Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Байден обіцяє катастрофу, Зеленський стурбований шашликами

Президент Сполучених Штатів на своїй пресконференції, яка була присвячена першим роковинам його перебування на посаді глави держави, гранично жорстко висловився стосовно Росії

Це був, можна сказати, і батіг, і пряник. Батіг - якщо Путін наважиться напасти на Україну, на його державу очікують руйнівні наслідки у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі. Пряник – США готові обговорювати з Москвою її занепокоєння щодо розміщення озброєнь на території України. І в короткостроковій перспективі вступ України до НАТО навряд чи є можливим. Байден попередив Путіна, що той зіткнеться з небувалими санкціями, з якими не стикався навіть Радянський Союз у роки холодної війни - а Радянський Союз, тим часом, все одно програв цю холодну війну і зник. Але одночасно він з розумінням говорив про те, що Путін намагається знайти для Росії місце у світі.

Виступ Байдена був виступом політика, який одночасно стурбований збереженням геополітичної стабільності у світі, підтримкою союзників та перспективами своєї партії на проміжних виборах до конгресу. Тому, що, очевидно, політичні перспективи демократів залежать не тільки від внутрішньополітичних здобутків адміністрації, а й від готовності президента США захищати цінності – зовсім не випадково рейтинг Байдена стрімко пішов донизу після невдалої операції із виведенням військ з Афганістану.

Неважко помітити, як виступ Байдена контрастує із відеозверненням Зеленського - хоча обидва президенти виступали практично у один і той же час, склалося враження, що вони живуть на різних планетах. Байден, як і Блінкен у Києві, попереджає, що російське вторгнення відбудеться будь-якої миті.  Зеленський заперечує саму його можливість. Байден попереджає про можливість відключення Росії від фінансової системи. Зеленський повідомляє, що після зими (пережити б зиму в умовах наших енергетичних проблем) будуть весна, літо та осінь.  Байден переймається світовим лідерством Сполучених Штатів. Зеленський – шашликами. Сполученими Штатами керує професійний досвідчений політик - хай він і допускає помилки та огріхи, але стурбований підтримкою відповідальних громадян.  Україною керує генератор випадкових чисел, стурбований лише одним - щоб йому і тим, хто його все ще, попри здоровий глузд, підтримує, не заважали насолоджуватися незаслуженим успіхом.  Ми повинні подивитися в обличчя небезпеки та перемогти її – каже Байден. Не дивіться вгору!  – закликає Зеленський.

В одному український президент має рацію: з таким стилем керівництва вберегти Україну від агресії можуть лише її західні союзники – ну і ще ті, хто виступів Зеленського не дивиться і всерйоз їх не сприймає, громадяни з великої літери. Але чим ми заслужили те, що у вирішальний для нашої державності момент у президентському кабінеті на Банковій, як і у момент агресивних приготувань Росії у 2013 році, панують невігластво та порожнеча?

Джерело

Схожі новини