Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Путіну потрібні нові люди і нові технології, а приниження Європи - це не самоціль

Путін пробує відновити Союз і розвалити ЄС (а саме це є його ціллю номер 2)

Чому нашим чиновникам краще не писати статті про Путіна в іноземних ЗМІ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав статтю в Le Figaro, де заявив, що ціль Путіна не лише Україна, але й бажання принизити Захід, створивши свою зону впливу.

На перший погляд, все ніби правильно і, справді, важливо писати про це в іноземних ЗМІ, але причини нинішньої поведінки Путіна куди глибші. І, напевне, зводити все до примітивного поділу світу - це звужувати і наші, українські, можливості.

Отже, почнімо з аналізу того, що робить Путін і, що знаходиться трохи глибше поверхового «поділу світу».

1. Путін не може не розуміти про кількарічне відставання РФ від битви Китай-США за 6G ти «metaearth», з однієї сторони, та космічною гонитвою, з іншої. Простіше кажучи, Путін не може не усвідомлювати, що в перспективі 10-15 років Росія, з її структурою економіки та технологічними санкціями буде справді приречена чи то на розвал, чи то на «принижену роль» додатку.

2. Вихід із ситуації він бачить у двох ключових аспектах. По-перше, це перетворення РФ на незамінного енергетичного гравця на великій частині Євразійського простору. І, власне, погрози Туркменії та частково Узбекистану, паралельно із тим, що газ та атом будуть вважати «зеленими» джерелами енергії, є чітким орієнтиром, куди буде рухатися Путін. По-друге, РФ катастрофічно не вистачає людей для функціонування економіки, особливо, зважаючи на величезні території. Зараз населення РФ становить 145,7 млн. В ідеалі, для вирішення економічних і безпекових цілей, росіяни вважають, що їм потрібно щонайменше додаткові 100-120 млн людей. І проста арифметика говорить, що виключно Білоруссю, Казахстаном та Україною тут не обійдешся. Путін не вірить у те, що досягнення вищеназваних цілей можливе без підняття градусу і тримання поясу напруги.

Путіну потрібні нові люди і нові технології, а приниження Європи - це не самоціль, а вишенька на тортику в його світосприйнятті.

Тому, коли наші чиновники говорять про приниження Заходу, вони мають трохи ширше пояснювати цьому самому Заходу, що нинішнє приниження, яке Захід радісно проковтне, потім коштуватиме йому і дорогими енергоносіями, і відбиранням технологій, і анексією територій.

Путін вважає, що СРСР розвалили економічними важелями і низькими цінами на енергоносії. Зараз він пробує відновити Союз і розвалити ЄС (а саме це є його ціллю номер 2), створивши монопольну енергетичну історію, яка змусить всіх домовлятися з ним і віддавати йому те, що, як він вважає, у нього забрали.

Джерело

Схожі новини