Хлібці замість хліба
Житні – для очищення організму, гречані – за анемії
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455431/xlibzi.jpg)
Продукти тривалого зберігання нині актуальні як ніколи. Тож замість хліба можна приготувати хлібці, які є найкращою заміною дріжджовому хлібу. Їх можна спакувати у наплечник з товарами першої необхідності, який ви приготували для вимушеного перебування в укритті. Хлібці поживні і корисні самі собою, чудово поєднуються з овочами і намазками.
Житні хлібці багаті на клітковину, яка сприяє покращенню обміну речовин, виводить токсини, шлаки та інші непотрібні елементи; гречані хлібці корисні для діабетиків, повних людей та тих, у кого виявлено анемію; вівсяні рекомендують людям, схильним до застуд, нейродермітів, які мають хвороби нирок, проблемну шкіру; рисові хлібці потрібно вводити в раціон тим, хто страждає від безсоння, хвороби нервової системи; пшеничні, ячмінні хлібці корисні за проблем шлунково-кишкового тракту; мультизлакові (з суміші борошна різних злаків) можна їсти всім без винятку.
Хлібці легко приготувати власноруч з найпростіших інґредієнтів.
Житні
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/xlibzi_gutni.jpg)
180 г житнього цілозернового зерна, 130 мл води, 20 г соняшникової олії, 20 г меду, 40 г соняшникового насіння, 30 г насіння кунжуту, 30 г гарбузового насіння, 20 г насіння льону, 1/2 ч. ложки солі.
Засипати в подрібнювач все насіння. Розмір крупинок, які отримуєте після подрібнення, безпосередньо пов’язаний з товщиною майбутніх хлібців. Чим дрібніші крупинки насіння, тим тонше можна розкачати тісто і відповідно тоншими будуть хлібці. Змішати у великій мисці борошно, подрібнене насіння і сіль. Розчинити мед у теплій воді (40-60°С), додати в миску і перемішати, додати олію і замісити однорідне тісто – спершу ложкою, а потім руками. Скачати кулю, покласти у пакет і залишити на пів години.
Розділити тісто на дві частини. Розкачати одну частину на силіконовому килимку або папері для випічки максимально тонко. Обрізати край, щоб вийшов великий прямокутник по всій поверхні килимка. Тупим боком ножа розділити тісто на хлібці бажаного розміру, наприклад, 4х12 см. Випікати в розігрітій до 180°С духовці 17- 18 хв. Якщо насіння подрібнене майже на борошно і дуже тонко розкачане тісто, то час випікання зменшити до 12-15 хв.
Можна використати звичайне житнє борошно. Смакові і корисні добавки можна змінювати, наприклад, додати мак, коріандр або горіхи, спеції, сушену зелень...
Гречані
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/xlibzi_grehani.jpg)
100 г гречаної крупи, 100 г цілозернового пшеничного борошна, 30 г олії, 30 г пшеничних висівок, 7 г солі, 200 мл води.
Гречану крупу змолоти у кавомолці на муку. Змішати всі сухі інґредієнти. Закип’ятити воду. Залити сухі інґредієнти гарячою водою, додати олію, перемішати. Залишити тісто на 30 хв. Розкачати тісто між двома листами пергаменту. Перекласти на деко, застелене пергаментом, наколоти по всій поверхні виделкою. Випікати в духовці за 190°С 20 хв (перевіряти періодично – щоб не підгоріли).
На 5 хвилині вийняти деко і нарізати пласт напівготового тіста на окремі хлібці. Допекти зазначений час.
Зернові
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/04/xlibzi_zernovi.jpg)
40 г житнього цілозернового борошна, 40 г пшеничних висівок, 40 г вівсяних пластівців швидкого приготування, 20 г насіння соняшнику, 20 г насіння льону, 20 г кунжуту, 1/3 ч. ложки солі, 180 мл води, 20 г оливкової олії.
Змішати всі інґредієнти. Додати води і добре вимішати.
Папір для випічки змастити олією, викласти тісто рівним шаром завтовшки близько 5 мм. Протиснути лопаткою лінії у тісті.
Випікати у духовці, розігрітій до 200°С, 35-40 хв. Головне – вчасно вийняти з духовки, щоб хлібці не перепеклися. Вийняти готові хлібці, дати трохи охолонути. Розділити на сегменти.
Читайте також: Сушимо овочі для борщу