Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Унікальний рецепт смачного кексу

Різдвяний кекс Емілі Дікінсон, який потрібно просочувати чотири тижні

Інгредієнти:

для тіста:
  • 300 г борошна
  • 300 г вершкового масла
  • 300 г тростинного цукру
  • 6 яєць
  • 80 мл бренді
  • 80 мл меду
  • 2 чайні ложки розпушувача
  • 1 неповна чайна ложка соди
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 1 стручок ванілі
  • 1 чайна ложка тертого мускатного горіха
  • 0,5 чайної ложки меленої кориці
  • 0,5 чайної ложки меленої гвоздики
  • 0,5 чайної ложки меленого імбиру
  • 0,25 чайної ложки меленого кардамону
для начинки:
  • 85 г родзинок
  • 60 г в'яленої журавлини
  • 60 г чорносливу
  • 60 г кураги
  • 60 г сушеного інжиру
  • 60 г апельсинових або лимонних цукатів
  • цедра 1 лимона
  • цедра 1 апельсина
  • 50 мл бренді
  • 500 мл чаю Earl Grey
для сиропу:
  • 80 г цукру
  • 50 мл води
  • 50 мл бренді
  • сік 2 апельсинів
  • для просочення:
  • 80 г цукру
  • 80 мл бренді
  • 50 мл води
  • сік 2 апельсинів

Приготування

Чорнослив, курагу, інжир та цукати нарізати шматочками завбільшки з родзинки. Підготовлені фрукти з'єднати, додати родзинки та журавлину, натерту на дрібній тертці цедру лимона та апельсина, перемішати і полити бренді, після чого залити гарячим свіжозавареним чаєм та залишити на 4−6 годин.

Для сиропу налити до сотейника воду, додати цукор, вичавити сік з апельсинів і, помішуючи до повного розчинення цукру, довести до кипіння. Готовий сироп зняти з вогню, влити бренді та залити сухофрукти з цукатами. Ємність щільно накрити і залишити хоча б на ніч.

Просіяне борошно з'єднати з содою, розпушувачем, сіллю, меленими спеціями, насінням ванілі та тертим мускатним горіхом.

Розм'якшене вершкове масло збити з тростинним цукром до утворення пишної маси. Продовжуючи збивання, вбити по одному яйця. Потім додати мед та бренді, перемішати, всипати суху суміш і ретельно вимісити до однорідного стану.

Наприкінці відцідити сухофрукти з цукатами і додати їх до суміші, перемішати, викласти тісто у форму і випікати 2−2,5 години за температури 150 °C. Якщо верх кексу сильно підрум'янюватиметься, накрити його фольгою.

Готовий кекс вийняти з форми і після повного остигання обгорнути бавовняною тканиною, зволоженою просоченням, яке готується у той самий спосіб, що і сироп для замочування сухофруктів і цукатів. Потім кекс щільно загорнути у фольгу і помістити до холодильника на 3−4 тижні, періодично розгортаючи та зволожуючи висохлу тканину.

Читайте також: Морквяне печиво

Схожі новини