Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лимонний пиріг

Рецепт від "Доброї кухні"

  • 7 г сухих дріжджів
  • 3 ст. ложки+200 г цукру
  • 0,5 ч. ложки солі
  • 200 г кисломолочного сиру
  • 2 жовтки
  • 250 мл молока
  • 500 г борошна+для розкачування
  • 200 г вершкового масла
  • 2 лимони
  • 2 ч. ложки ванільного цукру
  • 30 г горіхів
  • 1 жовток+3 ст. ложки молока - для змащування

Дріжджі змішати з 1 ч. ложкою цукру і залити теплою водою на 1/5 об’єму склянки. Прикрити і залишити на 10 хв до появи пінної шапочки.

Якщо сир має зернисту структуру, перетерти через сито. Додати сіль, 3 ст. ложки цукру і вимішати до однорідного стану. Додати жовтки, активовані дріжджі та тепле молоко (близько 37°С).

Знову добре перемішати. Потрохи всипати просіяне борошно.

Замісити м’яке тісто, що не липне до рук. Щоб легше замішувати, можна змащувати руки невеликою кількістю олії.

Масло розділити на 5 рівних частин. Розкачати тісто на прямокутний (овальний) пласт завтовшки близько 1 см. Однією частиною розм‘якшеного масла змастити 2/3 пласта тіста (силіконовою лопаткою). Скласти тісто втроє, починаючи із незмащеного краю - вийде тісто в три шари. Цей шматок тіста знову розкачати до початкового розміру і змастити маслом на 2/3, знову скласти... Повторювати, поки не закінчиться масло. Після складання залишити тісто, щоб трохи настоялося (відпочило).

Лимони вимити і ошпарити окропом. Подрібнити із 200 г цукру та ванільним цукром у блендері (або змолоти на м’ясорубці чи натерти на тертці).

Тісто розділити на нерівні частини — 2/3 та 1/3. Більшу частину тіста розкачати за розміром форми, щоб вистачило і на бортики. Викрасти лимонну масу і присипати подрібненими горіхами.

Меншу частину тіста розкачати і накрити начинку. Змастити поверхню сумішшю жовтка та молока. Накрити краями (з бортиків) і трохи прищипнути, формуючи красиві краї. Їх теж змастити молочно-жовтковою сумішшю.

На поверхні зробити кілька отворів ножем, прорізаючи лише верхню частину тіста для виходу пари. Залишити пиріг на 20 хв, поки духовка нагрівається до 190°С. Випікати 30-35 хв. Щоб уникнути підгоряння, можна через якийсь час прикрити пиріг фольгою.

Готовий лимонний пиріг перед подачею остудити.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини