Передплата 2024 ВЗ

Лохина— складова правильного харчування

Допоможе підвищити імунітет, відновити зір, оздоровити серце та судини

На ринках чимало дивовижних ягід із сизим нальотом і щільною зеленою м’якоттю — лохини. Їх часто плутають із чорницями, адже вони дуже схожі зовні, лохина є їх близькою родичкою.

У промислових масштабах лохину почали вирощувати лише кілька років тому, чимало садівників вирощують її у своєму саду. І якщо ще рік тому ціна на ці ягоди була «кусючою», то цьогоріч їх продають навіть дешевше за звичні для нас чорниці - 60−70 гривень за літр. Вона краще зберігається, тому тепер частіше купують саме лохину.

Популярність ягоди стрімко зростає. Вона ви­знана обов’язковою скла­довою правильного харчуван­ня, її варто їсти усім, хто прагне оздоровити свій організм.

Корисні властивості ягоди лохини дуже різноманітні. Вона допоможе підвищити імунітет, відновити зір, оздоровити сер­це та судини, знизити рівень цукру та холестерину, норма­лізувати апетит, поліпшити ро­боту травного тракту, вивести радіоактивні елементи та токси­ни, сповільнити процес старіння нервових клітин.

Ягода також підвищує опір­ність організму до вірусів і бак­терій, зміцнює нервову систему, покращує розумовий процес, пам’ять.

Є думка, що ягода перешко­джає утворенню ракових клітин завдяки великому вмісту анти­оксидантів. Крім того, вона є найважливішою дієтичною до­бавкою — нормалізує травлення та знижує апетит, допомагаючи боротися з надмірною вагою.

Листя лохини не менш корис­не, ніж її плоди. Його використо­вують для приготування напоїв, що підвищують захисні сили ор­ганізму.

Добова норма споживання ягоди — одна склянка. З лохини можна приготувати желе, дже­ми, соуси, пироги, кекси, закус­ки, вино, або додавати до плас­тівців чи млинців для сніданку. Також популярними стають ва­рення із лохини та лохиновий соус.

Лохина дуже схожа на чор­ницю. Тому ці ягоди мають схо­жість у приготуванні. Для при­крашання десертів можна використовувати свіжі ягоди, адже вони не лише смачні, а й дуже красиві.

Пиріг з лохиною

2 яйця, 100 г вершкового масла, 50 г го­ріхової крихти — за бажання, 100 г лохини, 150 мл сметани, 1,5 склянки кукурудзяного борошна, 100 г цукру, 2 дрібки солі.

Перемішати вершкове масло з горіховою крих­тою, але можна обійтися і без неї. Додати яйце, всипати сіль і 50 г цукру. Ретельно перемішати. Додати кукурудзяне борошно дрібного помелу. Замісити тісто і залишити його на 15 хв, накрив­ши рушником.

Застелити форму пергаментним папером або фольгою, викласти у неї тісто і розподілити тісто, заходячи й на бортики. Помістити форму у духо­вку на 10 хв, розігрівши її до 180°С.

Змішати в мисці сметану, куряче яйце і решту цукру та солі. Збити. За бажання можна додати і ванільний цукор чи ароматизатор.

Вийняти форму з основою, що злегка пропе­клася, і вилити на неї сметанну заливку. Виклас­ти свіжі ягоди лохини — можна навіть заморожені або сушені. Випікати 20−25 хв, стежачи за низом випічки, щоб він не підгорів. Найкраще помістити форму на верхні яруси в духовці. Як тільки пиріг зарум’яниться — вийняти і остудити.

Варення з лохини

100 мл води, 125 г лохини, 3,5 гілочки сві­жої м’яти, 150 г цукру.

У товстодонному ковші змішати воду, цукор, додати м’яту, довести до кипіння, зменшити во­гонь і варити сироп із м’ятним ароматом 10−12 хв. З насиченого м’ятою сиропу вийняти листя (гіл­ки).

Опустити у гарячий цукровий сироп чисту ло­хину. Залишити на годину.

Знову закип’ятити. Піни у варенні дуже мало, і до кінця варіння вона практично повністю зникає. Варити на малому вогні 40−50 хв, періодично по­мішуючи. Загусла крапля вкаже на готовність ва­рення.

Розлити ласощі у простерилізовані банки, час­тину, остудивши, подати відразу до сирів, білих тостів, бісквітів.

Схожі новини