Ананас – найсмачніший фрукт
Зменшує ймовірність утворення тромбів, допомагає схуднути і позбутися набряків
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/450723/ananas1.jpg)
Екзотичний фрукт давно став для нас звичним не лише на святковому столі. Його їдять свіжим, з нього роблять цукати, його консервують, додають у салати та піцу по-гавайськи. Він чудово поєднується з м’ясом і рибою – їх можна запікати з ананасами. Також ананас обсмажують у клярі та посипають корицею – виходить цікавий десерт.
Ананас поширений у тропіках, від Карибів і до Індії. Батьківщина цієї рослини – плато Мату-Гросу між Бразилією та Парагваєм. У цьому регіоні дикий ананас досі росте на узліссях джунглів або на полях як бур’ян. «Дичка» цілком їстівна, але плоди дрібні і не такі солодкі.
Активно культивувати ананас почали у X-XII століттях. Ананас вживали не лише в їжу: з нього робили ліки та вино, а листя йшло на тканину.
Колумб привіз плід до Європи, назвавши pina de Indes – «шишка індіанців».
Його сприймали як овоч – солили, тушкували, додавали до супів.
Зараз найбільше ананасів вирощують на Коста-Риці, на Філіппінах та у Бразилії.
Ананас містить велику кількість вітаміну С і майже всю групу, включаючи В1, який сприяє обміну вуглеводів. Крім того, в ананасах є вітаміни А, К, Е та РР, а також безліч мікроелементів: залізо, марганець, фосфор, кальцій, калій, магній.
Завдяки високому вмісту солей калію ананас може бути сечогінним засобом, допомагає позбутися набряків. Досить високий вміст клітковини в ананасі прискорює травлення їжі та сприяє очищенню кишківника.
Але головна «фішка» ананаса – бромелайн. Саме йому приписують «ефект схуднення». Це фермент (точніше, комплекс ферментів), який розщеплює білок, чим прискорює процес травлення. Крім того, він має протизапальні властивості і кроворозріджувальну дію, тож зменшує ймовірність утворення тромбів.
Бромелайн є в плодах та стеблах ананаса. Зі стебел його добувають і виготовляють харчову добавку. У свіжому ананасі, особливо в ананасовому фреші, бромелайну багато, а ось у консервованому та термічно обробленому фрукті – ні (ферменти руйнуються за температурної обробки). Ще один аргумент на користь ананаса: незважаючи на високий вміст сахарози, це низькокалорійні ласощі, до того ж корисні для травлення. Значить, ці ласощі можуть потішити тих, хто сидить на дієті.
Зелений ананас – не обов’язково нестиглий, є сорти із зеленим відтінком шкірки. Тому звертайте увагу на м’якість плоду – під час натискання він має ледь пружинити. Якщо плід м’який під шкіркою, значить, уже почав підгнивати. Важливим є й запах: він має відчуватися на відстані витягнутої руки. «Чубчик» листя у стиглого ананаса легко відокремити від плоду, тому обережно покрутіть його, щоб зрозуміти, як міцно він тримається. Пам’ятайте, що ананас не дозріває після того, як його зірвали.
Однак є хитрощі, які допоможуть покращити якість фрукта. Якщо зберігати ананас перевернутим догори денцем декілька днів, природний цукор, що є на дні плоду, пошириться по всьому фрукту. Також можна зберігати ананас разом із яблуками та бананами, що виділяють етилен – природний газ, який прискорює дозрівання.
Салат з перцю, шинки, сиру та ананаса
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/01/ananas_salat.jpg)
По 2 солодкі перці – червоні, жовті та помаранчеві, 300 г копченого сиру, 1 банка (400 г) кружалець ананасів у сиропі, 350 г пісної шинки, 3 ст. ложки коньяку, 4 ст. ложки яблучного оцту, молоді листочки крес-салату, сіль, чорний мелений перець.
Перці очистити від насіння та плодоніжок, м’якоть нарізати квадратиками 1,5х1,5 см.
Сир нарізати середніми шматочками. Окіст нарізати довгими тонкими смужками.
Кільця ананаса відкинути на друшляк (сироп зберегти) і обсушити. Нарізати їх такими ж шматочками, як сир.
Для заправки влити ананасовий сироп у сотейник, додати коньяк та оцет, варити на середньому вогні до зменшення об’єму наполовину, остудити.
Змішати усі інґредієнти. Посолити, полити заправкою, викласти на блюдо, посипати меленим перцем, прикрасити листочками крес-салату і подавати.
Ананасовий пиріг
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/01/ananas_purig.jpg)
550 г цукру, 200 мл питної води, 6 кружалець консервованого або свіжого ананаса, 6 заморожених ягід вишні, 300 г вершкового масла, 4 яйця, 300 г борошна, 150-180 мл молока.
Розігріти духовку до 180°С.
З 250 г цукру та води зварити цукровий сироп. Вилити його в жаростійку форму для пирога і пензликом змастити дно і бортики. Поставити у духовку на 2 хв. Духовку не вимикати. Покласти у форму із приготовленим цукровим сиропом кільця ананаса. У центр кожного вкласти по ягідці (можна вишні з компоту чи консервовані).
Для тіста розм’якшене масло збити міксером з цукром, що залишився. По одному додати яйця, перемішуючи після кожного. Всипати просіяне борошно. Перемішати на масу однорідної консистенції. Влити молоко, знову ретельно перемішати.
Вилити тісто у форму з ананасами. Випікати у розігрітій духовці близько 40 хв. Вийняти форму з духовки. Дати охолонути 30-45 хв. Обережно перевернути на велику тарілку.
Десерт з ананасом
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/01/ananas_desert.jpg)
2 ст. ложки цукрової пудри, 20 г вершкового масла, 1 стиглий ананас, 40 мл світлого рому, фруктового або ягідного лікеру, коньяку чи бренді, 400 г вершкового морозива або пломбіру.
Ананас очистити та нарізати кружальцями. Вирізати серцевину. Присипати кружальця цукровою пудрою і обсмажити з обох боків на розігрітому вершковому маслі. Скропити алкоголем.
Зверху покласти кульку морозива. Відразу подавати.