Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хлібці замість хліба

Житні – для очищення організму, гречані – за анемії

Продукти тривалого зберігання нині актуальні як ніколи. Тож замість хліба можна приготувати хлібці, які є найкращою заміною дріжджовому хлібу. Їх можна спакувати у наплечник з товарами першої необхідності, який ви приготували для вимушеного перебування в укритті. Хлібці поживні і корисні самі собою, чудово поєднуються з овочами і намазками.

Житні хлібці багаті на клітковину, яка спри­яє покращенню обмі­ну речовин, виводить токси­ни, шлаки та інші непотрібні елементи; гречані хлібці ко­рисні для діабетиків, повних людей та тих, у кого виявлено анемію; вівсяні рекомендують людям, схильним до застуд, нейродермітів, які мають хво­роби нирок, проблемну шкіру; рисові хлібці потрібно вводи­ти в раціон тим, хто страждає від безсоння, хвороби нерво­вої системи; пшеничні, ячмін­ні хлібці корисні за проблем шлунково-кишкового трак­ту; мультизлакові (з суміші бо­рошна різних злаків) можна їсти всім без винятку.

Хлібці легко приготувати власноруч з найпростіших ін­ґредієнтів.

Житні

180 г житнього цілозер­нового зерна, 130 мл води, 20 г соняшникової олії, 20 г меду, 40 г соняшниково­го насіння, 30 г насіння кун­жуту, 30 г гарбузового насін­ня, 20 г насіння льону, 1/2 ч. ложки солі.

Засипати в подрібнювач все насіння. Розмір крупинок, які отримуєте після подрібнен­ня, безпосередньо пов’язаний з товщиною майбутніх хлібців. Чим дрібніші крупинки насін­ня, тим тонше можна розкача­ти тісто і відповідно тоншими будуть хлібці. Змішати у вели­кій мисці борошно, подрібнене насіння і сіль. Розчинити мед у теплій воді (40-60°С), додати в миску і перемішати, додати олію і замісити однорідне тісто – спершу ложкою, а потім рука­ми. Скачати кулю, покласти у пакет і залишити на пів години.

Розділити тісто на дві части­ни. Розкачати одну частину на силіконовому килимку або па­пері для випічки максималь­но тонко. Обрізати край, щоб вийшов великий прямокутник по всій поверхні килимка. Ту­пим боком ножа розділити тіс­то на хлібці бажаного розміру, наприклад, 4х12 см. Випікати в розігрітій до 180°С духовці 17- 18 хв. Якщо насіння подрібнене майже на борошно і дуже тонко розкачане тісто, то час випікан­ня зменшити до 12-15 хв.

Можна використати звичай­не житнє борошно. Смакові і корисні добавки можна зміню­вати, наприклад, додати мак, коріандр або горіхи, спеції, су­шену зелень...

Гречані

100 г гречаної крупи, 100 г цілозернового пше­ничного борошна, 30 г олії, 30 г пшеничних висівок, 7 г солі, 200 мл води.

Гречану крупу змолоти у ка­вомолці на муку. Змішати всі сухі інґредієнти. Закип’ятити воду. Залити сухі інґредієнти гарячою водою, додати олію, перемішати. Залишити тісто на 30 хв. Розкачати тісто між дво­ма листами пергаменту. Пере­класти на деко, застелене пер­гаментом, наколоти по всій поверхні виделкою. Випікати в духовці за 190°С 20 хв (переві­ряти періодично – щоб не під­горіли).

На 5 хвилині вийняти деко і нарізати пласт напівготового тіста на окремі хлібці. Допекти зазначений час.

Зернові

40 г житнього цілозерно­вого борошна, 40 г пшенич­них висівок, 40 г вівсяних пластівців швидкого при­готування, 20 г насіння со­няшнику, 20 г насіння льону, 20 г кунжуту, 1/3 ч. ложки солі, 180 мл води, 20 г олив­кової олії.

Змішати всі інґредієнти. До­дати води і добре вимішати.

Папір для випічки змасти­ти олією, викласти тісто рів­ним шаром завтовшки близько 5 мм. Протиснути лопаткою лі­нії у тісті.

Випікати у духовці, розігрітій до 200°С, 35-40 хв. Головне – вчасно вийняти з духовки, щоб хлібці не перепеклися. Вийня­ти готові хлібці, дати трохи охо­лонути. Розділити на сегменти.

Читайте також: Сушимо овочі для борщу

Схожі новини