Передплата 2024 ВЗ

Добрі справи роблять тихо

У Золочівському районі готують для воїнів

У час війни кожен долучається до допомоги українським захисникам. Хтось волонтерить, хтось забезпечує амуніцією, а є ті, хто дбає про харчування наших бійців.

У Золочівському райо­ні з перших днів вторгнення ворога небайдужі жительки Заболотцівської гро­мади готують їжу для наших воїнів. Щотижня ліплять вареники, смажать котлети, готують де­руни, палюшки, млинці, варять борщ, печуть хліб, пиріжки, роз­маїті ласощі.

Ще у громаді налагодили ви­готовлення м’ясних консервів. У місцевій шкільній їдальні села Лучківців господині готують гре­чані й рисові м’ясні каші та іншу консервацію за домашніми ре­цептами. Готову продукцію сор­тують та передають для від­правлення на фронт.

За весь час для потреб ЗСУ передали уже понад дві тися­чі банок з готовою продукцією. Робота триває й далі. На замов­лення військових, яким засма­кували консерви домашнього приготування, готують чергову партію. У громаді переконані – добрі справи роблять тихо.

– Усі ми мріємо про те, щоб якнайшвидше закінчилася війна й усі герої повернулися додому живими і здоровими, – розпові­дають заболотівці.

Але, на жаль, війна триває... Тому не можна розслаблятися.

У громаді зараз живе багато людей з інших областей Украї­ни, змушених покинути рідні до­мівки через війну, що тепер тут знайшли прихисток. Тут опіку­ються цими людьми, виявляють небайдужість.

Голова Заболотцівської ОТГ Марія Дискант розповіла, що виклала у Фейсбук пост про по­требу для громади, розвіси­ли кілька оголошень на дош­ці інформації, паркані, деревах. Оголошення з’явилося вранці, і увечері підвода вже була напо­внена картоплею, продуктами харчування, смаколиками. Усі ці продукти принесли мешканці небайдужої громади, їх роздали тим, хто зараз дуже потребує.

– Дякую жителям за сприт­ність та розуміння. Ви неймо­вірні. Завдяки ще одній добрій справі ми наблизилися до пере­моги, – зазначає Марія Дискант.

Господині на кухні розпові­дають, що односельці долуча­ються, постачаючи їх необхід­ними продуктами. Приносять смалець, маргарин, майонез, яйця, олію, дріжджі, цукор, цу­кор ванільний, амоняк, пови­дло, мак, рис, моркву, цибулю, кришки для консервування... Борошно регулярно підвозить СВК ім. В. Стефаника. Після війни життя буде іншим, а яким воно буде, залежить від кожно­го з нас.

Жителька громади Надія Прихідько розповідає:

– Упродовж понад 80 нелег­ких для України днів кожен, як може, підтримує та допомагає нашим захисникам. З надією на мирне майбутнє, з любов’ю та повагою до наших воїнів жи­телі, підприємці громади та усі небайдужі долучаються до зби­рання коштів та придбання про­дуктів. Жінки і чоловіки допома­гають у приготуванні їжі. Хтось нарізає стрічки для маскуваль­них сіток. Завдячуючи кожному з вас, ми робимо найменше, що можемо зробити, для того, аби наші захисники отримали смач­ну домашню їжу, а також маску­вальні матеріали. А наші волон­тери доставляють усе це нашим захисникам.

Тертий пиріг

2 яйця, 500 г борошна, 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 0,5 ч. ложки ва­ніліну, 1 ч. ложка розпушу­вача, полуничний, сливовий, яблучний або смородиновий джем – до смаку.

Підготувати пісочне тісто для пирога. Розтопити масло у не­великій каструльці. Просіяти бо­рошно з розпушувачем.

Розтоплене масло вилити у глибоку миску і змішати з цу­кром, яйцями і ваніліном. По­трохи додавати борошно в рід­ку суміш, замішуючи тісто. Коли буде готове, розділити його на дві частини. Першу частину по­класти в морозилку на 1 годину, а другу розкачати до потрібного розміру, викласти у форму і по­крити шаром джему завтовшки близько 1 см.

Вийняти тісто з морозилки і натерти його на грубій терт­ці на джем. Поставити пиріг у розігріту до 200°С духовку на 25 хв.

Рогалики зі згущеним молоком

600 г борошна, 250 мл молока, 1 ч. ложка сухих дріжджів, пів склянки цу­крової пудри, дрібка солі, 1 жовток, 2 ст. ложки цукру, варене згущене молоко – для начинки.

Молоко трохи підігріти. Вси­пати в посудину 1 ст. ложку цу­крової пудри та пакетик сухих дріжджів. Розмішати до розчи­нення. Залишити в теплому місці на 10-15 хв.

Борошно просіяти через сито. Змішати в окремій мисці половину (300 г) борошна, дрібку солі, цукрову пудру. Усереди­ні борошняної суміші зробити невелике заглиблення. Вли­ти в сухі інґредієнти молочно- дріжджову суміш, поступово замішуючи тісто. Замішувати, підсипаючи решту борошна. Тісто має перестати липнути до рук. Накрити його і поста­вити в сухе тепле місце на 30- 45 хв.

Розділити на 4 однакові частини. Розкачати одну частину тіста на столі, присипаному борош­ном, на пласт завтовшки 0,5 см. Розрізати пласт на трикутники, як торт.

На широку частину кожного трикутника виклас­ти 1 ч. ложку згущеного молока. Загорнути від ши­рокого краю до вузького. Так само зробити рога­лики з усього тіста.

Розігріти духовку до 180°С. Деко застелити пергаментом. Покласти заготовки на деко, зали­шаючи між ними невелику відстань.

Змастити кожен рогалик жовтком і злегка при­сипати цукром. Випікати 25-30 хв.

Схожі новини