Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нокерльн із ягідним соусом

Кулінарний екскурс від "Доброї кухні"

Для суфле:

  • 4 ст. ложки
  • дрібного цукру
  • 100 мл вершків 33-35%
  • 1 ч. ложка ванільного цукру
  • 25 г борошна
  • цедра 1 лимона
  • 4 яєчні білки

Для соусу:

  • 200 г брусниці або журавлини
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1 ст. ложка апельсинового соку
  • 1 ст. ложка рому (коньяку)

Для посипання:

  • 20 г цукрової пудри

Соус. Замість брусниці можна використати журавлину. У сотейнику змішати ягоди (свіжі або заморожені), цукор та апельсиновий сік, довести до кипіння, додати алкоголь (ром можна замінити коньяком) і на маленькому вогні варити, до зменшення об‘єму наполовину.

Розігріти духовку до 180°С (з конвекцією до 160°С).

В овальну жаростійку форму насипати 1 ст. ложку цукру і поставити на маленький вогонь.

Коли цукор почне плавитися, влити вершки і, постійно помішуючи, довести їх до золотистого кольору. Зняти з вогню, але залишити у теплому місці.

Збити білки на стійку піну. Всипаючи порціями решту цукру, збивати масу, поки вона не стане густою і шовковистою (важливо не перезбити). Можна додати більше цукру - майже 100 г, це покращить структуру білкової маси, але тоді буде надто солодко, тому краще обмежитися 50 грамами.

В окрему миску покласти жовтки, ванільний цукор і збити на світлу масу, потім додати 3 ст. ложки збитих білків, борошно, цедру і добре збити на густий крем.

Отриманий крем додати частинами в білкову суміш, що залишилася. Перемішати лопаткою накладними рухами знизу догори, не намагатися отримати надто однорідну масу.

Перекласти яєчну масу у гарячу форму у вигляді трьох високих гірок. Найзручніше це робити широким кулінарним скребком, на ньому вміщується 1/3 маси.

Запікати в духовці 12-15 хв, поки маса не підніметься і не стане золотисто-бежевого кольору. Якщо дуже сильно підрум’янюється, трохи зменшити температуру. Яєчна маса має схопитися і бути пружною.

Присипати цукровою пудрою через ситечко і відразу подавати з ягідним соусом у гарній вазі.

При викладанні на тарілки не забувати зачерпнути із дна форми солодкі вершки.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини