Кекс з цукатами
Різдвяні страви, які готують в листопаді
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/446195/keks-z-tsukatamy.jpg)
- 100 г борошна
- 50 г меленого мигдалю
- 100 г темно-коричневого цукру
- 100 г вершкового масла кімнатної температури
- 2 яйця кімнатної температури
- 700−750 г підготовлених сухофруктів і цукатів
- 3 ст. ложки абрикосового джему
- 2 ст. ложки меду
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
- бланшований мигдаль
- глазуровані фрукти
- цукрова пудра
Неодмінно приготуйте і різдвяний кекс з сухофруктами і цукатами, за кілька місяців до Різдва і весь цей час зберігайте загорнутим у пергамент.
Збити яйця і цукор на піну. Окремо збити до стану крему вершкове масло з половиною борошна і меленим мигдалем. Змішати обидві піни разом. Додати абрикосовий джем і мед, всипати решту борошна і замісити тісто. Частину тіста (близько 5 ст. ложок) відкласти. В інше тісто вмішати лопаткою сухофрукти.
Підготувати форму: змастити зсередини маслом і вистелити папером за розмірами дна і периметра стінок з таким розрахунком, щоб папір виступав над краями форми мінімум на 5 см.
Викласти тісто у форму: спершу по кутах форми, притискаючи пальцями або лопаткою, щоб у готовому кексі не було порожнин. Потім викласти тісто і сильно постукати формою по столу, щоб тісто утрамбувалось і не було повітряних бульбашок. Розмазати відкладене тісто без сухофруктів для отримання гладкої рівної скоринки. Кекс діаметром 18−20 см і заввишки 4−5 см випікати при 140 °C близько 2,5−3 годин, завтовшки 7 см -3−3,5 год. В останню годину випікання можна прикрити поверхню кексу папером або фольгою. Під час випікання готовність кексу перевіряють лучиною: якщо вона вийде з центру кексу сухою, без слідів сирого тіста, то кекс пропікся.
Загорнути край паперу на кекс. Накрити форму з кексом фольгою і залишити на добу. Наступного дня вийняти з форми, герметично запакувати у фольгу або плівку і покласти у шафу на дозрівання мінімум на тиждень, а краще на кілька тижнів.
Прикрашати кекс незадовго до вживання.
Більше рецептів тут