Передплата 2024 «Добрий господар»

Малосольні огірки

Цінність ледь солених огірочків - у свіжому пряному смаку, який гармонійно поєднується з будь-якими стравами

Для приготування малосольних огірків слід вибирати дрібні, тонкошкірі, міцні молоді огірки і класти їх у ємність приблизно одного розміру, зрізуючи кінчики, тоді вони просоляться рівномірно.

Щоб огірки вийшли хрусткими, безпосередньо перед засолюванням потримайте їх кілька годин у холодній воді, можна навіть додати кілька кубиків льоду.

Малосольні огірки вийдуть пряними і пікантними, якщо додати спеції і трави. Для засолювання найкраще використовувати грубу зелень, в ідеалі - стебла. У стандартний набір входять кріп - насіння і парасольки, і часник. Дубова кора і листя або корінь і листя хрону додадуть огіркам пружності. А ось перець, листя смородини чи вишні, естрагон чи лаврове листя додають смаку. І не варто боятися покласти більше зубчиків часнику, він теж додасть малосольним огіркам неповторного і особливого смаку. Також можна покласти чорний, білий і червоний перець горошком, стручок червоного гіркого перцю, духмяний перець, гвоздику, лаврове листя, зернятка гірчиці (для гостроти)... Головне, не забити спеціями своєрідний смак закуски.

Якщо у розсіл додати оцет або лимон, то в підсумку вийдуть мариновані огірки.

Воду для малосольних огірків потрібно брати некип’ячену, краще колодязну або джерельну (для кращого засолювання вода може бути твердою).

Сіль краще брати грубу нейодовану кам‘яну, можна і морську, але не екстра. Додавати 2-3 ст. ложки на 3-літрову банку.

А якщо під час приготування розсолу, додати невелику кількість цукру, 1-2 ст. ложки на 3-літрову банку, то це прискорить процес приготування огірків.

Є кілька способів приготування малосольних огірків

  • холодний, гарячий і сухий.

За холодного способу огірки заливають холодним розсолом або водою, вони будуть готові через три доби.

Гарячий - швидший спосіб. Якщо залити огірки окропом або гарячим розсолом, подавати їх до столу можна буде через 10 годин, максимум через добу.

За сухого способу огірки вкладають у банки і присипають сіллю. Щоб огірки краще просолилися, їх можна проколоти виделкою або зробити надрізи ножем. Огірки будуть готові в середньому через дві доби.

Також огірки можна солити у власному соку, використовуючи замість розсолу масу з перерослих або пожовклих огірків.

Посудина має бути такою, щоб огірки в ній займали 1/3 об’єму. Годяться і скляні банки, і емальовані (що не окислюються) ємності: миски, каструлі і бідони, а також поліетиленові пакети. Їх можна простерилізувати або просто промити.

На дно банки покласти кріп, часник, листя хрону та інші прянощі, зверху - огірки, з яких попередньо зрізати кінчики, і накрити травами та спеціями. Воду змішати зі сіллю, довести до кипіння, залити огірки і накрити банку звичайною поліетиленовою кришкою, під банку поставити тарілку або пластмасовий лоток, бо розсіл може витікати з-під кришки.

Малосольні огірки можна просто подати з вареною картоплею, посипавши її зеленню. Їх можна додати й у салат, наприклад, з помідорами, яйцями і зеленню. Смак страви заграє абсолютно новими оригінальними «нотками».

Схожі новини