Паска

Рецепт від Стефанії Ковальчук

  • 1 літр теплого молока,
  • 1 пачка (100 г) свіжих пресо­ваних дріжджів,
  • 1/3 ч. ложки солі,
  • 400 г цукру,
  • 10 жовтків і 5 білків (яйця тільки домаш­ні!),
  • на кінчик ножа ванілі­ну,
  • сік і цедра 1 лимона,
  • сік і цедра 1 апельсина,
  • 100 мл олії,
  • 100 мл сметани 20%,
  • 100 г вершкового масла,
  • 50 мл коньяку,
  • 200 г родзи­нок,
  • 200 г журавлини,
  • 200 г кураги,
  • 200 г горішків (фун­дук, кеш’ю),
  • 2 кг борошна.

Родзинки, журавлину, кура­гу вимити кілька разів, обсу­шити на рушничку, тим часом подрібнити горішки не дуже дрібно. Курагу теж нарізати на кубики. Вимішати все разом з однією ложкою борошна.

Молоко підігріти, щоби було добре тепле.

Додати сіль, 100 г цукру, дріжджі, розмішати до повно­го розчинення дріжджів, дати олію, сметану, сік і цедру лимо­на і апельсина, жовтки з білка­ми, збиті з рештою 300 г цукру і ваніліном, коньяк, половину борошна і вимішати, поступо­во додаючи решту борошна. Тут треба бути дуже уважною, дивитися, щоби тісто було м’якеньке, пухкеньке, незабите. Може піти не все борошно.

Наприкінці вимішування до­дати 100 г дуже розм’якшеного масла (нерозтопленого). Вимі­шувати, поки рука не буде по­вністю чиста. Це близько пів години.

Накрити тісто рушничком, щоб підростало.

Тоді додати родзинки, жу­равлину, курагу, горішки, вимі­шати і нехай знову підростає.

Тепер руки змастити олі­єю і сформувати гарні гладень­кі кульки, викласти у форми на 1/3 висоти формочок. Має під­рости втретє.

Випікати при 170°С близько 1 год, у більших формах пекти довше, у менших – менше.

Зверху можна посипати ко­льоровою посипкою, оздобити цукатами або сухофруктами, горішками.

Хто любить, полити цукро­вою помадкою: зварити гус­тий цукровий сироп з ваніліном і лимонним соком, додати на­бряклий желатин, вимішати до його повного розчинення і зби­ти міксером до побіління. Тре­ба швиденько поливати пасоч­ки, бо скоро застигає.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини