Енергетичні батончики додадуть сил
Можуть задовольнити добову потребу у вітамінах та мікроелементах
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455860/batonchyk-hranola.jpg)
Якщо у важкі воєнні часи немає можливості регулярно харчуватися, організм усіма необхідними харчовими ресурсами забезпечать корисні енергетичні батончики, до складу яких входять сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки…), що містять вуглеводи, вітаміни й мікроелементи, а також різні горіхи – природне джерело жирів і білків.
Завдяки збалансованому складу поживні ласощі надають підтримку організму, рівномірно забезпечуючи його енергією впродовж тривалого часу. Користь енергетичних батончиків ще й у тому, що вони є джерелом багатьох амінокислот, які підтримують людей, котрі зазнають підвищених фізичних навантажень. Кілька таких батончиків можуть повністю задовольнити добову потребу у вітамінах та мікроелементах. Як показує практика, енергетичний батончик не здатний завдати шкоди організму. По суті, це звичайні солодощі, але наділені величезною користю.
У мирний час корисні батончики широко використовують як спортивне харчування, що підтримує енергетичний баланс в організмі, а також люди, котрі потребують регулярного підживлення впродовж робочого дня. Чимало дієтологів рекомендують звичні шоколадки, що вживають за відсутності повноцінного прийому їжі, замінювати саме цими смачними плитками із сухофруктів та горіхів. А нині, у воєнний час, можна приготувати такі батончики власноруч і використати під час евакуації і неможливості готувати повноцінні страви. Або готувати такі енергетики для бійців на фронт.
Корисні та поживні батончики легко приготувати з улюбленого насіння, горіхів та сухофруктів. Смачно, ситно і корисно.
Енергетичні батончики
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/batonchyk-enerhetychnyi.jpg)
500 г вівсяних пластівців, 600 г родзинок, 500 г меду, 4-5 бананів, 500 г волоських горіхів, 400 г фініків, 1 ст. ложка меленої кориці, 100 г цукрової пудри, 5 ст. ложок борошна.
Горіхи, родзинки і фініки нарізати на менші частини, мед розігріти в мікрохвильовці, щоб став рідким, банани розім’яти виделкою на однорідне пюре.
У великій мисці змішати пластівці з розтопленим медом, додати решту інґредієнтів, ретельно вимішати. Деко застелити пергаментом, викласти на нього всю масу і утрамбувати її. Запікати в духовці, розігрітій до 160°С, 35- 45 хв. Коли вистигне до кімнатної температури, залишити на ніч у холодильнику.
Нарізати порційно і загорнути у пергамент.
Батончики гранола
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/batonchyk-hranola.jpg)
400 г геркулесу, 100 мл меду, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 100 г гарбузового насіння, вода.
Склад можна добирати за своїм бажанням. Також самостійно регулювати кількість сухофруктів, горіхів, цукатів, насіння, прянощів.
Щоб вівсяна гранола зібралася брикетом, потрібні мед, волога (фруктові пюре, олія, вода, карамель) і трамбування. Великі сухофрукти типу кураги або чорносливу, а також горіхи слід посікти – надто великі фрагменти можуть розколоти батончик.
На розігрітій пательні або в духовці на деку висушити геркулес. Іноді струшувати, помішувати, сушити до легкого позолотіння і хрускоту на малому вогні 20 хв.
Додати чисті родзинки, гарбузове насіння, подрібнені горіхи (або інші добавки). Перемішати.
Влити натуральний мед (рідкий) і кілька ложок питної води (оливкову олію, кокосове молоко, фруктове пюре). Просочити всю суху суміш.
Утрамбувати ґранолу у ємності, вистеленій пергаментом. Залишити на 1-1,5 год у холодильнику для повного схоплювання. Затверділий брикет нарізати широкими брусками.
Батончики мюслі
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/batonchyk-miusli.jpg)
70 г меду, 40 г олії (кукурудзяної), 50 г горіхів, 125 г вівсяних пластівців тривалого варіння, 60 г насіння (гарбузового, соняшнику), 10 г насіння кунжуту, 75 г родзинок.
Горіхи грубо подрібнити у блендері. Насіння обсмажити на пательні.
Родзинки промити теплою водою і збити на пюре у блендері. Викласти в сотейник з товстим дном, додати мед, олію, перемішати і прогріти суміш до отримання однорідної маси.
Зняти з вогню, додати в сотейник інґредієнти, що залишилися, і добре перемішати.
Викласти суміш у форму з пергаментом та розрівняти.
Випікати в розігрітій до 180°С духовці 25 хв. Трохи остудити та нарізати на батончики.
Читайте також: Хлібці замість хліба