Лимонний пиріг
Рецепт від "Доброї кухні"
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/449261/pyrih.jpg)
- 7 г сухих дріжджів
- 3 ст. ложки+200 г цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- 200 г кисломолочного сиру
- 2 жовтки
- 250 мл молока
- 500 г борошна+для розкачування
- 200 г вершкового масла
- 2 лимони
- 2 ч. ложки ванільного цукру
- 30 г горіхів
- 1 жовток+3 ст. ложки молока - для змащування
Дріжджі змішати з 1 ч. ложкою цукру і залити теплою водою на 1/5 об’єму склянки. Прикрити і залишити на 10 хв до появи пінної шапочки.
Якщо сир має зернисту структуру, перетерти через сито. Додати сіль, 3 ст. ложки цукру і вимішати до однорідного стану. Додати жовтки, активовані дріжджі та тепле молоко (близько 37°С).
Знову добре перемішати. Потрохи всипати просіяне борошно.
Замісити м’яке тісто, що не липне до рук. Щоб легше замішувати, можна змащувати руки невеликою кількістю олії.
Масло розділити на 5 рівних частин. Розкачати тісто на прямокутний (овальний) пласт завтовшки близько 1 см. Однією частиною розм‘якшеного масла змастити 2/3 пласта тіста (силіконовою лопаткою). Скласти тісто втроє, починаючи із незмащеного краю - вийде тісто в три шари. Цей шматок тіста знову розкачати до початкового розміру і змастити маслом на 2/3, знову скласти... Повторювати, поки не закінчиться масло. Після складання залишити тісто, щоб трохи настоялося (відпочило).
Лимони вимити і ошпарити окропом. Подрібнити із 200 г цукру та ванільним цукром у блендері (або змолоти на м’ясорубці чи натерти на тертці).
Тісто розділити на нерівні частини — 2/3 та 1/3. Більшу частину тіста розкачати за розміром форми, щоб вистачило і на бортики. Викрасти лимонну масу і присипати подрібненими горіхами.
Меншу частину тіста розкачати і накрити начинку. Змастити поверхню сумішшю жовтка та молока. Накрити краями (з бортиків) і трохи прищипнути, формуючи красиві краї. Їх теж змастити молочно-жовтковою сумішшю.
На поверхні зробити кілька отворів ножем, прорізаючи лише верхню частину тіста для виходу пари. Залишити пиріг на 20 хв, поки духовка нагрівається до 190°С. Випікати 30-35 хв. Щоб уникнути підгоряння, можна через якийсь час прикрити пиріг фольгою.
Готовий лимонний пиріг перед подачею остудити.