Передплата 2024 «Добра кухня»

Інжир для здоров’я серця та краси шкіри

Ліки проти зайвої ваги, підвищеного холестерину, стресу, кашлю, похмілля – і все це про інжир!

Сьогоднішня медицина оцінює інжир так само високо, як і давньогрецькі лікарі кілька тисяч років тому.

Інжир — це найзагадковіший і дуже корисний фрукт. Напевно, багато хто проходить повз нього, а даремно. Медики довели, що інжир — це вмістилище цілющих і корисних властивостей.

Інжир — цінний, смачний і дуже корисний плід, з багатим смаком і соковитою м’якоттю. Як будь-яка субтропічна культура, інжир, він же — фігове дерево, росте у південних широтах. Його вирощують у Греції, Туреччині, Іспанії, Єгипті, Криму.

Від сорту залежить роз­мір, форма і смак плода. Звичайно, найсмачніший ін­жир — свіжозібраний. Залежно від сорту і умов вирощування, його смак варіюється від кисло-со­лодкого до нудотно-солодкого. Плоди найчастіше сплюснуті, з насінням або без нього. Колір від білого до темно-червоного.

Стиглі плоди інжиру мають ніжну желеподібну м’якоть. Такі фрукти неможливо зберігати у свіжому вигляді. На прилавки магазинів інжир потрапляє най­частіше сушеним. Але і у вигляді сухофруктів користь інжиру не слабшає.

Хімічний склад

Ягоди інжиру досить калорійні — близько 240 ккал у 100 г продук­ту, багаті вуглеводами і цукрами. Деякі сорти містять до 71% цукру. Це глюкоза, левулоза, сахароза, у трохи меншій кількості арабіноза, седогентулоза і манногептулоза.

Свіжі плоди інжиру насичені органічними кислотами. Основна кислота у складі плодів — лимон­на. У зрілому інжирі також виявле­на гліцеринова кислота, пектинові речовини.

У них є харчові волокна, крох­маль, ненасичені жирні кислоти, білок і жири — в невеликих кількос­тях; вітаміни А, С і групи В, каро­тин; мінерали — кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, мідь, але найбільше калію.

Корисні та лікувальні властивості

Сучасна медицина вважає ін­жир корисним, на основі деяких речовин, що входять до його скла­ду, створюють лікарські препара­ти. Інжир застосовують у лікуванні серцево-судинних захворювань, тромбозів і тромбофлебітів, його вживання сприяє кровотворенню.

Настій плодів використовують для полоскань і компресів проти застуди, у лікуванні пухлин і нари­вів.

Ефірні олії, що містяться в ін­жирі, підтримують у нормі склад крові і не дають їй згортатися, тож не треба пити розріджувальні піґулки, краще їсти інжир — про­тягом місяця, всього по одному плоду в день, а через місяць по­вторний курс.

У народній медицині ягоди ін­жиру застосовують у разі закрепів і гастриту, їх відвар корисний тим, у кого запалення, бронхіт, трахеїт та інші захворювання дихальних шля­хів; як потогінний і жарознижуваль­ний засіб. З цією ж метою можна вживати варення і напій з інжиру.

Відвар листя буде корисний у разі кашлю, а також проблем з травленням і захворюваннями шлунково-кишкового тракту — за коліту, проносів, дизентерії, оскіль­ки може знищувати хвороботворні бактерії і паразитів.

Медики, крім вище згаданих за­хворювань, радять вживати інжир хворим на бронхіальну астму, ане­мію, тахікардію, серцеві болі, нефрит — як легкий сечогінний засіб.

Відвар сухих плодів інжиру при­ймають у випадках виснаження, високої температури, ангіни, ін­фекцій порожнини рота, захри­плості.

До наривів і гнійників приклада­ють інжир, розварений у молоці, — це чудовий засіб, що дозволяє при­скорити лікування.

Сік свіжого листя інжиру чудово зволожує суху шкіру, лікує вугрі і рани, виводить бородавки, освіт­лює родимі плями — про це написа­но ще в древніх східних трактатах.

Протипоказання

Протипоказаний інжир тільки хворим на цукровий діабет, гострі шлунково-кишкові захворюван­нях, подагру.

Всі інші протипоказання стосу­ються вживання сушеного інжиру, і пов’язано це в основному з вели­ким вмістом цукру.

Читайте також: Найкорисніший осінній фрукт

Схожі новини