Передплата 2024 ВЗ

Три мільярди Путіна Україні досі “аукаються”

Найбільше “мутить воду” на переговорах із кредиторами, кажуть в уряді, Росія. Не погоджується на списання бодай часточки з трьох мільярдів доларів, які їй винна Україна.

Підтриманий Верховною Радою урядовий законопроект, що дозволяє Кабміну вводити мораторій на виплату зовнішніх боргів, деякі гарячі голови поспішили назвати “технічним дефолтом”. Але це перебільшення. "Дефолтом ситуацію можна буде вважати тоді, коли цей закон буде застосований, - пояснив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Уряду лише надали право вводити цей мораторій. Це радше чергова спроба зміцнити нашу позицію на переговорах. Ми хочемо списання частини боргу, зниження відсотків і продовження терміну виплат, - а кредитори наразі погоджуються лише на продовження термінів”.

Відтепер  Кабмін "має право приймати рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів за всіма або деякими... борговими зобов'язаннями". Цих зобов'язань (за левову частку з них маємо “подякувати” уряду Януковича-Азарова) лише нинішнього року в України аж 12 мільярдів доларів, а протягом чотирьох найближчих років треба заплатити 30 мільярдів доларів зовнішнього боргу... Закордонні кредитори України хочуть просто продовжити термін виплати, але у Кабміні впевнені, що такий варіант не підходить. “Це означатиме, що цей уряд перекладе відповідальність на наступні, - цитує “Апостроф” джерело у Кабміні. - Оскільки далі різати бюджет можливості немає, просимо кредиторів піти назустріч. Розмір списання може бути і 50%, і 60%. Чим більше, тим краще". Найбільше “мутить воду” на переговорах, кажуть в уряді, Росія. Не погоджується на списання бодай часточки з трьох мільярдів доларів, які їй винна Україна. "Росіяни кажуть - не йдемо на реструктуризацію. Це чують інші кредитори і кажуть: якщо ви росіянам будете платити, вимагати від нас списання нечесно". Це саме ті три “лярди”, якими Путін у листопаді 2013-го купив відмову Януковича під Угодою про асоціацію з ЄС...

Лякати кредиторів (“не погодитеся на списання половини боргів - втратите  все”) Київ наважився “з подачі” американських партнерів. Спочатку своє слово у впливовому виданні The Financial Times сказав екс-глава фінансового відомства США Ларрі Саммерс: "Причини для списання боргу України - не менш серйозні, ніж у будь-якому попередньому випадку, за якими я спостерігав за останню чверть століття. Те, як це питання буде вирішено, скаже багато про те, чи насправді міжнародна спільнота готова допомагати Україні та протидіяти російській агресії. Кредитори... грають у жорстоку гру та відмовляються від списання...  МВФ та київська влада мають вказати кредиторам на їх безвідповідальну поведінку". А згодом, уже після прийняття Радою закону про мораторій, Саммерса підтримав нинішній міністр фінансів США Джейкоб Лью: "Утримувачам боргу України... потрібно буде піти на жертви”.

Американські чиновники, навіть високопоставлені, приватними американськими кредиторами не керують. Але взагалі не зважати на думку “згори” кредитори навряд чи можуть...  "Це очікуваний і погоджений з МВФ крок. Він позитивно вплине на переговори”, -  каже про мораторій голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек. "Уряд таким чином показує кредиторам, що наміри Мінфіну - досить серйозні, - вважає представник агенції "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. - Найімовірніше, можна буде домогтися успіху в зниженні ставок. Якщо ж вийде списання боргів, буде взагалі чудово".

 ...  10 чи навіть 15 мільярдів доларів - смішна насправді у світовому масштабі сума! Тим же грекам списали вже кількасот мільярдів євро. Так, Греція в Євросоюзі, а Україна ні. Але ж це в Україні, а не в Греції, люди вмирали під прапорами Європейського Союзу, захищаючи цінності західної демократії...  “Борги списують тільки тим країнам, які роблять швидкі реформи”, кажуть скептики. Швидко не виходить, і війна у цьому теж винна (хоч не вона одна). Але якщо зараз бодай частину зовнішніх боргів України не списати, до реформ справа може так і не дійти. Як і до виплат таким “принциповим” кредиторам... 

Схожі новини