Фуд-блогерка Оля Геркулес популяризує у світі українську кухню
А також допомагає українцям, які постраждали від війни
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469493/olia-herkules-1.jpg)
Українка Оля Геркулес із Лондона вперше потрапила до списку найвпливовіших жінок Британії за версією Vogue і стала єдиною українкою у цьому переліку. У цьому списку — королева та Вікторія Бекхем.
Оля Геркулес вразила команду Vogue своєю ініціативою Cook for Ukraine та кількістю людей, які до неї долучилися, — професійні кондитери та ресторани, прості кулінари- аматори, які продавали свої страви, а виручені кошти жертвували для Unicef. Цей проєкт стартував від початку повномасштабної війни в Україні. На потреби українців, постраждалих від війни, зібрали понад 1 млн фунтів.
Фуд-блогерка активно пропагує Україну, її культуру та кухню. Створила власний канал @patreon для підтримки України. Звертається до британців зі словами: «Дорогі друзі, я знаю, що це було довго і втомливо, але нам все ще потрібна ваша підтримка. Ви не тільки допоможете фінансово, а й дасте людям Херсонщини знати, що про них не забули». Пожертви витрачають на купівлю свіжих продуктів у місцевих фермерів і в українських підприємців (російських не купують), закуповують та доставляють ліки з Одещини в область, роздають засоби гігієни та дитячі товари одиноким матерям. Також надають разові субсидії сім'ям, які живуть у віддалених селах і до яких не можуть доїхати.
Дівчина народилася в Херсонській області, у Каховці. Коли їй було 12 років, разом з батьками переїхала до Кіпру. Пізніше переїхала вчитися та жити до Британії. Тут навчалася, зокрема, і в кулінарній школі. У 20 років розпочала свою кар'єру кухаря, стала фуд- стилісткою для багатьох провідних британських видань, є авторкою кулінарних книг.
Перша книга «Мамушка» вийшла 150-тисячним накладом і стала популярною в усьому світі. Її назвали відкриттям 2015 року. У книзі понад 100 рецептів страв, які готують в Україні. Цією книгою авторка знайомить читачів з автентичними звичаями та стравами. Ще одна книжка, «Літні кухні», розповідає про феномен українських «літніх кухонь» — готування в теплу пору року поза домом. Зазвичай це робилося, щоб зайво не нагрівати хату, коли і так гаряче. Для цього на подвір'ї мурували окрему піч. З часом ці літні печі обростали своєю інфраструктурою — навісами, столами, цілими будинками — власне, літніми кухнями.
Фуд-блогерка разом із чоловіком, фуд-фотографом, об'їхали майже всю Україну. Найбільше їх цікавили незвичні рецепти, які не піддалися радянському впливу, відкопувала те, що було вже поховано. Оля Геркулес закликає всіх українців: «Якщо ваша бабуся ще жива, зв’яжіться з нею, запишіть рецепти, допоможіть їх зібрати, зберегти і примножити».
Пропонуємо спекти сирник з карамелізованими яблуками за переписом Олиної мами — з півдня України, з Каховки.
Сирник з карамелізованими яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/syrnyk.jpg)
500 г сиру, 200 г масла, 200 г цукру, 3 яйця (розділити на білки та жовтки), 1 ст. ложка ванільного екстракту (або пакетик ванільного цукру), 5 ст. ложок манної крупи (семоліни) або поленти, цедра 1 цитрини, дрібка солі, 6 яблук.
Яблука очистити від шкірки і серединки, нарізати плястерками 5 мм завтовшки. Розтопити 50 г масла на широкій пательні, викласти яблука, підсмажити кілька хвилин з кожного боку. Посипати яблука ложкою цукру і ще смажити по хвилині з кожного боку. Викласти щільно в форму, легко змащену маслом.
Сир розтерти блендером або змолоти, щоб не було крупинок. Решту масла (150 г) і цукру добре збити в блендері до піни. Додати жовтки і ще збити. Додати цедру, ванільний екстракт, перетертий сир і збити до однорідності. Додати в сирну масу манку або поленту і вимішати. Викласти сирну масу в іншу миску, а чашу блендера помити і витерти насухо.
Вилити в чашу білки, дати дрібку солі і збити на стійку піну. Легенько вмішати білки в сирну масу. Викласти все на карамелізовані яблука.
Випікати за температури 190°С пів години або доки сирник не перестане бути «живим» по краях і лишиться «ледь живим» — посередині. Дати йому повністю охолонути, перевернути на таріль яблуками догори.