Передплата 2024 «Добрий господар»

Заморожуємо овочі: для салатів, борщу, рагу

Кулінарні секрети від «Доброї кухні»

Заморожування — один із найкращих способів консервації зелені, ягід, плодів, грибів та інших продуктів на зиму.

У більшості випадків продукти, заготовлені таким способом, зберігають свої корисні властивості до року.

Причому заморожувати на зиму можна що завгодно, навіть заготовки для улюблених зимових салатів.

Заготовки для салатів

Приготування салатів для святкового столу часто забирає чимало часу. Овочі потрібно заздалегідь зварити, охолодити, почистити, нарізати… Можна розділити процес приготування салатів і частину заготовок заморозити, щоб у потрібний момент лише розморозити їх, змішати і заправити.

Готуємо овочі

Для приготування салатів краще буряк і моркву запікати у фользі в духовці, а не варити у воді. Внаслідок запікання овочі не будуть водянистими, вони збережуть свій колір, а смак буде більш вираженим.

Картоплю, навпаки, краще зварити у воді, бо при запіканні вона стає пухкою і її важче нарізати кубиками або натерти на тертці.

Готові овочі потрібно добре охолодити. Бажано (після охолодження до кімнатної температури) винести їх у холодне місце: на балкон або в холодильник. Добре охолоджені овочі легше нарізати.

Для оселедця під шубою

Для салату оселедець під шубою можна заморозити буряк, моркву, картоплю, оселедець.

Овочі натерти на грубій тертці і перекласти в окремі пакети, розподіливши вміст тонким шаром.

Відразу покласти такі заготовки в морозильну камеру, щоб натерті овочі не встигли пустити сік. Пакети потрібно розкласти на пласкому піддоні, щоб все рівномірно заморозилося.

Свіжий оселедець нарізати дрібними кубиками і перекласти в тару для заморожування, наприклад, скляний контейнер, оскільки у нього є кришка, яка герметично його закриває, до того ж таку заготовку потрібно обов’язково ретельно запакувати (загорнути в пакет або обмотати харчовою плівкою), щоб запах риби не поширювався в морозильній камері.

Покласти контейнер з рибою в морозильну камеру, температура якої має бути -18°С.

Для вінегрету

Для салату вінегрет можна заморозити буряк, моркву, картоплю.

Заздалегідь охолоджені овочі нарізати дрібними кубиками і перекласти в тару для заморожування. Найкраще вибрати контейнери. Можна заморожувати такі заготовки і в пакетах, але є ймовірність того, що кубики під час заморожування і зберігання можуть пошкодитися.

Отже, заповнити контейнери нарізаними овочами, закрити кришкою (можна додатково обгорнути харчовою плівкою) і поставити в морозильну камеру на зберігання.

Для олів’є

Для салату олів’єможна заморозити картоплю, моркву, ковбасу.

Овочі нарізати кубиками і перекласти в контейнер, як описано вище.

Свіжу якісну ковбасу теж нарізати кубиками і перекласти в тару для заморожування.

Якщо для приготування олів’є використовуєте курячу грудку або язик, то їх теж можна заморозити, як і ковбасу.

Зберігання і розморожування

Усі нарізані заготовки для салатів відразу ж класти в морозильну камеру, щоб інґредієнти не пустили сік, інакше на дні контейнера або пакета збиратиметься рідина, а самі продукти стануть менш соковитими.

Обов’язково підписати етикетки, вказавши вміст пакетів або контейнерів, спосіб нарізки, а також дату і рецепт заготовки.

Приблизно за добу до приготування салатів заготовки потрібно розморозити в холодильнику.

Натерті овочі розморозяться значно швидше, бо вони заморожені в пласкому вигляді. Розморожувати заготовки для салатів потрібно лише в холодильнику! І контролювати процес розморожування, щоб овочі не стекли, коли повністю відтануть.

Варені яйця, горошок, цибулю, солоний огірок, майонез у салат додають свіжими.

Є й інші інґредієнти, які теж можна заморозити заздалегідь, щоб готувати різні салати, наприклад: натертий сир, варене м’ясо або риба, вареніабо смаженігриби, копченості варені смажені або запеченіовочі (болгарський перець, баклажани, кабачки, батат…).

Термін зберігання

Заморожених готових овочів — 4−5 місяців при -18°С.

Вареної ковбаси — 2 місяці при -18°С.

Замороженого оселедця — 2 місяці при -18°С.

Зберігати салат, приготований із розморожених продуктів, можна в холодильнику приблизно 2 доби.

Схожі новини