Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Підняття облікової ставки НБУ відразу на 1,5 % — сигнал тривоги

Останнім часом Міжнародний валютний фонд українську владу переважно критикує. (І є за що: умови МВФ, на яких Фонд відновить критично необхідне кредитування України, зокрема створення ефективного, справді незалежного Антикорупційного суду, Київ досі не виконав). Але Нацбанк, який днями підняв облікову ставку з 14,5% до 16%, глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман похвалив. На його думку, цей захід допоможе стримати інфляцію.

Облікова ставка - це той процент, під який НБУ кредитує комерційні банки. Більша облікова ставка означатиме зростання вартості, зокрема, споживчих кредитів, які беруть у комерційних банках українці. Штучне стримання попиту має трохи пригальмувати інфляцію. Поза тим, кажуть експерти, збільшення облікової ставки стримає державні банки від залучення рефінансування НБУ. Останніми місяцями воно було багатомільярдним... Експерти кажуть, рішення НБУ скоротить обсяг гривні, яка потрапляє на міжбанківський валютний ринок. А значить, втримати курс гривні буде легше.   

Виконувач  обов’язків голови НБУ Яків Смолій не приховує: збільшення облікової ставки стало відповіддю на економічно не обґрунтовану політику уряду. Фактично, НБУ звинуватив Кабмін у тому, що той “розігнав” в Україні інфляцію, яка ледь не переросла у гіперінфляцію. У перекладі зі специфічної банківської “мови”, підняття облікової ставки відразу на півтора відсотка - це крик, алярм, сигнал тривоги. Накачувати” інфляцію уряд розпочав іще на початку минулого року, коли вольовим рішенням збільшив мінімальну зарплатню майже вдвічі, до 3200 гривень. Пригадую, у  Кабміні тоді запевняли, що це рішення не призведе до зростання цін. Так це чи інакше, усі бачать... Далі більше: з 1 січня 2018 року “мінімалка” становить 3723 гривні. В уряді кажуть, якщо за підсумками першого кварталу 2018 року матимемо зростання валового внутрішнього продукту (ВВП), то мінімальну зарплатню можуть збільшити до 4200 гривень. Зростання ВВП буде. Але яке? На два, максимум три відсотки. Чи цього достатньо, аби знову піднімати “мінімалку”? Аж ніяк. Реального збільшення доходів українців не буде - ціни знову все “з’їдять”.

Чи розуміють ці інфляційні ризики в уряді? Сумніваюся. Принаймні, застереження Смолія прем’єр-міністр Володимир Гройсман до уваги не взяв. “Треба знижувати облікову ставку за кредитами, оскільки кредити повинні бути доступними для національної економіки”, - заявив глава уряду буквально на другий день після рішення НБУ про збільшення облікової ставки... То, може, Гройсман дослухається до глави українського представництва МВФ? “Ми за те, щоб українцям збільшували зарплати, але це повинно супроводжуватися зростанням продуктивності праці, - наголосив Люнгман. - Є спокуса дуже швидко збільшити зарплату, але це буде погано відбиватися на зростанні економіки”.

Схожі новини