Пшеничний хліб
Рецепт пшеничного хліба від «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457867/khlib-pshenychnyi.jpg)
- 100 г житньо-пшеничної закваски
- 100+460 г пшеничного борошна
- 100+230 мл води
- 1 ст. ложка олії + для змащування
- 2 ст. ложки меду — за бажання
- 1,5 ч. ложки солі
- кунжутне насіння — до смаку
Опара. 100 г закваски з'єднати в мисці зі 100 г борошна і 100 мл фільтрованої води.
Перемішати і, накривши посудину плівкою, залишити опару щонайменше на 6 год за кімнатної температури.
В опару, що «підійшла», додати 230 мл теплої води, сіль і олію, за бажання — мед.
З'єднавши інґредієнти на однорідну масу, додати 460 г борошна.
Замісити тісто. Накрити плівкою і поставити в теплу духовку на 45 хв.
Вийняти посудину з духовки і вологими руками викласти тісто з миски на стіл, відбити його об поверхню, це допоможе тісту краще піднятися.
Потім знову покласти тісто у посудину, накрити плівкою і поставити в теплу духовку ще на 45 хв.
Вийняти тісто з духовки і, обім'явши його на поверхні столу, як і попереднього разу, викласти в посудину, яку попередньо застелити змащеним олією пергаментом. За бажання посипати кунжутним насінням і поставити в теплу духовку на 45 хв. За 30 хв до випікання розігріти у духовці форму.
Вийнявши посудину з духовки, перекласти тісто разом із папером у форму, в якій випікатимете хліб, і накрити її кришкою. Випікати при 220°С 30 хв під кришкою і ще 5 хв, знявши її. Готовий хліб залишити у формі до вистигання.