Передплата 2024 «Добрий господар»

Корисні страви на парі

На парі можна готувати будь-які страви: розповідає "Добра кухня"

Їжа, приготована на парі, — смачна і корисна. Вона зберігає натуральний колір і смак продуктів без втрати вітамінів та мікроелементів, а м’ясо, риба та овочі не втрачають вологу і виходять соковитими. Крім того, страви, приготовані на парі, є низькокалорійними, оскільки їх не смажать в олії. Якщо хтось змушений дотримуватися дієти за медичними показами або для схуднення, готуйте їжу на парі і не обмежуйте себе ні в чому. Це ж так смачно!

ВАРИТИ ЧИ ГОТУВАТИ НА ПАРІ?

Їжа, приготована на парі, корисніша, ніж варена, тушкована чи запечена в духовці. скільки при обробці парою температура не піднімається вище 100 °C, корисні речовини повністю зберігаються у продуктах. При варінні чимало водорозчинних вітамінів переходять у бульйон і швидше руйнуються. Крім того, у процесі варіння і тушкування овочі та м’ясо втрачають свій природний колір і стають блідими.

Існує думка, що парові страви несмачні, якщо не приправлені спеціями. Але це не так, і ви можете в цьому переконатися. Натуральні продукти, приготовлені на парі, мають безліч різноманітних відтінків смаку, та можна використовувати й прянощі, які надають стравам насиченості та пікантності. Однак спецій знадобиться значно менше, ніж для приготування тушкованих і варених страв. Через деякий час ви так звикнете до парової їжі, що все інше здаватиметься несмачним.

ЩО ГОТУВАТИ

На парі можна готувати будь-які страви — м’ясо, рибу, морепродукти, овочі, омлети, запіканки, вироби з тіста, крупи і навіть десерти.

Готувати на парі не лише корисно, а також дуже зручно і практично. Наприклад, омлет і каша ніколи не підгорять у пароварці, тому за ними не потрібно стежити, суп не перекипить. Рідкі страви готують на парі у спеціальних чашах як зазвичай, лише не за рахунок кипіння, а завдяки впливу пари.

ЩО НЕ ВАРТО ГОТУВАТИ НА ПАРІ

Макарони у пароварці розварюються і злипаються, а бобові залишаються сирими.

Але навіть якщо попередньо замочити горох чи квасолю і, набравшись терпіння і підливаючи воду, чекати 3 години, поки вони зваряться, вас чекає розчарування. Смак бобових, зварених звичайним чином, нічим не відрізняється від страви, приготованої у пароварці, у тому числі й з точки зору користі.

Однозначно не варто варити на парі гриби і субпродукти, оскільки вони вимагають попереднього варіння упродовж тривалого часу.

КУХОННА ТЕХНІКА

Найпростіше пристосування для варіння на парі — механічна пароварка, що представляє собою спеціальну вставку на ніжках або паровий кошик, який поміщають у каструлю, наповнену водою. Зверху викладають продукти, каструлю закривають кришкою і ставлять на вогонь. Вода у каструлі кипить, випаровується, і на цій парі готується їжа. Колись замість пароварки господині пристосовували друшляк або сито, але зараз готують їжу на парі за допомогою спеціальних пристосувань, які полегшують роботу на кухні й економлять час.

У пароварці. В основі цього кухонного приладу розташована ємність, в яку заливають воду, а потім доводять до кипіння за допомогою нагрівального елемента, як в електрочайнику.

Зверху встановлюють один або кілька парових кошиків, у які надходить пара, а весь конденсат стікає у спеціальний піддон. Сучасні пароварки працюють від електромережі, тому можна готувати в них кілька страв одночасно без постійного контролю і присутності на кухні.

У мультиварці. Це ще простіше, ніж використання пароварки. Незважаючи на відсутність багатоповерхової конструкції, їжа готується дуже швидко, виходить смачною й ароматною. У мультиварці також можна готувати дві страви одночасно — одну звичайним способом у чаші і другу — на парі.

Функції приготування їжі на парі є також у деяких моделях мікрохвильових печей і аерогрилів.

ПОРАДИ

  • Використовуйте лише свіжі якісні продукти, які перед тепловою обробкою слід добре вимити і, за потреби, очистити.
  • Нарізайте продукти великими або середніми шматками, оскільки маленькі шматочки приготуються дуже швидко і перетворяться на кашу.
  • Овочі або скибочки м’яса мають бути однакового розміру, щоб страва готувалася рівномірно.
  • Не викладайте шматки в кілька шарів — чим більше продуктів у пароварці, тим більше знадобиться часу для приготування страви. Між шматочками залишайте невеликі щілини для вільної циркуляції повітря.
  • Пароварку слід щільно прикрити кришкою. Якщо в ній є хоча б невелика щілина, час варіння збільшиться. Також стежте, щоб вода не википала, і за потреби підливайте її.
  • Крупу перед приготуванням облийте окропом, а морепродукти накрийте фольгою, щоб вони вийшли дуже ніжними.
  • Якщо готуєте одночасно кілька продуктів, на нижній ярус пароварки викладіть м’ясо або буряк, щоб їм дісталася найгарячіша пара, а верхні яруси залиште для риби та інших овочів.
  • Буряк краще готувати внизу ще й тому, що він нерідко дає сік, який може забарвити їжу, що під ним.
  • Розраховуючи час варіння, майте на увазі, що для кожного ярусу, розташованого вище, слід додавати 5 хвилин, адже пара, проходячи через нижні яруси, трохи вистигає.

СКІЛЬКИ ЧАСУ ГОТУВАТИ

Усі продукти вимагають різного часу варіння, і чимало залежить від потужності кухонної техніки і розмірів продукту. Час варіння зазвичай вказують в інструкції.

Коренеплоди варять близько 30 хвилин, некрохмалисті овочі — 15−20 хвилин, зелені овочі — 3 хвилини. Тонко нарізані шматочки м’яса готують близько 1,5 години, м’ясні котлети, тюфтельки, зрази та інші страви з фаршу — 60 хвилин, а курячі битки доходять до готовності упродовж пів години.

Швидко готуються курка, індичка та кролик — близько 45−50 хвилин. Крупи зазвичай варять 25−30 хвилин. Риба готується на парі швидше ніж м’ясо, і через 10−15 хвилин вона вже порадує ніжним смаком й ароматом. Однак деякі сорти риби готуються довше — наприклад, сом або щука.

РИБА

Візьміть філе форелі, горбуші, сьомги чи будь-якої іншої риби, скропіть його лимонним соком і оливковою олією, натріть будь-якими спеціями, сіллю, чорним меленим перцем і травами для риби, залиште на 15 хвилин.

Риба, просочившись ароматом спецій і сушених трав, вийде ароматною і пікантною. Можна злегка замаринувати її в соусі з лимонного і апельсинового соку, соєвого соусу, сухого вина або пива.

Викладіть рибні стейки у пароварку або мультиварку на листя салату, зверху розмістіть кільця цибулі, кружальця помідора або болгарського перцю, прикрасьте зеленню і лимонними часточками. Можна посипати страву натертим сиром, а потім увімкнути режим пароварки на 10−15 хвилин.

Деякі господині у воду для приготування на парі додають спеції, трохи винного оцту або сухого вина.

Подавайте парову рибу з лимоном, зеленню, овочами, рисом або картопляним пюре.

КОТЛЕТИ

2−3 картоплини і 1−2 цибулини очистіть, змеліть на м’ясорубці разом з 500 г очищеної від кісток риби — краще тріски або минтаю.

В отриманий фарш додайте 1 яйце, 150 г дрібно посіченої зелені. Все ретельно перемішайте, посоліть до смаку. Сформуйте котлети. Готуйте на парі 20 хвилин.

М’ЯСО

Промийте курячу грудку, дайте їй обсохнути і зробіть у м’якоті невеликі надрізи. Наріжте часник тонкими пластинами, нашпигуйте м’ясо, налийте у чашу мультиварки 2 склянки води і варіть грудку 35−40 хвилин.

Точно так само можна готувати яловичину, лише її слід попередньо замаринувати у вині або солоній воді впродовж 2−4 годин. На склянку води потрібно 2 ч. ложки солі. Після того, як м’ясо замаринується, обсипте його спеціями та травами і готуйте на парі упродовж 40 хвилин.

Господині кажуть, що якщо за 2 години до приготування натерти шматок яловичини сухою гірчицею, вона вийде дуже м’якою і ніжною. Майте на увазі, що страва вийде досить гострою, тому для дитячої кухні такі кулінарні прийоми не підходять.

М’ясо наріжте шматочками і подавайте з будь-якими соусами і гарнірами.

ОВОЧІ ПІД СОУСОМ

Підготуйте розібрану на суцвіття цвітну капусту або броколі, нарізаний кубиками кабачок, кільця болгарського перцю і цибулі. За бажання можна додати будь-які овочі — гарбуз, картоплю, моркву.

Поки овочі варяться у пароварці, приготуйте легкий соус зі склянки нежирного йогурту, 2 ст. ложок меду і 1 ч. ложки гірчиці. Додайте в заправку будь-які свіжі та сушені трави, прянощі, сіль, перець і один подрібнений зубчик часнику.

Полийте овочі перед подачею на стіл і насолоджуйтеся їхнім аристократичним смаком.

З ЧИМ ПОДАВАТИ?

Парові овочі, м’ясо і рибу їдять із зеленню, сметаною, натертим сиром, вершковим маслом або оливковою олією, вершками або соусом.

Страви, приготовані на парі, чудово поєднуються з будь-якими приправами, доповнюючи свій вишуканий смак новими відтінками.

Читайте також: Що вибрати: фольгу, пергамент чи рукав?

Схожі новини