Лохина— складова правильного харчування
Допоможе підвищити імунітет, відновити зір, оздоровити серце та судини
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/468399/lokhyna.jpg)
На ринках чимало дивовижних ягід із сизим нальотом і щільною зеленою м’якоттю — лохини. Їх часто плутають із чорницями, адже вони дуже схожі зовні, лохина є їх близькою родичкою.
У промислових масштабах лохину почали вирощувати лише кілька років тому, чимало садівників вирощують її у своєму саду. І якщо ще рік тому ціна на ці ягоди була «кусючою», то цьогоріч їх продають навіть дешевше за звичні для нас чорниці - 60−70 гривень за літр. Вона краще зберігається, тому тепер частіше купують саме лохину.
Популярність ягоди стрімко зростає. Вона визнана обов’язковою складовою правильного харчування, її варто їсти усім, хто прагне оздоровити свій організм.
Корисні властивості ягоди лохини дуже різноманітні. Вона допоможе підвищити імунітет, відновити зір, оздоровити серце та судини, знизити рівень цукру та холестерину, нормалізувати апетит, поліпшити роботу травного тракту, вивести радіоактивні елементи та токсини, сповільнити процес старіння нервових клітин.
Ягода також підвищує опірність організму до вірусів і бактерій, зміцнює нервову систему, покращує розумовий процес, пам’ять.
Є думка, що ягода перешкоджає утворенню ракових клітин завдяки великому вмісту антиоксидантів. Крім того, вона є найважливішою дієтичною добавкою — нормалізує травлення та знижує апетит, допомагаючи боротися з надмірною вагою.
Листя лохини не менш корисне, ніж її плоди. Його використовують для приготування напоїв, що підвищують захисні сили організму.
Добова норма споживання ягоди — одна склянка. З лохини можна приготувати желе, джеми, соуси, пироги, кекси, закуски, вино, або додавати до пластівців чи млинців для сніданку. Також популярними стають варення із лохини та лохиновий соус.
Лохина дуже схожа на чорницю. Тому ці ягоди мають схожість у приготуванні. Для прикрашання десертів можна використовувати свіжі ягоди, адже вони не лише смачні, а й дуже красиві.
Пиріг з лохиною
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/pyrih_z_lokhynoiu.jpg)
2 яйця, 100 г вершкового масла, 50 г горіхової крихти — за бажання, 100 г лохини, 150 мл сметани, 1,5 склянки кукурудзяного борошна, 100 г цукру, 2 дрібки солі.
Перемішати вершкове масло з горіховою крихтою, але можна обійтися і без неї. Додати яйце, всипати сіль і 50 г цукру. Ретельно перемішати. Додати кукурудзяне борошно дрібного помелу. Замісити тісто і залишити його на 15 хв, накривши рушником.
Застелити форму пергаментним папером або фольгою, викласти у неї тісто і розподілити тісто, заходячи й на бортики. Помістити форму у духовку на 10 хв, розігрівши її до 180°С.
Змішати в мисці сметану, куряче яйце і решту цукру та солі. Збити. За бажання можна додати і ванільний цукор чи ароматизатор.
Вийняти форму з основою, що злегка пропеклася, і вилити на неї сметанну заливку. Викласти свіжі ягоди лохини — можна навіть заморожені або сушені. Випікати 20−25 хв, стежачи за низом випічки, щоб він не підгорів. Найкраще помістити форму на верхні яруси в духовці. Як тільки пиріг зарум’яниться — вийняти і остудити.
Варення з лохини
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/08/varennia_z_lokhynoiu.jpg)
100 мл води, 125 г лохини, 3,5 гілочки свіжої м’яти, 150 г цукру.
У товстодонному ковші змішати воду, цукор, додати м’яту, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити сироп із м’ятним ароматом 10−12 хв. З насиченого м’ятою сиропу вийняти листя (гілки).
Опустити у гарячий цукровий сироп чисту лохину. Залишити на годину.
Знову закип’ятити. Піни у варенні дуже мало, і до кінця варіння вона практично повністю зникає. Варити на малому вогні 40−50 хв, періодично помішуючи. Загусла крапля вкаже на готовність варення.
Розлити ласощі у простерилізовані банки, частину, остудивши, подати відразу до сирів, білих тостів, бісквітів.