Передплата 2024 «Добрий господар»

Фуд-блогерка Оля Геркулес популяризує у світі українську кухню

А також допомагає українцям, які постраждали від війни

Українка Оля Геркулес із Лондона вперше потрапила до списку найвпливовіших жінок Британії за версією Vogue і стала єдиною українкою у цьому переліку. У цьому списку — королева та Вікторія Бекхем.

Оля Герку­лес врази­ла команду Vogue своєю ініці­ативою Cook for Ukraine та кіль­кістю людей, які до неї долучи­лися, — професійні кондитери та ресторани, прості кулінари- аматори, які продавали свої страви, а виручені кошти жерт­вували для Unicef. Цей проєкт стартував від початку повно­масштабної війни в Україні. На потреби українців, постраж­далих від війни, зібрали понад 1 млн фунтів.

Фуд-блогерка активно про­пагує Україну, її культуру та кух­ню. Створила власний канал @patreon для підтримки Украї­ни. Звертається до британців зі словами: «Дорогі друзі, я знаю, що це було довго і втомливо, але нам все ще потрібна ваша підтримка. Ви не тільки допо­можете фінансово, а й дасте людям Херсонщини знати, що про них не забули». Пожертви витрачають на купівлю свіжих продуктів у місцевих ферме­рів і в українських підприємців (російських не купують), заку­повують та доставляють ліки з Одещини в область, роздають засоби гігієни та дитячі товари одиноким матерям. Також на­дають разові субсидії сім'ям, які живуть у віддалених селах і до яких не можуть доїхати.

Дівчина народилася в Хер­сонській області, у Каховці. Коли їй було 12 років, разом з батьками переїхала до Кіпру. Пізніше переїхала вчитися та жити до Британії. Тут навчала­ся, зокрема, і в кулінарній шко­лі. У 20 років розпочала свою кар'єру кухаря, стала фуд- стилісткою для багатьох про­відних британських видань, є авторкою кулінарних книг.

Перша книга «Мамушка» вийшла 150-тисячним накла­дом і стала популярною в усьо­му світі. Її назвали відкриттям 2015 року. У книзі понад 100 рецептів страв, які готують в Україні. Цією книгою автор­ка знайомить читачів з автен­тичними звичаями та страва­ми. Ще одна книжка, «Літні кухні», розповідає про фено­мен українських «літніх кухонь» — готування в теплу пору року поза домом. Зазвичай це ро­билося, щоб зайво не нагріва­ти хату, коли і так гаряче. Для цього на подвір'ї мурували окрему піч. З часом ці літні печі обростали своєю інфраструк­турою — навісами, столами, ці­лими будинками — власне, літ­німи кухнями.

Фуд-блогерка разом із чо­ловіком, фуд-фотографом, об'їхали майже всю Україну. Найбільше їх цікавили незвич­ні рецепти, які не піддалися радянському впливу, відкопу­вала те, що було вже похова­но. Оля Геркулес закликає всіх українців: «Якщо ваша бабуся ще жива, зв’яжіться з нею, за­пишіть рецепти, допоможіть їх зібрати, зберегти і примножи­ти».

Пропонуємо спекти сирник з карамелізованими яблуками за переписом Олиної мами — з півдня України, з Каховки.

Сирник з карамелізованими яблуками

500 г сиру, 200 г масла, 200 г цукру, 3 яйця (розді­лити на білки та жовтки), 1 ст. ложка ванільного екстра­кту (або пакетик ванільно­го цукру), 5 ст. ложок манної крупи (семоліни) або полен­ти, цедра 1 цитрини, дрібка солі, 6 яблук.

Яблука очистити від шкір­ки і серединки, нарізати пляс­терками 5 мм завтовшки. Роз­топити 50 г масла на широкій пательні, викласти яблука, під­смажити кілька хвилин з кож­ного боку. Посипати яблу­ка ложкою цукру і ще смажити по хвилині з кожного боку. Ви­класти щільно в форму, легко змащену маслом.

Сир розтерти блендером або змолоти, щоб не було кру­пинок. Решту масла (150 г) і цукру добре збити в бленде­рі до піни. Додати жовтки і ще збити. Додати цедру, ваніль­ний екстракт, перетертий сир і збити до однорідності. Додати в сирну масу манку або полен­ту і вимішати. Викласти сирну масу в іншу миску, а чашу блен­дера помити і витерти насухо.

Вилити в чашу білки, дати дрібку солі і збити на стійку піну. Легенько вмішати білки в сирну масу. Викласти все на карамелізовані яблука.

Випікати за температури 190°С пів години або доки сир­ник не перестане бути «живим» по краях і лишиться «ледь жи­вим» — посередині. Дати йому повністю охолонути, перевер­нути на таріль яблуками дого­ри.

Схожі новини