Передплата 2024 «Добра кухня»

«Хай солдати знають, що ми їх любимо»

У кулінарних групах Фейсбуку готують смаколики для захисників

З початком повномасштабної війни Україна отримала кілька фронтів. Є передова, яка гідно дає відсіч ворогу. Є й ті, хто нині у тилу. Серед них – жінки, господині, кулінари, які чи не в кожному селі ліплять вареники і відправляють на фронт. Долучилися й акторки у театрах, вчительки у школах… Готують борщі, голубці, каші, налисники, котлети, зрази… Про один із кулінарних тилів розповіла Ірина Масленікова, яка є модераторкою двох груп – «Рецепти файних господинь» і «Страви файних господинь», що об’єднують понад пів мільйона господинь з усієї України.

Дехто має великий волон­терський досвід і знає, які страви є поживними. Інша група дуже корисна щодо ідей. Ірина переконалася, що для на­ших господинь немає нічого не­можливого. Чимало господинь готують страви з м’яса власної худоби, домашньої птиці, тому шукають по всій Україні автокла­ви – нині найбезпечніший спосіб приготування рибної та м’ясної консервації.

Та найбільше із-поміж усього, що передають господині захис­никам, це випічка – дріжджові вироби – булочки солодкі і не­солодкі, й печиво, яке є пожив­ним і добре транспортується. Коли модераторка опублікувала свій пост про допомогу воїнам з харчами, то отримала неймо­вірну кількість рецептів, навіть не сподівалася, що їх існує так багато. Люди навчилися вихо­дити зі ситуації, коли немає яко­гось продукту, замінюють його іншим, і це не впливає на якість. Дуже популярними є енергетич­ні висококалорійні батончики – військові відчувають насиче­ність тривалий час.

Ольга Кептанар однією з пер­ших опублікувала у групі пере­пис своїх медівничків, які го­тує усе її село Банюнин, що на Львівщині. А донечка Ольги Ві­куся запропонувала робити їх у вигляді сердечок, аби захисни­ки знали, як ми їх любимо. Го­тують їжу й заклади харчуван­ня, кафе, ресторани. Заклади з невеликим виробництвом, сту­дії, кидають у групі гасло, що за­втра готуватимуть, до них долу­чаються інші дівчата, приходять позмінно, з дітьми. Усе дуже ор­ганізовано.

Ірина Масленікова наголо­шує: – Я дуже горджуся нашими дівчатами. За такої підтримки ми неодмінно переможемо!

Заварне печиво на олії від Люби Біріної

Хороше рішення для тих, у кого мало борошна, немає мас­ла. Печиво смачне, сухе, без на­чинки – робиться швидко, порція чималенька, зберігається близько 3 місяців.

140 мл води, дрібка (0,5 г) солі, 70 г олії рафіно­ваної, 150 г борошна, 300 г (6 невеликих) яєць, 25 г кун­жуту, 25 г цукру.

У каструлю з товстим дном влити воду, олію, додати сіль. Довести до кипіння, всипати все борошно, інтенсивно вимі­шати на однорідне тісто. Зняти з вогню.

Тісто трохи охолодити і по одному додавати яйця. Остан­нє яйце давати потрохи, тісто не має бути надто рідким.

Деко вистелити пергаментом або силіконовим килимком. Ви­тискати одноразовим мішком з тонкою круглою насадкою, або в одноразовому мішку зроби­ти невелику дірку, тоді можна без насадки. Якщо немає міш­ка – взяти міцний файлик. Ви­тискати тонкі (не товсті) смужки завдовжки 5-6 см. Посипати су­мішшю кунжуту та цукру, можна лише цукром.

Випікати за температури 200°С 20 хв на 3 рівнях із уві­мкненою конвекцією. Якщо після цього часу печиво всере­дині м’яке – температуру зни­зити до 160°С і досушити (до 10 хв).

Хлібні палички від Ольги Мазур

Довго зберігаються у герме­тично закритому посуді. Якщо набрали вологи з повітря – під­сушити в духовці при 120-140°С 10 хв.

250 г просіяного борошна, 150 мл води, 1 ч. ложка сухих дріжджів, 1 ч. ложка солі, пів ч. ложки меду або цукру, 2 ч. ложки олії, 1 ст. ложка льону.

Запарити льон: із загальної кількості води закип’ятити 50 мл і залити насіння льону. Зачека­ти, щоб вистигло.

Із борошна зробити гірку, з одного боку насипати сіль, з іншого – дріжджі, присипати їх борошном. У центрі зроби­ти ямку, влити воду, запарений льон, мед, олію. Замісити тіс­то. Сформувати кулю, змастити олією і викласти у змащену олі­єю миску. Прикрити харчовою плівкою і залишити на 1 год.

Стіл змастити олією. Розка­чати тісто на прямокутник і но­жем або коліщатком для піци нарізати смужки. Кожну руками розтягнути на довгу паличку та прокрутити, щоб вийшли спіра­лі. Але можна обійтись без цьо­го. Випікати за 200°С 15 хв.

Пряники житньо-пшеничні від Людмили Качан-Троян

З цієї порції виходить 1 кг пряників. Печуться швидко – 5 хв.

320 г пшеничного борош­на, 150 г житнього, 20 г какао, дрібка кориці, 150 г меду, 150 г цукру, 150 г масла, 2 яйця, 1 ч. ложка соди.

Змішати в мисці пшенич­не і житнє борошно, 20 г какао, дрібку кориці.

У посудині з товстим дном розтопити мед, цукор і масло до розчинення цукру. Дати тріш­ки охолонути і додати 1 ч. лож­ку соду і частину муки (близько третини), тоді додати яйця, але суміш має бути теплою, а не га­рячою, щоб яйця не скипіли­ся. Всипати решту сухої суміші і замісити тісто, дати охолонути, формувати пряники і випікати за температури 170°С 5 хв.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини