Передплата 2024 «Добрий господар»

Ананас – найсмачніший фрукт

Зменшує ймовірність утворення тромбів, допомагає схуднути і позбутися набряків

Екзотичний фрукт давно став для нас звичним не лише на святковому столі. Його їдять свіжим, з нього роблять цукати, його консервують, додають у салати та піцу по-гавайськи. Він чудово поєднується з м’ясом і рибою – їх можна запікати з ананасами. Також ананас обсмажують у клярі та посипають корицею – виходить цікавий десерт.

Ананас поширений у тро­піках, від Карибів і до Індії. Батьківщина цієї рослини – плато Мату-Гросу між Брази­лією та Парагваєм. У цьому ре­гіоні дикий ананас досі росте на узліссях джунглів або на полях як бур’ян. «Дичка» цілком їстів­на, але плоди дрібні і не такі со­лодкі.

Активно культивувати ананас почали у X-XII століттях. Ананас вживали не лише в їжу: з ньо­го робили ліки та вино, а листя йшло на тканину.

Колумб привіз плід до Єв­ропи, назвавши pina de Indes – «шишка індіанців».

Його сприймали як овоч – со­лили, тушкували, додавали до супів.

Зараз найбільше ананасів вирощують на Коста-Риці, на Філіппінах та у Бразилії.

Ананас містить велику кіль­кість вітаміну С і майже всю гру­пу, включаючи В1, який спри­яє обміну вуглеводів. Крім того, в ананасах є вітаміни А, К, Е та РР, а також безліч мікроелемен­тів: залізо, марганець, фосфор, кальцій, калій, магній.

Завдяки високому вмісту со­лей калію ананас може бути се­чогінним засобом, допомагає позбутися набряків. Досить ви­сокий вміст клітковини в анана­сі прискорює травлення їжі та сприяє очищенню кишківника.

Але головна «фішка» ана­наса – бромелайн. Саме йому приписують «ефект схуднення». Це фермент (точніше, комп­лекс ферментів), який розще­плює білок, чим прискорює про­цес травлення. Крім того, він має протизапальні властивості і кроворозріджувальну дію, тож зменшує ймовірність утворен­ня тромбів.

Бромелайн є в плодах та сте­блах ананаса. Зі стебел його до­бувають і виготовляють харчо­ву добавку. У свіжому ананасі, особливо в ананасовому фреші, бромелайну багато, а ось у кон­сервованому та термічно обро­бленому фрукті – ні (ферменти руйнуються за температурної обробки). Ще один аргумент на користь ананаса: незважаючи на високий вміст сахарози, це низькокалорійні ласощі, до того ж корисні для травлення. Зна­чить, ці ласощі можуть потішити тих, хто сидить на дієті.

Зелений ананас – не обов’язково нестиглий, є сорти із зеленим відтінком шкірки. Тому звертайте увагу на м’якість плоду – під час натискання він має ледь пружинити. Якщо плід м’який під шкіркою, значить, уже почав підгнивати. Важли­вим є й запах: він має відчува­тися на відстані витягнутої руки. «Чубчик» листя у стиглого ана­наса легко відокремити від пло­ду, тому обережно покрутіть його, щоб зрозуміти, як міцно він тримається. Пам’ятайте, що ананас не дозріває після того, як його зірвали.

Однак є хитрощі, які допо­можуть покращити якість фрук­та. Якщо зберігати ананас пе­ревернутим догори денцем декілька днів, природний цукор, що є на дні плоду, пошириться по всьому фрукту. Також можна зберігати ананас разом із яблу­ками та бананами, що виділя­ють етилен – природний газ, який прискорює дозрівання.

Салат з перцю, шинки, сиру та ананаса

По 2 солодкі перці – чер­воні, жовті та помаранчеві, 300 г копченого сиру, 1 бан­ка (400 г) кружалець ананасів у сиропі, 350 г пісної шинки, 3 ст. ложки коньяку, 4 ст. ложки яблучного оцту, молоді лис­точки крес-салату, сіль, чор­ний мелений перець.

Перці очистити від насіння та плодоніжок, м’якоть нарізати квадратиками 1,5х1,5 см.

Сир нарізати середніми шма­точками. Окіст нарізати довги­ми тонкими смужками.

Кільця ананаса відкинути на друшляк (сироп зберегти) і об­сушити. Нарізати їх такими ж шматочками, як сир.

Для заправки влити анана­совий сироп у сотейник, дода­ти коньяк та оцет, варити на се­редньому вогні до зменшення об’єму наполовину, остудити.

Змішати усі інґредієнти. По­солити, полити заправкою, ви­класти на блюдо, посипати ме­леним перцем, прикрасити листочками крес-салату і пода­вати.

Ананасовий пиріг

550 г цукру, 200 мл питної води, 6 кружалець консерво­ваного або свіжого ананаса, 6 заморожених ягід вишні, 300 г вершкового масла, 4 яйця, 300 г борошна, 150-180 мл молока.

Розігріти духовку до 180°С.

З 250 г цукру та води зва­рити цукровий сироп. Вилити його в жаростійку форму для пирога і пензликом змастити дно і бортики. Поставити у ду­ховку на 2 хв. Духовку не вими­кати. Покласти у форму із при­готовленим цукровим сиропом кільця ананаса. У центр кожно­го вкласти по ягідці (можна ви­шні з компоту чи консервова­ні).

Для тіста розм’якшене мас­ло збити міксером з цукром, що залишився. По одному до­дати яйця, перемішуючи після кожного. Всипати просіяне бо­рошно. Перемішати на масу од­норідної консистенції. Влити молоко, знову ретельно пере­мішати.

Вилити тісто у форму з ана­насами. Випікати у розігрітій духовці близько 40 хв. Вийняти форму з духовки. Дати охолону­ти 30-45 хв. Обережно перевер­нути на велику тарілку.

Десерт з ананасом

2 ст. ложки цукрової пу­дри, 20 г вершкового масла, 1 стиглий ананас, 40 мл світ­лого рому, фруктового або ягідного лікеру, коньяку чи бренді, 400 г вершкового мо­розива або пломбіру.

Ананас очистити та нарізати кружальцями. Вирізати серце­вину. Присипати кружальця цу­кровою пудрою і обсмажити з обох боків на розігрітому верш­ковому маслі. Скропити алкого­лем.

Зверху покласти кульку мо­розива. Відразу подавати.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини