Благодійники годують усіх, хто потребує
Волонтери з Remar S.O.S запрошують на щоденні обіди
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/463119/volonetry.jpg)
Великий білий намет тиждень тому розгорнули у Сихівському районі Львова, поблизу Центру Олександра Довженка. У ньому доброчинці з іспанської організації Remar S.O.S щодня безоплатно годують гарячими обідами переселенців і всіх, хто потребує.
Головний офіс цієї організації розташований в Іспанії. Вона має благодійні проєкти у 75 країнах світу. У Львів від Remar S.O.S приїхали волонтери з різних країн – Іспанії, Італії, Румунії, Португалії, Аргентини, Бразилії... На місці до них долучилися і городяни, які, проходячи повз, запропонували свою допомогу.
Пообідати у наметі можуть усі. Як розповів представник організації Слава Мариняк (який, до речі, родом із Молдови, а живе в Італії), за перший тиждень роботи найбільша кількість людей, яких пригостили обідами, була 350-360 осіб на день. Благодійники кажуть, що готові збільшувати потужності. Для прикладу, у Чернівцях, де організація вже працює кілька місяців, зараз досягли близько 1800 осіб на день.
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/volonetery_obid.jpg)
На запитання, скільки часу планують бути в Україні, представник Remar S.O.S зазначив, що у них немає встановленого ліміту, і допоки триває війна, то працюватимуть. Якщо виникне потреба, доброчинці готові відкривати й додаткові пункти.
– Хотілося б, щоб такої потреби не було. Проте ми будемо тут, допоки люди потребують, допоки Бог дає таку можливість, і ми можемо це робити, – зазначив Слава Мариняк.
Готує страви професійний кухар з Румунії Влад Потра (на фото у центрі), який має досвід роботи у цій сфері. На кухні йому допомагають помічники-волонтери. Інші ж волонтери працюють безпосередньо на місці, коли їжу вже доставили до намету. Вони реєструють людей, розсаджують їх. Хтось розносить страви, а хтось заварює каву, чай.
Готують страви як із місцевих продуктів, які закуповують на місці, так із продуктів, що отримують у вигляді гуманітарної допомоги від людей, які підтримують організацію.
У меню завжди є перша страва – суп із м’ясом. На друге того дня був рис із грибною підливкою і салат. Напередодні готували макарони з тунцем. Можуть були бобові страви. Навіть десерт пропонують – фрукти, інколи солодке.
…Люди почали збиратися біля намету задовго до 12-ї години, в якій розпочинають роздавати обіди. Зібралася навіть черга із близько 50 осіб. Були тут і місцеві жителі, й чимало осіб, які знайшли тимчасовий прихисток у Львові. Зазвичай люди старшого віку, матері з дітьми.
Допоки люди чекали, поки їх зареєструють, знайомимося і спілкуємося з ними. Пані Оксана, хоч про себе розповідати не хотіла, але наголосила на тому, що усім тут подобається, бо готують смачно.
– Та й люди надзвичайно привітні. Розпочинаємо обід завжди із молитви, – каже жінка.
Пані Людмила приїхала до Львова з Жовтневого району Миколаївської області. У Львові вже не один місяць. Живе на проспекті Червоної Калини. Сихів їй подобається. У час війни він став для жінки другим домом. А на обід приходить до намету вже не вперше. Разом із нею – пані Наталя, яка втекла від війни з Луганської області і теж знайшла тимчасовий прихисток у місті Лева. Жінки, які потоваришували через війну, поласувавши смачним обідом, неодмінно прийдуть сюди ще.
Двері намету волонтерської іспанської організації Remar SOS відчинені щодня від 12-ї до 14-ї години. Тут не відмовляють нікому і гостинно запрошують усіх. Спраглим від спеки дадуть води, нагодують обідом тих, хто голодний. Почастують і чаєм чи кавою. Ще й десертом пригостять.
Рис з підливою із сочевиці і грибів
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/rys.jpg)
1 склянка рису, 2 склянки води, 1 ст. ложка оцту, 2 ст. ложки олії, сіль – до смаку.
Підливка: 1 склянка сочевиці, 300 г грибів (печериць), 2 ріпчасті цибулини, 2 морквини, 100 г вершкового масла, 2 ст. ложки олії, сіль – до смаку.
Промитий рис залити водою, додати сіль, оцет, олію і впродовж години варити на малому вогні. Готовий рис викласти на тарілку.
Підливка. Добре промити сочевицю і зварити. Сочевицю залити окропом, довести до кипіння, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні. Посолити і додати вершкове масло.
Нарізати гриби і обсмажити на олії, доки не випарується зайва рідина.
Додати моркву і трохи обсмажити. За 10 хв до закінчення варіння сочевиці змішати її з грибами. Добре перемішати і тушкувати під кришкою 30 хв.
Розкласти рис у тарілки і полити підливою.
Вітамінний салат
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/06/salat.jpg)
150 г капусти, 50 г моркви, зелень, сіль – до смаку, дрібка цукру, 1 ч. ложка оцту, 1 ст. ложка олії.
К а п у с т у тонко нашаткувати, моркву натерти на грубій тертці.
Додати дрібно посічену свіжу або заморожену зелень (можна і без неї).
Додати в салат сіль, цукор, перець, оцет і олію. Перемішати.