 апельсин або лимон, лайм, 10 г свіжого імбиру, 2 ст. ложки кленового сиропу, 2 зубчики часнику, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.

Натерти апельсинову цедру і вичавити сік апельсина. Можна також використати лимон чи лайм.

Вимити філе лосося, очистити від луски та кісточок, а потім скропити соком апельсина. На 30 хв покласти у холодильник.

За цей час приготувати суміш для змащування із апельсинової цедри, натертого імбиру, часнику, кленового сиропу і 2 ст. ложок оливкової олії. Суміш не має бути дуже солодкою. Можна використати сосновий мед замість кленового сиропу.

Налити оливкову олію на деко, викласти філе шкіркою донизу, посолити і приправити чорним перцем. Змастити готовою сумішшю для випікання і налити трохи води у деко. Запікати у розігрітій до 240°С духовці 20−30 хв.

Схожі новини