Торт із заварним кремом: ніжний десерт із ароматом ванілі
Цей торт із заварного тіста та крему — ідеальне поєднання ніжності та легкості. Ароматний заварний крем із ваніллю та повітряні коржі зроблять цей десерт справжньою окрасою святкового столу. Спробуйте приготувати його вдома й здивуйте близьких!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446557/karpatka.jpg)
ДЛЯ ЗАВАРНОГО ТІСТА:
- 4 яйця (або 230−235 г)
- 230 мл води
- 100 г вершкового масла 82,5%
- 4 г розпушувача
- 150 г борошна
- 8 г ванільного цукру
- дрібка солі
ДЛЯ ЗАВАРНОГО КРЕМУ:
- 750 мл молока 2,5%
- 210 г цукру
- 15 г цукру з натуральної ваніллю
- 3 жовтки (або 65 г)
- 150 г вершкового масла 82,5% (можна замінити маскарпоне)
- 40 г картопляного крохмалю
- 45 г борошна
Усі інґредієнти мають бути кімнатної температури.
У сотейнику з товстим дном з'єднати воду, ванільний цукор, сіль, вершкове масло. Поставити на вогонь і довести до кипіння, помішуючи.
Просіяти борошно з розпушувачем. Додати борошно з розпушувачем у киплячу воду і швидко та ретельно перемішати. Як тільки маса стане однорідною, збереться в грудку і відходитиме від стінок сотейника, значить тісто готове. Остудити заготовку упродовж 10−12 хв. Потім додати яйця по одному, ретельно перемішуючи (можна використати міксер з насадкою «лопатка»).
Підготувати 2 форми квадратні або круглі діам. 18 см, боки змастити олією, викласти пергаментом (теж змастити олією) або скористатися силіконовим килимком.
Тісто розділити на 2 частини (по 320 г у кожну форму) рівномірно розподілити і випікати в заздалегідь розігрітій до 200 °C духовці (з режимом конвекції) 30 хв. Готові гарячі коржі повністю остудити, тільки потім виймати з форми.
Крем. У сотейнику з товстим дном змішати 550 мл молока, цукор, ванільний цукор і поставити на середній вогонь. В окремій ємності змішати картопляний крохмаль, борошно, жовтки і поступово додати решту молока, перемішати до однорідної маси без грудочок. Акуратно влити молочно-борошняну масу в гаряче молоко і швидко перемішати.
Вогонь зменшити до трохи менше середнього і, постійно помішуючи вінчиком, довести до загустіння (на це йде близько 15 хв). Якщо заварна основа виходить з грудочками, можна в процесі приготування періодично збивати блендером.
Готовий крем перелити в іншу ємність, накрити плівкою впритул, остудити і охолодити 20 хв у холодильнику.
Один охололий корж змастити кремом, накрити другим коржем. Прикрасити за бажання — залишками крему, притрусити натертим шоколадом і вкрити дольками консервованого персика.
Марія Барська, м. Київ
Готуйте також: Рецепти від читачів: сирник зі сливами