Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Який смак, такий посмак

Книш не паска, квас не вино…

Ех, втрачаємо смак до доброї їжі. Чи вона вже не та, чи ми інші, чи, може, слова не смачні…

Кажемо «продукти», а колись: провіянт, їство, їстиво, їдло, їдження, харч, страва, наїдок, пожива, смачило, вариво, готовизна, смаколик, добрятина, лакомина, лакітки.

Кажемо «прийом їжі», а колись: споживання, снідання, полуднування, підвечірок, трапеза, учта, застілля, гостина, заживлення, підкріплення, перекус, почастунок, пригощення, призволення.

Кажемо «рідина», а колись: питво, трунок, зілля, божа роса.

І не пили, а — попивали, підпивали, спивали, куштували, смакували, пригублювали, цідили, цмулили, потягували, лизькали.

Та що там казати. Книш не паска, квас не вино…

З циклу «Збирання попілинок»

Читайте також
«Думаємо українською, розмовляємо українською, перемагаємо українською!»
21.02.2025
«Думаємо українською, розмовляємо українською, перемагаємо українською!»

У цьому інтерв’ю докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри української мови Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, авторка понад 150 наукових праць та трьох поетичних збірок, відмінник освіти України, членкиня Національної спілки письменників України Віра Котович напередодні Міжнародного дня рідної мови ділиться своїми роздумами про важливість слова у цей складний для українців чаc