Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кекс з цукатами

Різдвяні страви, які готують в листопаді

  • 100 г борошна
  • 50 г меленого мигдалю
  • 100 г темно-коричневого цукру
  • 100 г вершкового масла кімнатної температури
  • 2 яйця кімнатної температури
  • 700−750 г підготовлених сухофруктів і цукатів
  • 3 ст. ложки абрикосового джему
  • 2 ст. ложки меду
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
  • бланшований мигдаль
  • глазуровані фрукти
  • цукрова пудра

Неодмінно приготуйте і різдвяний кекс з сухофруктами і цукатами, за кілька місяців до Різдва і весь цей час зберігайте загорнутим у пергамент.

Збити яйця і цукор на піну. Окремо збити до стану крему вершкове масло з половиною борошна і меленим мигдалем. Змішати обидві піни разом. Додати абрикосовий джем і мед, всипати решту борошна і замісити тісто. Частину тіста (близько 5 ст. ложок) відкласти. В інше тісто вмішати лопаткою сухофрукти.

Підготувати форму: змастити зсередини маслом і вистелити папером за розмірами дна і периметра стінок з таким розрахунком, щоб папір виступав над краями форми мінімум на 5 см.

Викласти тісто у форму: спершу по кутах форми, притискаючи пальцями або лопаткою, щоб у готовому кексі не було порожнин. Потім викласти тісто і сильно постукати формою по столу, щоб тісто утрамбувалось і не було повітряних бульбашок. Розмазати відкладене тісто без сухофруктів для отримання гладкої рівної скоринки. Кекс діаметром 18−20 см і заввишки 4−5 см випікати при 140 °C близько 2,5−3 годин, завтовшки 7 см -3−3,5 год. В останню годину випікання можна прикрити поверхню кексу папером або фольгою. Під час випікання готовність кексу перевіряють лучиною: якщо вона вийде з центру кексу сухою, без слідів сирого тіста, то кекс пропікся.

Загорнути край паперу на кекс. Накрити форму з кексом фольгою і залишити на добу. Наступного дня вийняти з форми, герметично запакувати у фольгу або плівку і покласти у шафу на дозрівання мінімум на тиждень, а краще на кілька тижнів.

Прикрашати кекс незадовго до вживання.

Більше рецептів тут

Схожі новини