Передплата 2024 «Добра кухня»

«Грушеві уродини»

У Львові презентували кулінарний блог «Забуте й нове. Смачні спогади нащадків Ольги Франко»

Фото автора
Фото автора

Для святкування 166-их уродин від дня народження Каменяра у Домі Франка зібрали друзів, родину і всіх, кому не байдужі українська культура, література, пісня та… кухня.

Дім Франка став не лише музеєм, а й гостинним осередком, де відвідува­чам завжди раді. Особливо, як наголошує директор музею Богдан Тихолоз, візити до них найкраще «смакують» родинам.

Програма «Грушевих уродин Івана Франка» була насиченою: майстер-класи, квести, концер­ти… Була і «смачна» зустріч, на якій розповідали про сімейні традиції, секрети родинних ре­цептів Франків. Модераторкою заходу була працівниця Фран­кового дому Марта Волошан­ська.

Правнучка Івана Яковича, внучка Петра Франка та Ольги з роду Білевичів, пані Іванка Мі­ліянчук поділилася спогадами про сімейні традиції, незвичні рецепти смаколиків від відомої у Галичині початку ХХ ст. май­стрині кулінарної справи Ольги Франко, авторки кулінарної кни­ги «Перша українська загально- практична кухня».

— Ольга Франко (Білевич) — моя баба, була чудовою май­стринею кухарської справи. Та й не дивно, бо з 1920 року жила у Відні, де закінчила дворічні курси відділу кулінарії при Ви­щій школі сільського господар­ства. 1926 року в Коломиї вида­ла свою першу кулінарну книжку «Перша українська загально- практична кухня». Ще малою дитиною я любила крутитися в кухні і заглядати, як вправно ча­рує моя баба коло якогось тіста, підсипаючи то ваніль, яка гар­но пахла, то цедру чи якісь сухофрукти, які можна було тихенько вхопити бабі з-під рук, — розпо­віла пані Іванка.

Вона презентувала кулі­нарний блог «Забуте й нове. Смачні спогади нащадків Оль­ги Франко», який започаткува­ли нащадки славного Франко­вого роду.

— У нашій родині переписи моєї баби переходять з поко­ління у покоління. Від баби Оль­ги до моєї мами Віри, від мами до мене, від мене до моїх дітей і внуків. Часто чую, що з пере­писів моєї баби важко пекти, бо у книжці їх подано не дуже до­кладно. Тому завдання — пода­ти переписи не лише баби, а й моєї родини більш доступно, — зазначила Іванка Міліянчук.

Блог створили внучка та правнучки Ольги Франко Іван­ка Міліянчук, Наталка Міліянчук, Марта Гуменецька. Почали із переписів солодкого, а далі обі­цяють перейти до інших страв, яких загалом понад 1500. Ра­зом із переписами страв пода­но історії створення страви чи родинні історії. Зокрема, Ользі Франко на кухні допомагав чо­ловік Петро, який був прихиль­ником здорового харчування. Говорили і про смачний десерт «Пень» — улюблений десерт Пе­тра Франка, який готує за дав­ньою франківською рецепту­рою праправнучка Івана Франка Марта Гуменецька.

Марта Гуменецька (на фото) разом із сином Марком підготували для гостей «Груше­вих уродин» дивовижний сюрп­риз — просто неба на відкритому вогні на спеціально облаштова­ному багатті на пристрої у вигля­ді веретена готували за рецеп­том Ольги Франко торт «Дід». Його могли скуштувати усі.

Окрім того, гостей «Грушевих уродин» частували грушевими (і не лише) смаколиками. Можна було навіть скуштувати компот та пляцки з грушки із саду Івана Франка.

Упродовж усього Дня уродин було багато уваги Франковій груші. І не випадково, адже вона є живим свідком епохи Фран­ка. Це єдине дерево, що донині збереглося із Франкового саду. Цій грушці 120 років.

Цукровий торт

До тіста: 250 г муки, 200 г цукру, 250 г мас­ла, 5 варених жовтків, 3 сирі жовтки, 1 ложка сметани, ванільний цукор, цедра з цитрини.

До цитринової поливи: 100 г цукру, 100 мл цитринового соку.

Зі всіх інґредієнтів замісити тісто. Покласти на 1 год у морозилку.

Розділити тісто на чотири частини, розкачати чотири коржі діам. 24 см.

Пекти за температури 180°С 15−20 хв.

Перемазати трьома різними конфітурами.

Готовий торт полити цитриновою поливою, а зверху прикрасити різними фруктами.

Цитринову поливу приготувати так: змішати ци­триновий сік з цукром.

Кип’ятити на маленькому вогні, помішуючи, 10 хв.

Торт «Флірт» (перепис зі зошита Ольги Франко)

Для тіста: 250 г муки, 1 ч. ложка по­рошку до печива, 125 г масла, 1 яйце, 100 г цукру-пудри, цедра з цитрини.

Для крему: 300 г цукру-пудри, 300 г міґдалів, 300 г чеколяди, 5 варених жовт­ків, ваніль, 100 мл молока.

З усіх складників замісити тісто. Покласти на 1 год у холодильник.

Тісто поділити на дві частини.

Спекти два коржі по 25 см у діаметрі за температури 180°С 20−30 хв.

Крем. У миску насипати цукор-пудру, ва­ніль, мелені міґдали.

Варені жовтки перетерти через ситко. Розтопити чеколяду, додати до міґдалів.

Влити гаряче молоко і все втерти до одно­рідної маси.

Відразу теплим кремом перемазати кор­жі (печені коржі можна замінити андрутами).

Торт полити довільним люкром.

Схожі новини