Нокерльн із ягідним соусом
Покроковий рецепт: нокерльн із ягідним соусом від «Доброї кухні»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/451464/desert.jpg)
Для суфле:
- 4 ст. ложки
- дрібного цукру
- 100 мл вершків 33−35%
- 1 ч. ложка ванільного цукру
- 25 г борошна
- цедра 1 лимона
- 4 яєчні білки
Для соусу:
- 200 г брусниці або журавлини
- 1 ст. ложка цукру
- 1 ст. ложка апельсинового соку
- 1 ст. ложка рому (коньяку)
Для посипання:
- 20 г цукрової пудри
Соус. Замість брусниці можна використати журавлину. У сотейнику змішати ягоди (свіжі або заморожені), цукор та апельсиновий сік, довести до кипіння, додати алкоголь (ром можна замінити коньяком) і на маленькому вогні варити, до зменшення об‘єму наполовину.
Розігріти духовку до 180°С (з конвекцією до 160°С).
В овальну жаростійку форму насипати 1 ст. ложку цукру і поставити на маленький вогонь.
Коли цукор почне плавитися, влити вершки і, постійно помішуючи, довести їх до золотистого кольору. Зняти з вогню, але залишити у теплому місці.
Збити білки на стійку піну. Всипаючи порціями решту цукру, збивати масу, поки вона не стане густою і шовковистою (важливо не перезбити). Можна додати більше цукру — майже 100 г, це покращить структуру білкової маси, але тоді буде надто солодко, тому краще обмежитися 50 грамами.
В окрему миску покласти жовтки, ванільний цукор і збити на світлу масу, потім додати 3 ст. ложки збитих білків, борошно, цедру і добре збити на густий крем.
Отриманий крем додати частинами в білкову суміш, що залишилася. Перемішати лопаткою накладними рухами знизу догори, не намагатися отримати надто однорідну масу.
Перекласти яєчну масу у гарячу форму у вигляді трьох високих гірок. Найзручніше це робити широким кулінарним скребком, на ньому вміщується 1/3 маси.
Запікати в духовці 12−15 хв, поки маса не підніметься і не стане золотисто-бежевого кольору. Якщо дуже сильно підрум'янюється, трохи зменшити температуру. Яєчна маса має схопитися і бути пружною.
Присипати цукровою пудрою через ситечко і відразу подавати з ягідним соусом у гарній вазі.
При викладанні на тарілки не забувати зачерпнути із дна форми солодкі вершки.