Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бійці «кулінарного» фронту допомагають артилеристам

Їжа як зброя

Чудова компанія гастрономічних ентузіастів, серед яких відома кулінарка пані Стефа – Маріанна Душар (на фото друга праворуч), а також «Авторська Кухня Українська», «Практична кухня. Забуте і нове», «Клуб Галицької Кухні» та інші об’єдналися й організували Історично-гастрономічний лекторій, зініціювавши курс лекцій на тему: «Скажи мені, що ти їси, і я скажу, хто ти».

Упродовж кількох місяців кожен охочий міг відкрити для себе щось нове, неор­динарне. 16 лекцій, 16 лекторів, близько 100 донаторів, зібра­но 104 тисячі гривень. Докладні­ші підсумки організатори опри­люднять згодом.

– Коли слухала лекції, то від­кривала для себе абсолютно не­сподівані теми. Дізналася про застілля галицьких аристократів та польову кухні Гетьманщини, традиції родин Франків та Гуза­рів, етикет та локальні продук­ти, – ділилася враженнями одна зі слухачок лекцій львів’янка пані Оксана.

Фуд-журналістка Марія Банько розповіла про гастрономічний фронт, про їжу як зброю, про історичну ретроспективу і сьогоднішні реалії. Пані Стефа спільно із Зеником Євроремонт провели чудову акцію для зби­рання коштів на біноклі для ар­тилеристів.

Організаторів лекторію об’єднала чудова мета забезпечити наших артилеристів якіс­ною технікою. Зокрема, за зі­брані кошти закуплять біноклі, щоб допомагати «утилізувати» рашистів! Зібрані кошти пере­дадуть волонтерській організації «Львівський Лицар», яка займа­ється логістикою та передачею підрозділам ЗСУ високотехніч­ного та оптичного обладнання.

На акції було також зібрано і передано «Львівському Лицарю» 56 100 гривень для придбання тепловізора. Його купили і пере­дали знаному сучасному укра­їнському «Художнику» (нинішнє військове псевдо львівського ху­дожника), який зараз на фронті боронить Україну.

– Знаю, ми усі потрохи вичер­пуємо моральні і фінансові ре­сурси... У кожної і кожного з нас вже увімкнулося друге, а то й третє дихання... Але ми можемо зібратися з силами і продовжу­вати робити щось, щоб допома­гати нашим ЗСУ. Щодня ми ро­бимо те, що можемо, – ділиться фуд-блогерка Маріанна Душар.

На своїх сторінках у соціаль­них мережах пані Стефа не пе­рестає ппублікувати (готувати, фотографувати, описувати) пе­реписи страв, котрі пам’ятає з дитинства. Зараз актуальні страви з бузини. Адже, як відо­мо, цвіт бузини дуже корисний. За словами кулінарної бло­герки, його можна сушити для чаю, можна робити мед, налив­ки, коктейлі, а також долучитися до хорошої ініціативи Львівської волонтерської кухні зі збирання цвіту бузини, щоб виготовляти чай для наших воїнів.

Бузиновий кордіал (від Маріанни Душар)

На 3-літровий слоїк: 20-25 суцвіть квітучої бузи­ни, 1 літр води, 1 кг цукру, 2 цитрини або помаранчі, 25 г лимонної кислоти.

Квіти бузини перебрати і акуратно промити. Якщо чис­ті, то можна і не промивати. Скласти в банку, разом з кру­жалками цитрини/помаранчі. Книжка пише, що цедру з ци­трини можна стерти на тертці і додати в баньку власне стерту, думаю, це добра рада, так кор­діал краще насититься ефір­ними оліями. З цукру, води і ли­монної кислоти зварити сироп. Залити гарячим сиропом бузи­ну. Накрити покришкою. За 2-3 дні перецідити через марлю, перекип’ятити, розлити гарячий кордіал у стерильні пляшки. За­крити і тримати в спіжарці, допо­ки не захочеться коктейлю.

Бузиновий кордіал добрий до газованої води, до білого сухого вина з водою, коктейлю. Бузино­вим сиропом можна замаяти го­рілку, щоб не була така проста. Можна присмачити квас, сидр чи пиво. У багатьох рецептах бу­зиновий кордіал фігурує як один із складників заправок для сала­ток.

Схожі новини