Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Енергетичні батончики додадуть сил

Можуть задовольнити добову потребу у вітамінах та мікроелементах

Якщо у важкі воєнні часи немає можливості регулярно харчуватися, організм усіма необхідними харчовими ресурсами забезпечать корисні енергетичні батончики, до складу яких входять сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки…), що містять вуглеводи, вітаміни й мікроелементи, а також різні горіхи – природне джерело жирів і білків.

Завдяки збалансовано­му складу поживні ласощі надають підтримку орга­нізму, рівномірно забезпечуючи його енергією впродовж трива­лого часу. Користь енергетичних батончиків ще й у тому, що вони є джерелом багатьох амінокис­лот, які підтримують людей, ко­трі зазнають підвищених фізич­них навантажень. Кілька таких батончиків можуть повністю за­довольнити добову потребу у ві­тамінах та мікроелементах. Як показує практика, енергетич­ний батончик не здатний завда­ти шкоди організму. По суті, це звичайні солодощі, але наділені величезною користю.

У мирний час корисні батон­чики широко використовують як спортивне харчування, що підтримує енергетичний ба­ланс в організмі, а також люди, котрі потребують регулярно­го підживлення впродовж ро­бочого дня. Чимало дієтологів рекомендують звичні шоколад­ки, що вживають за відсутності повноцінного прийому їжі, за­мінювати саме цими смачни­ми плитками із сухофруктів та горіхів. А нині, у воєнний час, можна приготувати такі батон­чики власноруч і використати під час евакуації і неможливос­ті готувати повноцінні страви. Або готувати такі енергетики для бійців на фронт.

Корисні та поживні батон­чики легко приготувати з улю­бленого насіння, горіхів та су­хофруктів. Смачно, ситно і корисно.

Енергетичні батончики

500 г вівсяних пластівців, 600 г родзинок, 500 г меду, 4-5 бананів, 500 г волоських горіхів, 400 г фініків, 1 ст. ложка меленої кориці, 100 г цукрової пудри, 5 ст. ложок борошна.

Горіхи, родзинки і фініки на­різати на менші частини, мед розігріти в мікрохвильовці, щоб став рідким, банани розім’яти виделкою на однорідне пюре.

У великій мисці змішати пластівці з розтопленим ме­дом, додати решту інґредієн­тів, ретельно вимішати. Деко застелити пергаментом, ви­класти на нього всю масу і утрамбувати її. Запікати в ду­ховці, розігрітій до 160°С, 35- 45 хв. Коли вистигне до кімнат­ної температури, залишити на ніч у холодильнику.

Нарізати порційно і загорну­ти у пергамент.

Батончики гранола

400 г геркулесу, 100 мл меду, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 100 г гар­бузового насіння, вода.

Склад можна добирати за своїм бажанням. Також само­стійно регулювати кількість су­хофруктів, горіхів, цукатів, на­сіння, прянощів.

Щоб вівсяна гранола зібра­лася брикетом, потрібні мед, волога (фруктові пюре, олія, вода, карамель) і трамбуван­ня. Великі сухофрукти типу ку­раги або чорносливу, а також горіхи слід посікти – надто ве­ликі фрагменти можуть розко­лоти батончик.

На розігрітій пательні або в духовці на деку висушити гер­кулес. Іноді струшувати, помі­шувати, сушити до легкого по­золотіння і хрускоту на малому вогні 20 хв.

Додати чисті родзинки, гар­бузове насіння, подрібнені го­ріхи (або інші добавки). Пере­мішати.

Влити натуральний мед (рідкий) і кілька ложок питної води (оливкову олію, кокосове молоко, фруктове пюре). Про­сочити всю суху суміш.

Утрамбувати ґранолу у єм­ності, вистеленій пергамен­том. Залишити на 1-1,5 год у холодильнику для повного схо­плювання. Затверділий брикет нарізати широкими брусками.

Батончики мюслі

70 г меду, 40 г олії (куку­рудзяної), 50 г горіхів, 125 г вівсяних пластівців тривало­го варіння, 60 г насіння (гар­бузового, соняшнику), 10 г насіння кунжуту, 75 г родзи­нок.

Горіхи грубо подрібнити у блендері. Насіння обсмажити на пательні.

Родзинки промити теплою водою і збити на пюре у блен­дері. Викласти в сотейник з тов­стим дном, додати мед, олію, перемішати і прогріти суміш до отримання однорідної маси.

Зняти з вогню, додати в со­тейник інґредієнти, що зали­шилися, і добре перемішати.

Викласти суміш у форму з пергаментом та розрівняти.

Випікати в розігрітій до 180°С духовці 25 хв. Трохи осту­дити та нарізати на батончики.

Читайте також: Хлібці замість хліба

Схожі новини